Begynte å male husene for å vise sosial status

Nå er «Den blå byen» en av verdens mest fargerike byer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet God torsdag): Reisesiden Yahoo Travel har laget en liste over verdens mest fargerike byer.

De små sukkertøyfargede husene i Bo-Kaap i Sør-Afrika, de fargerike skulpturene i La Boca i Argentina og de ulike nasjonalitetene, stilene og fargene i San Francisco i USA, har sørget for at alle disse tre byene står på lista.

Longyearbyen på Svalbard er også med i det gode selskap, takket være sine røde, orange og blå hus som skiller seg tydelig ut i landskapet.

Batman-besøk Jodhpur i India kalles «Den blå byen» er også en av de ti byene. Kallenavnet har Jodhpur fått fordi mange av byens hus er farget eller delvis farget i ulike blåfarger.

ITALIA - Manarola: På nordvestkysten klamrer den gamle, ærverdige byen seg til bratte skråninger og speiler sine fargerike hus i blått hav. Unesco har for lengst satt byen på verdensarvslista, blant annet fordi folk og natur fungerer så harmonisk sammen. Reise i august: Oslo - Milano 1440 kroner tur-retur med Brussel airlines. Foto: ALBERTO CARRASCO CASADO (CC BY 2.0)
INDIA - Jodhpur: Jodhpur kalles også den blå byen. Ifølge Yahoo Travel kom blåfargen opprinnelig av at innbyggerne ønsket å markere sosial status og kaste. Nå er fargen blitt en vane og byens varemerke. Det indiske kjøkken har og mye spennende å by på. Reise i august: Oslo - Jodhpur tur-retur 9334 kroner med Brussels airlines og Jetairways. Foto: COLOURBOX
USA - San Francisco: Byen arrangerer verdens største homofile festival, og er svært fargerik - fra Chinatown til de viktorianske husene ved Alamo Square. Ulike nasjonaliteter og stiler er mikset sammen i den eksentriske byen. Reise i august: Oslo - San Francisco tur-retur 8565 kroner, American airlines. Foto: COLOURBOX
ARGENTINA - La Boca - Buenos Aires: Bydelen La Boca har et mer europeisk preg enn resten av byen: Italienerne som slo seg ned her var opptatt av å bevare kulturen sin. I dag et yndet boligstrøk for kunstnere, noe som kan forklare de mange fargene og skulpturene. Reise i august: Oslo - Buenos Aires, tur-retur, 11 937 kroner med United airlines. Foto: LUIS ARGERICH(CC BY 2.0)
SØR-AFRIKA - Bo-Kaap - Cape Town: En gang var innbyggerne her etterkommere av slaver fra Indonesia, India og Sri Lanka. Med tida har nabolaget forandret seg til hus med sukkertøyfarger. Kort vei til havna der flere restauranter venter, eller kanskje en promenade på Nelson Mandela Blvd? Reise i august: Oslo - Cape Town tur-retur 9759 kroner, med SAS og Emirates. Foto: COLOURBOX
POLEN - Gdansk: Mye av gamlebyen ble gjenreist etter andre verdenskrig, og ifølge Wikipedia er Gdansk en av de vakreste middelalderbyene. Flere viktige kunstnere har bodd her, og utover å beskue arkitekturen kan du besøke byens populære marked. Reise i august: Oslo - Gdansk tur-retur 884 kroner med Norwegian. Foto: COLOURBOX

Tradisjonen med å farge husene i blåfarger kan opprinnelig ha hatt både sosial og kulturell betydning, ifølge Yahoo Travel.

Fargen skal ha vært en måte å markere sosial status og kaste på.

Batman-innspilling Superhelten Batman, spilt av Christian Bale, inntok «Den blå byen» i fjor da suksessfilmen «The Dark Knight Rises» skulle spilles inn.

- De lokale syntes vi var helt gærne. Vi filmet ute i 49 grader, sa Christian Bale til firstpost.com etter innspillingen.

Selv om Jodhpur-scenene i filmen stort sett er filmet utenfor selve byen i et mer øde område, skal det være mulig å skimte de blå husene i det fjerne i en av filmens scener.

Shoppingmuligheter I tillegg til Longyearbyen, er Gdansk i Polen og Manarola i Italia blant de europeiske byene på lista.

FRISTENDE: Fargeklatten Manarola i Italia, klistrer seg til klippene på nordvestkysten. Foto: EZIMOAN CC.BY.2.0 Vis mer

Det sies at å ankomme Gdansk er som å kjøre rett inn i historien. Her finnes vakre middelalderbygg i mange farger, og i tillegg skal shoppingmulighetene være gode.

Prisene for lokale produkter og spa-behandling kommer du bare til å smile av, ifølge reiseplaneten.no. 
 
Bratt i Italia Det går også an å drømme seg bort til Manarola som ligger på nordvestkysten av Italia.

Her klamrer den gamle og ærverdige byen seg til bratte skråninger og speiler sine fargerike hus i blått hav.

Unesco har for lengst satt byen på verdensarvlista, blant annet fordi folk og natur fungerer så harmonisk sammen.

I bildeserien over finner du reisemuligheter, priser og mer informasjon om de fargerike byene.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag.