ULL INNERST: Med myke ullplagg er du sikkert på at barna holder seg varme i vinter. Få oversikt over plaggene lenger ned i saken. Foto: Produsenten
ULL INNERST: Med myke ullplagg er du sikkert på at barna holder seg varme i vinter. Få oversikt over plaggene lenger ned i saken. Foto: ProdusentenVis mer

- Behandlet ull har én stor fordel

Disse klærne holder barna varme.

Mens mange allerede har brukt ull på barnet en god stund, går andre til innkjøp først når snøen kommer og gradene synker. For nå er det lag på lag som gjelder, og da bør du velge ull innerst.

Men bør du velge behandlet og ubehandlet ull? Hva er superwash-ull eller Soft tex-ull? Og har disse begrepene noe med hvor lett det er å rengjøre ullplaggene?

Her har du Foreldre & Barns guide til vinterens ulltøy for barn.

Store forskjeller på ulla - Det er nok mange som lurer på de forskjellige begrepene og hva de innebærer, forteller daglig leder i Nøstebarn AS, Jannecke Riisøen.

Hun mener at folk flest er opptatt av om kvalitet og pris henger sammen.

- Når man sammenligner kvalitet og pris, bør man derfor se på annet enn bare det tekniske og det visuelle. Å presse på pris kan ha negative konsekvenser for dyr, mennesker og miljø, sier Riisøen til Foreldre & Barn.

Innenfor klassen «merinoull» finnes det forskjellige sorteringer etter for eksempel mykhet og fiberlengde. Tvinning og strikkemetoder påvirker også kvaliteten.

Men det er imidlertid ikke bare den fysiske kvaliteten som er med på å bestemme prisen.

- Er saueholdet og dermed ulla økologisk, og har de ferdige plaggene i tillegg et miljøsertifikat som sikrer gode arbeidsforhold, mer miljøvennlig produksjon og farger uten skadelige kjemikalier, vil dette også påvirke prisen. Fargestoffer som er fri for skadelige kjemikalier er for eksempel ofte dyrere enn andre fargestoffer, påpeker hun.

Ikke kresen - bare bevisst Men Jannecke vil ikke si at man er kresen ved å velge å kjøpe et dyrt framfor et billigere ullplagg.

- Kresen eller bevisst? spør hun.

- Noen betaler kanskje mer fordi de ønsker et spesielt merke eller design, og det kan være flere årsaker til dette. Mange er naturlig nok opptatt av at plagget skal være trygt, og at de etiske forholdene rundt er i orden. Andre opplever at ull som er ubehandlet, har andre egenskaper enn konvensjonell kjemisk preparert ull. Andre igjen er opptatt av at passformen er god, og velger derfor merker som bruker ressurser på dette, sier Riisøen.

Ulik kvalitet - Man har lov til å være mer kresen om man kjøper en dyr ulltrøye kontra en billigere en, fordi kvaliteten bør være høyere på den dyre, mener markedssjef Hedda Rivelsrud i WoolLand. Ifølge Rivelsrud er det stor forskjell på kvaliteten på merinoull.

TIL MINSTEN: Ullbody i 70 % ull og 30 % silke og ulltrøye i 100 % ull, begge fra Nøstebarn. Kr 248 i str. 56-80 og kr 278 i str. 86-98 for body, kr 238 (str. 92-152) for genser. Håndvaskes eller vaskes på godt ullprogram i vaskemaskinen 30 grader. Stripete ullbody med rosa ermer i 100 % ull fra Janus. Str. 60-100, kr 199. Kan vaskes på 40 grader i vaskemaskinen. Ulltrøye med elgmotiv, str. 3-8 år, og body med englevinger, str. 0-2 år, i 100 % merinoull. Begge fra Woolland, kr 389 og kr 349. Kan vaskes på ullprogram ved 40 grader. Hals i 100% merinoull fra Pierre Robert, kr 179. Singlet i 100 % ubehandlet ull, str. 104-140. Kr 139, fra Englebarn. Håndvaskes eller vaskes på et godt ullprogram ved 30 grader. Foto: Produsentene
TIL MINSTEN: Ullbody i 70 % ull og 30 % silke og ulltrøye i 100 % ull, begge fra Nøstebarn. Kr 248 i str. 56-80 og kr 278 i str. 86-98 for body, kr 238 (str. 92-152) for genser. Håndvaskes eller vaskes på godt ullprogram i vaskemaskinen 30 grader. Stripete ullbody med rosa ermer i 100 % ull fra Janus. Str. 60-100, kr 199. Kan vaskes på 40 grader i vaskemaskinen. Ulltrøye med elgmotiv, str. 3-8 år, og body med englevinger, str. 0-2 år, i 100 % merinoull. Begge fra Woolland, kr 389 og kr 349. Kan vaskes på ullprogram ved 40 grader. Hals i 100% merinoull fra Pierre Robert, kr 179. Singlet i 100 % ubehandlet ull, str. 104-140. Kr 139, fra Englebarn. Håndvaskes eller vaskes på et godt ullprogram ved 30 grader. Foto: Produsentene Vis mer

- Det finnes over åtte tusen kvaliteter, og det at noe er 100 prosent merinoull betyr ikke at det er av den beste kvaliteten. Så pris og kvalitet henger absolutt sammen, understreker hun.

Maskinvaskbar = kjemisk behandlet Flere ullprodusenter bruker gjerne begrepet «ubehandlet» i markedsføringen av ulltøyet sitt, og ordet «100 % merinoull» kan virke ensbetydende med at det er 100 % naturlig.

Men dersom plagget kan vaskes i maskin, er det faktisk behandlet. For å gjøre ullvarer maskinvaskbare blir tekstiler av ull behandlet med kjemikalier som forandrer fiberoverflaten. Dette betyr at ulltøyet er «Superwash-behandlet».

- En superwash-behandlet ullbody har blitt behandlet for å forhindre uønsket toving, og for å gjøre ulla vaskbar i maskin, har kvalitetsansvarlig i Janus, Gro G. Johannessen tidligere bekreftet overfor Foreldre & Barn.

Ull som ikke er superwash-behandlet, vil tove seg i maskinen og miste fasongen.

- Selv om man preparerer ulla slik at den kan vaskes i maskin, er ulla fortsatt selvrensende, understreker Rivelsrud.

Hun mener at ved å velge «oeko-tex»-sertifiserte plagg kan man være trygg på at produktene ikke er skadelige for helsa - selv om de går gjennom kjemiske prosesser.

Ubehandlet ull er varmere - Ubehandlet ull oppleves som varmere fordi ullfibrene ikke er dekket av den syntetiske filmen som superwash-ull har for å kunne godkjennes for vaskemaskin. Selv om ubehandlet ull ikke kan godkjennes for vaskemaskin, er de nye ullprogrammene gode nok også til den, mener Riisøen.

- I tillegg vaskes ikke ubehandlet ull like ofte som annen ull, da ullfettet (lanolinen) virker beskyttende og bakteriedempende, derfor trenger man færre plagg når man velger ubehandlet ull, forklarer Riisøen.

Kan vaskes i maskinen Merete Petterson jobber som markedsansvarlig i Cubus og mener at forskjellen på ubehandlet ull og superwashbehandlet ull er stor.

- Den ubehandlede skal håndvaskes og ligge og tørke, mens superwashbehandlet ull kan maskinvaskes og tørkes i tørketrommel, sier Petterson.

Men Riisøen er ikke enig.

- Nyere vaskemaskiner har gode ullprogram som vanligvis også takler ubehandlet ull, og plaggene kan også tørke hengende. Tørketrommel må man imidlertid holde seg unna når man velger ull som ikke er dekket av syntetisk film - ellers tover ulla, forklarer hun.

MYKT INNERST: Lange underbukser og langermet genser i 100 % merinoull fra Pierre Robert. Kr 179 pr. del. Ulldress i 70 % merinoull og 30 % Soft-Tex fra Stormberg. Str. 1-3 år. Kan maskinvaskes. Kr 599. Foto: Produsentene
MYKT INNERST: Lange underbukser og langermet genser i 100 % merinoull fra Pierre Robert. Kr 179 pr. del. Ulldress i 70 % merinoull og 30 % Soft-Tex fra Stormberg. Str. 1-3 år. Kan maskinvaskes. Kr 599. Foto: Produsentene Vis mer

- Bare ull som har denne syntetiske hinnen kan tåle vanlig vask og tørketrommel. Hinnen er så tynn at plaggene til tross for dette kan merkes med ren ull, sier Riisøen.

Farger eller ikke farger? Selger spreke farger og kult design bedre enn nøytralt og enkelt?

Her er svaret fra butikkene:

Stormberg: - Det kjøpes begge deler. Vi har nokså rene farger og design, og det selger veldig bra.

WoolLand: - Vi opplever at foreldre liker design som er hverdagslig preget.

Cubus: - De fleste velger et nøytralt design med basic farger, siden ullundertøy oftest brukes under annet tøy. Tendensen er likevel at det er en økende etterspørsel etter mer spennende varianter.

Nøstebarn: - Vi opplever ikke at det er en overvekt av det ene eller det andre. Folk er forskjellige også her, og vi prøver i tett kontakt med kundene å utvikle farger og fasonger som gjenspeiler dette.

Pierre Robert: - Vi opplever at både foreldre og barn setter stor pris på glade, friske farger også når det kommer til ullplagg. Det har lenge vært vanlig med «standardfarger» som rødt og blått på ullplagg, men i løpet av de siste årene har ull blitt mer og mer populært på grunn av de gode egenskapene ulla har. Nye spennende design, mønster og farger har nok vært en stor bidragsyter til nettopp dette.

Les også:

Les alt om barneklær her.

Stor test av ullbodyer.

Så lite kulde tåler barna.

Navn: Nå er det trendy med uvanlige navn.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.