LETT Å TY TIL: En kjeks i munnen kan stilne sutring og gi noen minutters etterlenget fred, men kanskje du like gjerne skulle gitt en sjokoladebit? Barnekjeks er fulle av sukker, kalorier og mettet fett, som regel palmeolje. Testvinner er babykjeksen, som har minimalt med sukker. Foto: ERIK HELGENESET
LETT Å TY TIL: En kjeks i munnen kan stilne sutring og gi noen minutters etterlenget fred, men kanskje du like gjerne skulle gitt en sjokoladebit? Barnekjeks er fulle av sukker, kalorier og mettet fett, som regel palmeolje. Testvinner er babykjeksen, som har minimalt med sukker. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Barnekjeks fulle av sukker, palmeolje og kalorier

Like usunne som godteri.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): De fleste barn elsker kjeks, og i en travel hverdag er det lett å gi barna en kjeks eller to når de er litt småsultne eller grinete.

Det ikke alle tenker over, er at mange typer kjeks er like usunne som godteri. Ikke bare inneholder de mye av det usunne fettet, men de er også stappfulle av sukker og kalorier.

Et unntak er vinneren av denne testen, som er en kjeks som står blant babymaten.

Denne kjeksen inneholder minimalt med sukker, men smaker derfor også mer som en type knekkebrød enn kjeks.

Barnekjeks eller andre typer? Barn spiser selvfølgelig annen kjeks enn de som markedsføres mot barn, og mange av disse er enda mindre sunne enn kjeksene i denne testen.

Sånn sett, er det altså ingenting i veien for å velge typiske barnekjeks fremfor andre typer som er stappfulle av sjokolade, sukker, fett og kalorier.

Vegetabilsk fett = palmeolje Leser du ingredienslisten bakpå kjekspakkene, ser du at noen av dem inneholder palmeolje.

På de andre står det vegetabilsk olje eller vegetabilsk fett, men dette er som regel palmeolje det også.

I motsetning til de fleste andre vegetabilske oljer, inneholder palmeolje mye fettet fett.

Palmeolje er nemlig rik på en mettet fettsyre som heter palmitinsyre, en type fett som er kraftig kolesteroløkende.

Matvareprodusentene har begynt å fjerne palmeolje fra mange av sine produkter, men kjeks henger altså igjen.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi valgt å kun teste kjeks som markedsføres mot barn. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av kjeksene, har vi sett på hvor mye sukker, mettet fett, fiber og salt de inneholder.

Vi har gitt et minuspoeng til de kjeksene som inneholder palmeolje. Mye sukker, mettet fett og salt har trukket ned, mens mye fiber har trukket opp.

Vi har gitt de kjeksene som vi anser som "sunnest" terningkast 5, mens de som vi mener er minst sunne får terningkast 1.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater
Nestlé Junior kjeks Minimalt med sukker, lite salt og lite mettet fett. Men, inneholder faktisk palmeolje, noe vi har gitt trekk for. Karakter: Produsent: Nestlé Sætre Gjende Eventyrkjeks Bra med fiber, greit med sukker og salt. Karakter: Produsent: Orkla Confektionery&Snacks Sætre Bokstav kjeks Bra med fiber i forhold til de andre. Lite mettet fett, og greit med sukker. Mer salt enn de fleste andre. Karakter: Produsent: Orkla Confektionery&Snacks Bisca Cartoonies Mye sukker, men ok med mettet fett. Inneholder vegetabilsk fett som kan være palmeolje. Karakter: Produsent: Burton Foods Limited Sætre Tom and Jerry Mye sukker, men ikke så mye mettet fett. Mer salt enn de andre typene. Karakter: Produsent: Orkla Confektionery&Snacks Freia Sjokojungel Mye sukker, og en del mettet fett. Inneholder vegetabilsk olje, som kan være palmeolje. Karakter: Produsent: Kraft foods Berthas Koala Mye sukker og mettet fett. Inneholder palmeolje. Karakter: Produsent: Baxt AS Les mer på Bramat.no:
Flere unngår gluten
Nøtter og olivenolje kan forebygge glemsomhet
Hofteløft etter fødsel