Belønning for å re opp senga

Er det greit å bruke belønning for å få barn til å oppføre seg som du vil?

BELØNNING: Hva skal barn få klistremerker eller poeng for å klare?  FOTO: Julie Gjørven
BELØNNING: Hva skal barn få klistremerker eller poeng for å klare? FOTO: Julie GjørvenVis mer

Et klistremerke hver dag for å ikke tisse i buksa? Penger for å skåre mål eller få gode karakterer? Mange foreldre bruker belønnningssystemer for å motivere barn til å gjøre oppgaver, lære nye ferdigheter eller prestere noe.

Men blant foreldre er det svært delte meninger om hvorvidt dette er en riktig måte å oppdra på. Noen mener dette får barn til å lære, mens andre synes det skaper bortskjemte barn som må få betaling for alt.


Fungerer bra - Mine gutter på 3 år og 5 år får 5 kroner dagen når de rer opp sengen, tar opp gardinene og ellers «oppfører» seg fint. Disse pengene bruker de på lørdagsgodt, sier en tobarnsmor på forumet DinBaby.

Videre skriver hun at man hører at man ikke skal belønne barn, og at det å re opp sengen, ta opp gardinene og «oppføre seg fint» er noe de skal klare uten belønning.

- Men jeg mener at barn har godt av å strebe etter å oppnå noe, mener hun.

Hva mener du? Delta i debatten her.


Familien blir en markedsplass - Personlig synes jeg det er en dårlig form for barneoppdragelse å belønne enhver oppgave som barn utfører i hjemmet, skriver en annen bruker.

Hun mener barna heller bør lære å ta sin del av ansvaret for fellesskapet - som de selv er en del av - uten at det dermed skal kreves belønning i form av penger.

- Det får da være grenser for hvor mye markedsøkonomisk tenkning skal dominere alt og alle, selv innenfor familielivet.


Oppdrar egoister - Jeg har aldri forstått dette med å gi ukepenger eller belønning for ting som burde være en selvfølgelig del av et familieliv. Alle er med og roter og alle skal være med å ordne opp etterpå, skriver Lemonia.

Og skriver videre at det er tydelig at mange familier oppdrar barn som etterhvert ikke kommer til å gidde å løfte en eneste finger uten at de får noe for det.


Kan lære av det - Vi ser ingen negative konsekvenser med slike enkle belønningssystemer, sier Terje Ogden, professor og forkskningsleder ved Adferdssenteret.

Han tror ytre belønning for å få barn til å gjøre eller ikke gjøre ting, kan være svært virkningsfullt og lærerikt.

- Likvel er dette noe som må være gjennomtenkt fra foreldrenes side. Barn må belønnes for ting de kan klare hvis de gjør en liten innsats, som f.eks å henge opp jakka eller rydde opp leker. Dette er ofte ting det er mye mas om i familien. Setter man mål som er utenfor barns kompetanse, skaper man stressa barn, sier han.


Ikke for å skåre mål Å ha belønning som en motivasjon for å skåre mål, kan for eksempel gi svært dårlige signaler til barnet, ifølge Ogden.

- Et mål er avhengig av så mange faktorer som barn ikke kan styre over, og kan oppleves som et nederlag hvis hun eller han ikke får det til.


Gi ros Han mener man heller ikke skal gi belønning for ting barnet ikke strever med.

- Ros i hverdagen er det aller viktigste. Belønningen må kombineres med ros. Da viser foreldrene at de ser barnet og hva det gjør.

Men heller ikke ros skal overdrives. Dersom foreldre roser barna alle mulige situasjoner , risikerer de at de ikke skjønner når de virkelig har gjort noe som er verdt å feire


Belønning må komme raskt Det kan være lurt å bestemme seg for å gi belønning for få og enkle oppgaver.

- Og så må man ganske raskt trappe ned belønningen når man ser at barnet har lært noe. Barn mister også ganske fort interessen for slike systemer. Selve belønningen må også komme ganske raskt, for at barn skal kunne se handlingen og belønningen i en sammenheng, sier han.

Men vil ikke dette skape bortskjemte barn som stadig skal ha nye belønninger for ting de skal klare eller gjøre?

- Det er ingen forskning som tyder på dette hvis man bruker enkle belønningssystemer en gang i blant. Hvis barn blir slik, tror jeg de har foreldre som er i overkant opptatt av kjøp og salg av tjenester i familien, og som kanskje er gjerrige på ros til barna i hverdagen, sier han.

Belønning på nettet Nesttstedet www.kido.no har startet et nettbasert belønningssystem der foreldre og barn kan sitte sammen og bestemme hvilke oppgaver man skal få belønning for.

Her er skjemaer for alt fra å sette skoene pent på plass til å la være å mase i butikken. Man sanker poeng, og så kan barn ønske seg en premie.

- Jeg kom på ideen da jeg strevde med å få sønnen min på 7 år til å å slutte å spille dataspill når jeg ba han om den. Når han nå sier «bare en bane til», minner jeg han på at han kan miste 8 poeng, og da kommer han, sier Christian Jahren, som står bak netttjenesten.


Samarbeid med lekeindustri Han ser ingen negative sider ved slike belønnigsystem, og tror det også kan vær en fin måte for foreldre og barn å gjøre noe felles på internett.

- I tillegg kan det fungere i familier med skilte foreldre. De kan ha en felles nettbasert platform for plikter og mål for barna,sier han.

Kido smarbeider med lekebutikken Ringo, og barn kan velge premier derfra som belønning. Kido har også planer om flere samarbeidspartnere og fordelsklubber for foreldre.

SKO PÅ PLASS: Å lære seg å sette sko på plass er noe av det foreldre tror barn kan lære ved å få premier for å huske å gjøre deti en kort periode. FOTO: Julie Gjørven
SKO PÅ PLASS: Å lære seg å sette sko på plass er noe av det foreldre tror barn kan lære ved å få premier for å huske å gjøre deti en kort periode. FOTO: Julie Gjørven Vis mer

Christian Jahren synes likevel ikke at det er problematisk at slike systemer blir knyttet opp til industrien.

- Foreldre kan jo også velge andre belønninger for barna sine selv om de bruker vårt system, sier Christian Jahren.

- Men foreldre vil kanskje ha problemer med å si nei, hvis det popper opp fine leker som premier?

- Ja, men det er deres valg, sier han.

Terje Ogden er derimot av en helt annen oppfatning.

- Hvis dette blir kommersialisert tror jeg det kan opppleves som kjøpepress for foreldre, sier han.

Les også:
Slik får du engelbarn

Derfor bør du kjefte mindre

Slik får du selvstendige barn

Noen ganger bør du overse banning

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

EGOISTER: - Det er tydelig at mange familier oppdrar barn som etterhvert ikke kommer til å gidde å løfte en eneste finger uten at de får noe for det, mener en bruker i forumet vårt.
EGOISTER: - Det er tydelig at mange familier oppdrar barn som etterhvert ikke kommer til å gidde å løfte en eneste finger uten at de får noe for det, mener en bruker i forumet vårt. Vis mer