FAMILIELIKHET: Barna adopterer mye fra foreldrene, kanskje mer enn du tror? FOTO: Thinkstock
FAMILIELIKHET: Barna adopterer mye fra foreldrene, kanskje mer enn du tror? FOTO: ThinkstockVis mer

Barnas utseende avslører deg

Uansett hva du måtte tro.

Legger du ofte merke til hva de andre barna i barnehagen har på seg? Er det merkeklær av dyreste sort? Eller er det hjemmestrikkede klær av økologiske garntyper?

Selv om noen tilsynelatende er mer opptatt av utseende enn andre, er de aller fleste valg man gjør, på vegne av barna sine, bevisste.

Og uansett hvilken type du er, så sier dine barn utseende mye om hvordan du er som person, enten du vil det eller ikke. Det er faktisk ikke til å unngå.

Det tause språket - Det er ikke vanskelig å lese hvilken sosial gruppe et barn er en del av. Barn er et produkt av foreldrene sine, og sosialisering er en viktig del av oppdragelsen, sier Gunn Helen Øye, sosialantropolog hos Eye;watch.

Hun mener både verdier, meninger, klesstil og holdninger overføres til barna, og at det er helt naturlig at vi derfor ganske enkelt kan få vite mye om foreldrene bare ved å se familiens smårollinger.

- Alle mennesker har en viss kulturell, økonomisk og symbolsk kapital. Hvor stor kapitalen er under hver av disse kategoriene er forskjellig fra familie til familie, i forhold til hva de vektlegger som viktig. Men også foreldre er et produkt av sine foreldre igjen, så denne kapitalen kan gå i arv i mange generasjoner, forteller Øye.

Arv og miljø - Dette skjer både bevisst og ubevisst. Noe skjer uten at man tenker over det, mens andre valg er bevisste, fortsetter hun.

Også barnas navn kan gi status, og kan si mye om hvem du er.

I tillegg til å vise sosial status, er også stolthet for den man er en av grunnene til å uttrykke seg selv gjennom utseende, mener sosialantropologen.

- Noen ønsker å vise sin tilhørighet i arbeiderklassen og er stolt av bakgrunnen sin, mens andre kanskje er opptatt av å vise sin nye rikdom. Uansett vil man utstråle meninger og verdier, og gjennom dette finne sin plass i samfunnet, sier Øye til Foreldre & Barn.

Barna som statussymboler Å kjenne stolthet ved å vise fram barna sine er en naturlig del av det å være foreldre. Men i dagens samfunn handler det om mye mer enn bare stolthet.

- I det rike samfunn, slik som det norske, blir barn som statussymboler. De blir også trofeer som gjerne vises frem som uttrykk for familiens profilering av seg selv, forteller Jørn Martin Steenhold, fremtidsforsker ved Copenhagen Institute for Futures Studies.

Å bruke barna som statussymboler handler også om å vise andre at man har kontroll over sin egen hverdag som travel småbarnsfamilie, tror Steenhold.

- Det er vanskelig for foreldrene å ha tid nok til både karriere og barn. Derfor demonstrerer den karriereorienterte voksne at man har både tid og overskudd til barna ved å vise dem fram som trofeer, på lik linje med en fin bil eller bolig. Selv om det i realiteten kanskje ikke stemmer!

Det er kanskje ikke så mange som vil innrømme det, men hva andre tenker kan bety mye for oss. En mor i vårt forum Barn i magen lurer på om andre syns det er negativt bare å handle billigklær fra de store kleskjedene til barna sine.

"Blir foreldrene da betegnet som fattige, eller at man har dårlig råd?", spør hun. Les tråden her!

Styrker familiebånd Også barnevernspedagog og tilknytningsterapeut ved barnevernet i Haugesund, Heine Vihovde Vestvik, tror mye av familiens valg når det gjelder det ytre handler om tilhørighet og status.

- Å kle opp barna som seg selv er nok kanskje en ubevisst måte å vise seg frem på som familie. Man ønsker å framstå som en enhet utad, og dette kan videre styrke familiebåndene, sier han til Foreldre & Barn.

Skulle barna framstå som noe helt annet enn foreldrene derimot, kan det være med på å skape forvirring rundt familiens samhold utad.

- Hvis man i familien framstår som like, virker barna veloppdragne, og det tyder på harmoni i familien. At man har gjort en god jobb som foreldre, sier Vihovde Vestvik.

- Hvis barna derimot har klær som sterkt fraviker fra en selv, kan dette signalisere at det er problemer innad. Uten at det trenger å være det selvsagt, fortsetter han.

Klassifisering er viktig For alle mennesker setter hverandre i bås. Og det er helt naturlig og til og med viktig, mener sosialantropolog Øye.

- Dette er viktig for et samfunn. Vi trenger å klassifisere og sette i grupper for å forstå hverandre. Gjennom blant annet klær, stil og kroppsspråk kan vi spotte hverandre raskt og se hvem vi er like og ikke, forteller hun.

Selv om vi kan uttrykke disse verdiene også gjennom ytringer, vil utseende alltid være det første som "avslører" oss.

- Det er lettere for oss, og det går raskere, å vise hvem man er, gjennom de materialistiske formene, som klær, hår og utstyr, enn gjennom det sosiale, mener Øye.

Flere grupper Behovet for denne gjenkjennelsen av typer er også enda viktigere i dag enn det var for et par generasjoner tilbake.

- I dag er det veldig mange flere sosiale grupper enn det var før. Tidligere var det overklasse, middelklasse og arbeiderklasse. Nå er det mange, mange fler, sier Øye.

Med et stadig voksende tilbud av klær og utstyr i alle prisklasser blir det også enklere for oss å vise, eller bli avslørt som, den vi er, og hvilken gruppe vi tilhører.

- I dag er det for eksempel enkelt å stå på en flyplass og spotte hvem som er nordmenn. Dessuten er vi ikke bare nordmenn, men også "familien grønnsak" eller "familien luksus". Og det er også ganske enkelt å se, forteller Øye.

Les også:
Disse barna vil alle være venn med
Siri (25) kjøpte nye pupper etter amming
Slik får du lykkelige barn
Slik unngår du trassige barn

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.