Barn under 2 år bør ikke få Efedrin

Vanlig hostesaft kan gi alvorlige bivirkninger. Bare i fjor ble det skrevet ut drøyt 46.000 resepter på Efedrin.

SYK: ...men bør ikke få hostesaften Efedrin. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SYK: ...men bør ikke få hostesaften Efedrin. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Små barn får ofte luftveisinfeksjoner, og siden 1979 har hostesaften Efedrin vært den vanligste behandlingen for norske småbarn og babyer med hoste. I fjor ble det skrevet ut drøyt 46.000 resepter på medisinen, skriver A-magasinet.

Farlige birvikninger Nå har Tidsskrift for Den norske legeforening publisert en artikkel som konkluderer med at Efedrin ikke bør gis til barn under 2 år.

- Efedrin er et medikament vi ikke vet om har noen positiv virkning på så små barn i det hele tatt. Det eneste vi vet, er at det kan ha farlige bivirkninger, sier professor Ansgar Berg til A-magasinet.

Han er professor og overlege i barnemedisin ved Haukeland universitetssykehus, og er en av forfatterne av artikkelen i Tidsskriftet.

Dødsfall i utlandet Nesten alle barn får bivirkninger av Efedrin, birvirkninger som skjelvinger, hjertebank og søvnløshet. De kan bli oppgiret, forvirret og lar seg ikke roe ned.

Det er også registrert mer alvorlige bivirkninger, og i utlandet er det meldt om dødsfall.

I den amerikanske byen Philadelphia ble det for eksempel i løpet av seks år rapportert inn 15 dødsfall blant babyer under 16 måneder, skriver A-magasinet.

Ikke testet på småbarn I Norge, i motsetning til de fleste andre land, er behandling med Efedrin mikstur vanlig ved nedre luftveisinfeksjoner hos barn.

Likevel er det ikke gjort forsøk på Efedrin hos småbarn. Vi vet derfor ikke hva som skjer med babykroppen ved inntak av den populære hostesaften - annet enn at det er meldt om farlige bivirkninger.

Nå har Legemiddelverket derfor lagt ut ny informasjon om Efedrin, der de fraråder bruk av hostesaften til de aller minste.

Les mer:

Derfor bør barna dine vaksineres

Sunt å være syk

Sjekk hva som feiler barnet ditt

Saken ble opprinnelig skrevet av DinBaby for Klikk.no. Les her.

BIVIRKNINGER: Artikkelen konkluderer med at nesten alle barn får bivirkninger av Efedrin. Foto: Produsenten
BIVIRKNINGER: Artikkelen konkluderer med at nesten alle barn får bivirkninger av Efedrin. Foto: Produsenten Vis mer