Norgesferie:

Barna råkjører - foreldre får boten

Men denne appen skal redde deg fra politiet.

Varsler om fart: Den nye gratisappen «Båtfart» varsler båtføreren dersom denne kjører for fort. Illustrasjon: Kystverket
Varsler om fart: Den nye gratisappen «Båtfart» varsler båtføreren dersom denne kjører for fort. Illustrasjon: Kystverket Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet er lei av unge båtførere som raser av gårde på sjøen i alt for raske joller. Nå varsler de fartsbøter - til foreldrene.

Foreldrebot

For dersom man låner bort en båt som går raskere enn 10 knops fart (18,5 km/t) til barn under 16 år kan det ende med et forelegg fra politiet på minimum 1500 kroner i sommer.- Vi har tre fokusområder på sjøen de kommende ukene, sier Frank Halse, seksjonsleder for trafikk- og sjøtjenesten i Oslo Politidistrikt.

- Dette er fartsoverskridelser, bruk av redningsvest/flyteplagg og rus.Og vi får stadig klager over at unge båtførere raser rundt i små joller, og at disse utgjør en fare både for seg selv og andre. Barn under 16 år skal ikke føre båter med motor som er større enn 9.9 hk og/eller går raskere enn 10 knop. Vi er selvsagt ikke negative til at ungdom lærer seg å føre båt. Men det er vi som er pålagt å sørge for at lovene følges, og da er dette noe vi ser nærmere på i sommer, sier Halse.

Raske båter - stor risiko

- Det er mange lette små joller som med 9,9 hk går betydelig raskere enn maksimalgrensen på 10 knop. Jollene kommer raskt opp i plan og da suser de av gårde. Jeg forstår at de unge synes dette er morsomt, men det er altså ulovlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.