Barnevogna avslører om du tenker trendy eller klassisk

Sjekk hvilken som passer for deg.

FINN DIN VOGN: Det er ikke lett å lete jungelen av vogner. Her er trendvognen Stokke Xplory, trehjulingen Baby Travel Amsterdam og Bugaboo Cameleon som har svingbare hjul. FOTO: Produsentene
FINN DIN VOGN: Det er ikke lett å lete jungelen av vogner. Her er trendvognen Stokke Xplory, trehjulingen Baby Travel Amsterdam og Bugaboo Cameleon som har svingbare hjul. FOTO: ProdusenteneVis mer

Duovogn, kombivogn, trehjuling, firehjuling, søskenvogn, tvillingvogn, joggevogn eller dypvogn? Vi guider deg til rett valg i jungelen av muligheter.

Ta denne testen for å finne ut hvilken barnevogn som passer best for deg.

Interesser og bosted Valg av barnevogn er viktig. Men hvordan finne den rette? Hva som er den optimale barnevognen bestemmes av hvor du bor, interesser og hvordan du lever.

- Mens folk i storbyene ofte velger trendvogner, som Bugaboo Cameleon, Brio Go og Urban jungle Mountain Buggy, velger folk på bygda mer tradisjonelle og klassiske vogner, som Emmaljunga City Cross, Brio Happy og Simo duo, forteller Iselin Fredriksen, assisterende butikksjef i en av Baby Shops butikker i Oslo.

Husk at populære vogner ikke nødvendigvis er gode vogner. Flere populære vogner har fått stryk i tester.

Trendy i sør - tradisjonelt i nord Forskjeller mellom by og land blir også bekreftet av Ronny Bakken, innkjøpsansvarlig for vogner hos butikkjeden Barnas Hus. I Oslo selges det ifølge Bakken desidert mest trehjulinger. Kundene i Stavanger foretrekker trendvogner, mens tromsøværinger vil ha tradisjonelle vogner med fire hjul.

- I Norge ser kundene generelt mer på funksjonalitet enn trender, sier Bakken. Han forklarer dette med at nordmenn er mye mer utendørs på trilletur sammenlignet med foreldre i mange andre land.

Valg av hjul Praktiske behov bør tenkes gjennom før du går til innkjøp av barnevogn, råder Fredriksen.

Går du mye i skogen, er det for eksempel godt å ha en vogn med store hjul. Til bybruk er nette og lette trendvogner, med mindre hjul, praktiske.

Vogn til vinterbabyer Hvis du skal trille mye ute på vinterstid, kan det være lurt å investere i en mer robust vogn med en romslig bag, hvor babyen har det lunt og godt.

- Til vinterbabyer, som skal sove mye ute i vogna, kan det være lurt å velge en vogn med bag som har god plass til vinterposen, sier Fredriksen.

Duovogner har ofte noe større bag enn kombivogner.

Plass i bilen? Fredriksen råder også gravide til å ta med seg bilen når de skal kjøpe vogn.

- Det er en fordel at du får plass til både vognen og litt bagasje i bilen samtidig, sier Fredriksen.

Kjøper mye brukt - Bruktmarkedet vokser, sier Lene Kallum i Finn.no. Selv om mange foretrekker ny vogn, er det stadig flere som kjøper brukt. Bare i løpet av det siste året har det vært en økning på over tjue prosent i antall publiserte annonser med barneutstyr på nettstedet Finn.no. Det mest populære søkeordet innen barneutstyr er Emmaljunga, opplyser Kallum.

- Når du har små barn som vokser fort, kan det være mye å spare på å kjøpe brukt. Mange av tingene som selges, er veldig pent brukt. Du kan også finne vogner du ikke får kjøpt i butikken, som retrovogner fra 50-, 60- og 70-tallet, sier Kallum

På bruktmarkedet er det også barnevogner som gis bort.

Trenger du søskenvogn? Vekt og størrelse blir ekstra viktig om du får tvillinger eller to tette. Husk at du skal kunne løfte vognen inn og ut av bilen, opp trapper og kanskje opp og ned fra en kjeller.

Vogna bør få plass i bilen, og det er også praktisk om du kommer deg greit inn og ut av for eksempel nærbutikken eller utgangsdøra. Smale modeller er ofte mer hendige i bruk.

Det finnes vogner som kan gjøres om fra ettbarnsvogn til tvillingvogn - og omvendt.

Mange tvillingvogner fungerer som kombivogner, hvor du kan sette en bag i den ene sittedelen. Separate ryggstøtter og fotbrett gjør at barna i vognen kan sitte og ligge, uavhengig av hverandre

Saken ble opprinnelig skrevet av Gravid for Klikk.no. Les her.

Duovogn Den mest populære vogntypen. Kombivogn Kan brukes fra 0 til 4 år Bagvogn Stor og romslig.