Basisvarer: Krydderet du trenger for å lage indisk mat

Det ser kanskje mye ut, men alt du trenger får plass i en ganske liten metallboks.

Det kan være litt voldsomt å lage mat fra et kjøkken du ikke er vant til. I hvert fall fra bunnen.

Listen over ingredienser du ikke har i skapet kan virke lang, og det er gjerne spesielt krydderne som kan virke fremmede.

Det er likevel ikke verre enn at alle krydderne du trenger for å lage indisk mat får plass i en metallboks, litt større enn en helt vanlig matboks.

I videoen over viser Anjali Pathak frem sin krydderboks, som er typisk for indiske kjøkken, og forteller mer om hva du bør se etter når du kjøper krydder.

ALT I EN BOKS: Med utgangspunkt Anjali Pathaks krydderboks kan man krydre seg frem til de aller fleste indiske retter. Foto: ELISABETH DALSEG
ALT I EN BOKS: Med utgangspunkt Anjali Pathaks krydderboks kan man krydre seg frem til de aller fleste indiske retter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Pathak er kokk og tredje generasjons produktutvikler i firmaet Patak's som produserer ferdige sauser og krydderpaster til indisk mat.

Redd for at maten skal bli for sterk? Sjekk Chili-Klaus' smarte teposetriks

Alt du trenger i én boks Krydderboksen er delt i to lag: I rommet på toppen ligger hele krydder, som chili, stjerneanis, kanel, og kardemomme, og i kammeret i bunnen, i små bokser, er små frø og oppmalt krydder som gurkemeie, chili og familiens egne krydderblanding - garam masala.

- Når du lager mat med krydder begynner du med de hele krydderne, før du tilsetter de som er malt, sier Pathak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse smarte krydderboksene er ikke standard i norske kjøkkenutstyrsbutikker, men du får kjøpt en enklere variant av denne gjennom nettbutikken til Masala Magic.

Krydderne i boksen er mange. Noen kjente og kjære, andre litt mer eksotiske.

Pathak bruker ikke alle hver gang hun lager mat. Men med utgangspunkt i disse krydderne kan hun lage mat fra alle Indias hjørner.

Hele krydder:
• Grønn kardemomme
• Kanelstang
• Nellikspiker
• Laurbærblad (indiske)
• Svart kardemomme
• Stjerneanis
• Rød tørkete chili

Mindre frø og malt krydder:
• Hele korianderfrø
• Spisskumenfrø
• Hel sort pepper
• Brune sennepsfrø
• Malt gurkemeie
• Rødt sterkt chilipulver
• Garam masala

Smart triks: Kontroller sødmen i maten når du skjærer løk

Tørt, mørkt og lufttett Krydderboksen til Pathak er smart på mer enn én måte. I tillegg til at du har alle de indiske krydderne dine på ett sted, er dette den beste måten du oppbevarer krydder på: Tørt, mørkt og lufttett.

Lys og luft ødelegger ikke krydderne, men det bidrar til at det fortere mister smaken sin. Det er jo det siste du vil når du lager indisk mat!

Har du gammelt krydder i en skuff, er det likevel ingen grunn til å kaste det. Men det blir desto viktigere å smake på maten mens du lager den.

Gammelt krydder blir sjelden dårlig, men det mister smak, slik at du må bruke mer og mer av krydderet, jo eldre det er.