HULL I HIMLINGEN: Beboerne har fjernet ni kvadratmeter av loftsetasjen for å få større romfølelse. Foto: Sveinung Bråthen
HULL I HIMLINGEN: Beboerne har fjernet ni kvadratmeter av loftsetasjen for å få større romfølelse. Foto: Sveinung BråthenVis mer

Beboerne har laget hull i taket

De ville ha luft og takhøyde i stedet for plass, og fjernet derfor ni kvadratmeter.

Den vanligste utfordringen folk flest har i hjemmene sine handler om å utnytte boligens kvadratmetere best mulig.

Noen ber en interiørarkitekt om å trylle frem et ekstra rom, mens andre gir opp og flytter til noe større.

Inger-Lill Persett og Richard Sveen har verken planer om å utvide eller flytte.

De har tvert i mot gjort leiligheten sin ni kvadratmeter mindre.

Men beboerne er ikke så gale som ting kan tyde på, de er bare mer opptatt av luft og takhøyde enn folk flest.

Stor takhøyde Det merkes straks man kommer inn i allrommet. Her kommer ikke lyset bare inn fra siden. Lyset strømmer også inn ovenfra.

En diger åpning i himlingen sørger for lange siktlinjer og en takhøyde på opptil seks meter.

FIREMANNSBOLIG: Trehuset fra 1924, ligger i et avskjermet og frodig område på Malerhaugen mellom Ensjø og Helsfyr i Oslo.  Foto: Sveinung Bråthen
FIREMANNSBOLIG: Trehuset fra 1924, ligger i et avskjermet og frodig område på Malerhaugen mellom Ensjø og Helsfyr i Oslo. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Den radikale løsningen er et resultat av beboernes dragning mot lyset og en vennemiddag med et arkitektpar.

- Vi var skeptiske til å forsake så mye boareal. Men vi så at gevinsten var stor, sier Richard Sveen til klikk.no.

Åpnet opp mellom etasjene Paret hadde bestemt seg for å gjøre endringer uansett.

- Dette var en mormorleilighet på 50 kvm med loft. Vi ble umiddelbart forelsket i den. Her kunne man gjøre mye, forteller de begge.

Spørsmålet var «hva?».

Paret valgt å stole på arkitektene.

Dermed ble det åpnet opp mellom etasjene. Det som var et råloft består nå av to soner: den ene deler er barnerom (med dør) og kommende lekestue, mens den andre er garderobe med soverom.

STOR TAKHØYDE: Åpningen i himlingen måler 2,5 x 3,5 meter og sørger for kontakt mellom leilighetens to etasjer. Den åpne døren leder inn til et rom som brukes til gjesteværelse og hjemmekino. Foto: Sveinung Bråthen
STOR TAKHØYDE: Åpningen i himlingen måler 2,5 x 3,5 meter og sørger for kontakt mellom leilighetens to etasjer. Den åpne døren leder inn til et rom som brukes til gjesteværelse og hjemmekino. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

En bro forbinder de to sonene.

Trappeløpet ble en logistisk utfordring.

Løsningen ble å bygge den rundt pipa.

Kubikk fremfor kvadrat Da prosjektet var over sto Inger-Lill og Richard igjen med en bolig som var ni kvadratmeter mindre enn den de hadde kjøpt.

På den annen side var romfølelsen blitt bedre. Antall kubikkmeter er ikke like tett forbundet med boligpriser som kvadratmeter. Men så hadde da paret heller ikke takstmannen i tankene da de bygget om.

De tenkte på seg selv, og på at det en dag ville komme barn i huset.

- Vi har jo ofret arbeidsrommet og innredet det som barnerom til lille Albert. Vi tror dette blir en bra familiebolig. De barna som har vært her synes særlig det er stas med bro.

Godt brukt Interiøret bærer tydelig preg av beboernes forkjærlighet for gjenstander som har levd litt. Richard har familie med småbruk på Dokka, der konkurransen om bruktskatter er mindre enn i byen.

GOD UTSIKT: Fra loftsetasjen har man god kontakt med hva som foregår i hovedetasjen. Globusene fra en bruktbutikk i Paris bidrar til å understreke takhøyden.  Foto: Sveinung Bråthen
GOD UTSIKT: Fra loftsetasjen har man god kontakt med hva som foregår i hovedetasjen. Globusene fra en bruktbutikk i Paris bidrar til å understreke takhøyden. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Nå har de trappet ned loppejakten. Boligen har sine begrensninger.

Om ikke paret fortsatt kjøper brukt, lager de løsningene sine selv. Både stereoskap, brisk og oppbevaringsnisjer har beboerne designet og snekret selv. Slik har de fått løsninger som passer perfekt for dem.

Men perfekt er et relativt begrep.

- Moren min mener vi bør få oss et salongbord og kanskje en stressless. Og hun rister på hodet over at vi ikke har sofa, forteller Inger-Lill.

Selv om svigermor nok kan ha et poeng, har paret gode motargumenter.

- Vi sitter for det meste ved bordet. Og både brisken og hengekøya er komfortable nok for oss, sier Richard

TRAPP RUNDT PIPEN: Den arkitekttegnede U-trappen snor seg rundt pipen. Plassen under trappen er utnyttet til oppbevaring. Foto: Sveinung Bråthen
TRAPP RUNDT PIPEN: Den arkitekttegnede U-trappen snor seg rundt pipen. Plassen under trappen er utnyttet til oppbevaring. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Paret har nemlig en hengekøye på lur og som enkelt kan henges opp. Da kan man ligge utstrakt og titte opp på globusene som fyller det åpne rommet mellom etasjene.

Hovedetasjen er innredet som et allrom. Kjøkkeninnredningen er plassert langs den ene kortveggen, mens den mer stueaktige sonen - brisken uten salongbord - er plassert langs motsatt vegg.

Spisebordet i midten er boligens nav.

Koselig kino I det tilstøtende rommet var kjøkkenet opprinnelig plassert. Nå er rommet innredet som hjemmekino - i ordets rette fortstand.

Richard er lyddesigner, mens Inger-Lill er dokumentarfilmskaper. Derfor var det naturlig å finne en løsning som ga godt lydbilde og stort bildeformat, selv om plassen er tilmålt. Valget falt på projektor, lerret og stereoanlegg.

Likevel fremstår ikke rommet som noen klam ungkarshule.

Falmede familiebilder, en snirklete dagseng og en gammel kiste får en til å glemme at dette egentlig er et mediarom.

Soveskap Loftsetasjen er kronglete, og krevde litt mer kløkt.

INTERNVINDU: Et innfelt vindu mellom trapp og medierom sørger for å bringe lyset inn og rundt i boligen. Foto: Sveinung Bråthen
INTERNVINDU: Et innfelt vindu mellom trapp og medierom sørger for å bringe lyset inn og rundt i boligen. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Soveromsløsningen er nok et eksempel på at beboerne ikke går av veien for å tenke utenfor boksen.

Sengen er nemlig klemt inn rett under skråtaket, mens garderoben har fått plass på utsiden.

- Vi sover i skapet, og har klærne utafor, konstaterer Richard.

Skyvedørene inn til soverommet fungerer også som skapdører for oppbevaringsplassen som er innfelt i veggen.

Inne på soverommet - eller soveskapet - er det trangt, men ikke klaustrofobisk.

Et smalt internvindu som går fra gulv til tak hjelper på romfølelsen.

HIMMELTAK: Sengen er plassert helt inntil skråtaket, slik at dagslyset kommer gjennom vinduet og treffer sengen. Sengen er dekket av et heklet sengeteppe. © Sveinung Bråthen
HIMMELTAK: Sengen er plassert helt inntil skråtaket, slik at dagslyset kommer gjennom vinduet og treffer sengen. Sengen er dekket av et heklet sengeteppe. © Sveinung Bråthen Vis mer

Og med hodet plassert på puten kan beboerne se ut gjennom vinduene i skråtaket.

Da har de bare himmelen som tak.

Les også:
Flere leker i stua enn på barnerommet
Slik bruker interiørbloggerne loppene
Hold deg oppdatert: Meld deg på vårt nyhetsbrev
Stadig nye interiørbilder i vår inspirasjonsguide

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

MASTERPLAN: Skissen til venstre viser 1. etasje, den til høyre viser 2. etasje. Prosjektet er tegnet av arkitektene Kristin von der Lippe og Magnus Lindseth. Ombygningen er prosjektert av Byggmester Bjørn Aarvik. Mye av arbeidet er utført av beboerne selv. Ill: Kristin von der Lippe
MASTERPLAN: Skissen til venstre viser 1. etasje, den til høyre viser 2. etasje. Prosjektet er tegnet av arkitektene Kristin von der Lippe og Magnus Lindseth. Ombygningen er prosjektert av Byggmester Bjørn Aarvik. Mye av arbeidet er utført av beboerne selv. Ill: Kristin von der Lippe Vis mer