Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Bedre mat i Stavanger enn i Bergen

Michelin-inspektør Rebecca Burr dro til begge byene.

- Det er ikke riktig at vi ikke dro til Bergen. Vi var i Bergen, sier Rebecca Burr, redaktør for den nordiske Michelin-guiden, på telefon til Dagbladet.

Burr er ansvarlig for 2016-guiden, som ble lansert i København i morges.  I Bergen fant hun ingen restaurant en stjerne verdig. Det gjorde hun i Stavanger.

Kvinnen med britisk aksent er en av de hemmelighetsfulle Michelin-inspektørene som aldri viser ansiktet sitt og som du ikke finner bilder av noe sted.

Rebecca Burr vil ikke engang røpe hvilket land hun befinner seg i når hun gir intervjuer.

Bildet som lurte restaurant-Norge til å tro at Lysverket i Bergen skulle få en stjerne.

Flere byer med Det mest oppsiktsvekkende for Norges vedkommende i årets guide er at Maaemo får tre stjerner og at inspektørene endelig har funnet veien ut av Oslo.

- Vi tok det gradvis, først byene, deretter landsbygda, sier Burr til Dagbladet.

-  I fjor fikk dere massiv kritikk for ikke å ha reist utenfor hovedstedene. Var det for å gjøre det godt igjen at dere i år har besøkt nye byer og spisesteder på landet?

- Nei, dette er ikke gjort for å imøtegå noen kritikk. Dette handler om et naturlig steg videre.

Ifølge Burr har Michelin besøkt store deler av landet, også spisesteder utenfor byene.

Stavanger først ut Stavanger trakk det lengste strået og ble den første norske byen med Michelin-stjerne utenfor Oslo.

Om Michelin også har besøkt verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen, i Bekkjarvik, vil hun ikke kommentere.

- Dere bruker et bilde av Bergen utenpå guiden, men fant ingen restaurant der en stjerne verdig?

- Nei, ikke i år. Men byen er flott, og gjør seg godt på forsiden.

- Mange håpet på en stjerne til Lysverket?

- Et godt spisested. Den er nevnt i guiden.

- Utenfor Oslo var det bare Stavanger som nådde opp. Hva er det med Re-Naa?

EN NY STJERNE: Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin (bak), overrekker en Michelin-guide til Sven Erik Renaa fra Re-Naa, som nå kan smykke seg med en stjerne. Foto: SCANPIX DENMARK / NTB SCANPIX
EN NY STJERNE: Michael Ellis, global direktør for Guide Michelin (bak), overrekker en Michelin-guide til Sven Erik Renaa fra Re-Naa, som nå kan smykke seg med en stjerne. Foto: SCANPIX DENMARK / NTB SCANPIX Vis mer

- Re-Naa er en restaurant med mat på høyt nivå. Både restauranten og maten har en delikat touch og samtidig en tiltalende enkelhet. De jobber veldig seriøst og de ansatte virker som om de trives veldig godt med det de gjør.

Bedre enn Noma Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden i Oslo, kunne i morges puste lettet ut. Han beholder sin michelinstjerne. Stiansen har nå hatt stjerne i guiden i snart 20 år, det er nesten nordisk rekord.

Stiansens drøm om tre stjerner til Maaemo gikk også i oppfyllelse.

Maaemo har nå flere stjerner enn danske Noma (to stjerner), restauranten som startet bølgen med ny, nordisk mat. I Sverige har ingen restaurant mer enn to stjerner.
 
- Esben Holmboe Bang er en perfeksjonist. Å spise på Maaemo er en nytelse, sier Rebecca Burr om dansken som driver Maaemo.

Bare én annen nordisk restaurant har tre stjerner. Det er danske Geranium, et matmekka beliggende høyt over bakken på et fotballstadion i København. Restauranten drives av Rasmus Kofoed, som både har vunnet gull, sølv og bronse i Bocuse d'Or.

Han jublet sammen med de ansatte og landsmannen Holmboe Bang da de fikk sine tre stjerner samtidig med Holmboe Bang i morges.

På spørsmål om hva som gjør Maaemo til en bedre restaurant enn Noma, svarer Burr at det ikke er riktig å sammenlikne.

- Begge er glimrende steder. Maaemo imponerer med perfeksjon i alle ledd, sier hun.

Flott Kontrast En svenske driver restaurant Kontrast i Oslo, dagens nykommer i michelinguiden i hovedstaden. Mikael Svensson var av mange trukket frem som årets heteste kandidat til en stjerne i den nordiske guiden. Det slo altså til.

TO STJERNER: Magnus Nilsson, kokk på Fäviken Magasinet som fikk to stjerner i dag. Foto Eva Tedesjö / DN / SCANPIX
TO STJERNER: Magnus Nilsson, kokk på Fäviken Magasinet som fikk to stjerner i dag. Foto Eva Tedesjö / DN / SCANPIX Vis mer

- Virkelig kvalitet. Jeg husker duftene og smakene, forteller Burr.

Hun var ikke i tvil om at restauranten et steinkast fra Mathallen i Oslo var en michelinstjerne verdig.

Mikael Svensson er bare 34 år, men har rukket mye. Han har bakgrunn fra velrenommerte restauranter som Le Canard, Tjuvholmen Sjømagasin, Ekebergrestauranten og Madu i Oslo, samt to Michelin-restauranter i Spania. 

Nå er det rush på bookingtelefonen til restauranten i Maridalsveien.

Vil savne Fauna Burr husker hvert eneste måltid hun har spist underveis til den ferdige guiden. Hun mener norske restauranter viser stor evne til å behandle råvarene på en god måte.

I fjor sa hun til Dagbladet at hun synes norske kokker har fått mer selvtillit.

Til hennes store skuffelse har Fauna bestemt seg for å legge ned driften.

- Utrolig synd. Jeg trodde den restauranten var kommet for å bli. Fauna serverte fantastisk mat til en god pris. Dette er virkelig trist, sier hun.

KROLUKSUS: Da den dansk-britiske kokken Paul Cunningham drev restaurant i København drysset Michelin-stjernene. Da han flyttet på landet for å drive Henne Kirkeby Kro tok det lang tid før Michelin-inspektørene fant tid til besøk. Foto: TINE FALTIN
KROLUKSUS: Da den dansk-britiske kokken Paul Cunningham drev restaurant i København drysset Michelin-stjernene. Da han flyttet på landet for å drive Henne Kirkeby Kro tok det lang tid før Michelin-inspektørene fant tid til besøk. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Flere restauranter signaliserer at det er beinhardt å hevde seg i toppen. Fauna legger ned på grunn av arbeidspresset og frykten for å mislykkes, ikke økonomi. Mange kokker sliter seg ut. Har du noen kommentar til det?

- I dag synes jeg ikke det er et tema. I dag skal vi glede oss over det gode arbeidet som er nedlagt og de nye stjernene som er delt ut.

FÄVIKEN: Maten på svensk Fäviken Magasinet er myteomspunnet og høyt elsket. Foto:  SIMON PAULIN/ SVD /NTB/ SCANPIX
FÄVIKEN: Maten på svensk Fäviken Magasinet er myteomspunnet og høyt elsket. Foto: SIMON PAULIN/ SVD /NTB/ SCANPIX Vis mer