Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Barna råkjører - foreldre får boten

Men denne appen skal redde deg fra politiet.

Varsler om fart: Den nye gratisappen «Båtfart» varsler båtføreren dersom denne kjører for fort. Illustrasjon: Kystverket
Varsler om fart: Den nye gratisappen «Båtfart» varsler båtføreren dersom denne kjører for fort. Illustrasjon: Kystverket Vis mer

Politiet er lei av unge båtførere som raser av gårde på sjøen i alt for raske joller. Nå varsler de fartsbøter - til foreldrene.

Foreldrebot

For dersom man låner bort en båt som går raskere enn 10 knops fart (18,5 km/t) til barn under 16 år kan det ende med et forelegg fra politiet på minimum 1500 kroner i sommer.
- Vi har tre fokusområder på sjøen de kommende ukene, sier Frank Halse, seksjonsleder for trafikk- og sjøtjenesten i Oslo Politidistrikt.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Dette er fartsoverskridelser, bruk av redningsvest/flyteplagg og rus.
Og vi får stadig klager over at unge båtførere raser rundt i små joller, og at disse utgjør en fare både for seg selv og andre. Barn under 16 år skal ikke føre båter med motor som er større enn 9.9 hk og/eller går raskere enn 10 knop. Vi er selvsagt ikke negative til at ungdom lærer seg å føre båt. Men det er vi som er pålagt å sørge for at lovene følges, og da er dette noe vi ser nærmere på i sommer, sier Halse.

Raske båter - stor risiko

- Det er mange lette små joller som med 9,9 hk går betydelig raskere enn maksimalgrensen på 10 knop. Jollene kommer raskt opp i plan og da suser de av gårde. Jeg forstår at de unge synes dette er morsomt, men det er altså ulovlig.

Forbudet gjelder også for vannscootere.

- Hva skjer dersom dere stanser barn i ulovlig rask jolle?
- Er de mellom 15 og 16 år så vil båtføreren selv få et forelegg på 1500 kroner. Er de under 15 år så vil vi kontakte foreldrene eller den som har lånt bort båten til den mindreårige. Da vil foreldrene eller båteier får et forelegg på 1500 kroner.

Vi har hatt tett fokus på dette de siste to ukene og kommer til å fortsette dette fremover. Vi håper at innsatsen vår blir lagt merke til slik at vi unngår alvorlige ulykker hvor barn er involvert i sommer.

Man kan enten bli skadet selv, i forbindelse med en kollisjon, eller man kan kjøre på noen andre.

Da blir det naturligvis en helt annen reaksjon enn forelegget på 1500 kr, sier seksjonssjefen for sjøpolitiet i Oslo

Tidkrevende

- Hvordan reagerer foreldre som blir kontaktet av dere med forelegget?

- Litt forskjellig. Men de fleste forstår hvorfor vi gjør dette, og mange forteller at de synes det vanskelig å nekte barna å låne jolla. Vi ønsker ikke å bøtelegge flest mulig, men jobber for at alle på sjøen følger loven. Dette til tross for at at å spore opp foreldrene ofte er tidkrevende arbeid, sier Frank Halse

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.09.2013 KLØNETE: Det pinlige uhellet i Washington D.C, er den store snakkisen i amerikanske medier. Videoen, som er filmet av en amatørfotograf, går nå verden rundt. Video: YouTube/Ajay Jaafar Vis mer

Måler farten via app

Og for å hjelpe båteiere med å kontrollere farten og fartsgrensene har Kystverket nå lansert appen Båtfart.

Appen forteller deg hva som er fartsgrensen der du er, og som gir deg varsel dersom du kjører for fort..

– Vi er veldig glade for å ha fått på plass en app som gjør at du som ferdes på sjøen til enhver tid enkelt får informasjon fartsforskriftene der du er, sier avdelingsdirektør Sven Martin Tønnessen i Kystverket.

– Appen vil vise hvor mange knops fart du har, og gi et varsel dersom du overskrider tillatt fart. Det er viktig å huske at du må tillate at den bruker GPS-funksjonen på enheten din, forklarer Tønnessen.

Kystdirektøren oppfordrer

– Vi går mot tidenes båtsommer. Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, må vi forvente stor aktivitet på sjøen og i strandsonen. Det betyr også at vi i enda sterkere grad må utvise aktsomhet, og følge de regler og bestemmelser som gjelder når vi er på sjøen. Appen gjør det enklere å følge de fartsgrensene som gjelder på sjøen, slik at den blir et bidrag til en tryggere og bedre båtsommer, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

Kystdirektør: Einar Vik Arset. Foto: Lill Therese Haugen/Kystverket
Kystdirektør: Einar Vik Arset. Foto: Lill Therese Haugen/Kystverket Vis mer

BåtFart-appen er tilgjengelig for gratis nedlasting i Google Play og App Store.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide mener at løsningen er et godt tiltak for sikker ferdsel til sjøs:

– Vi ønsker at alle som ferdes på sjøen skal få nyte den flotte kysten vår under trygge forhold. Fart er en av årsakene til ulykker på sjøen, og er derfor et av ni innsatsområder for det offentlige. En slik app, som gir de som er ute i båt fortløpende informasjon om hva som er gjeldende fartsgrense – og som varsler dersom du kjører for fort – er veldig nyttig med tanke på å ta ned risikoen for ulykker. Skal vi nå målsettingen om å halvere antallet dødsulykker innen 2023 er alle tiltak av denne typen viktige, sier statsråden.

Vil du ha flere nyheter og tips for Norgesferien og sommeren? Her er flere tips og nyheter for ferien i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!