FORVENTER LANGE KØER: Både SAS og Norwegian tilbyr gratis ombooking til dem som har tenkt seg til London på onsdag, på grunn av den varslede streiken i passkontrollen. Illustrasjonsfoto: TOBY MELVILLE/REUTERS/SCANPIX
FORVENTER LANGE KØER: Både SAS og Norwegian tilbyr gratis ombooking til dem som har tenkt seg til London på onsdag, på grunn av den varslede streiken i passkontrollen. Illustrasjonsfoto: TOBY MELVILLE/REUTERS/SCANPIXVis mer

Ber de som har tenkt seg til London revurderer turen

Frykter køer på 12 timer i passkontrollen på onsdag.

(Dagbladet): SAS ber passasjerer som har tenkt seg til London på onsdag 30. november å revurdere turen til Heathrow på grunn av den varslede streiken i passkontrollen.

Det er ansatte hos Storbritannias grensemyndigheter (UKBA) på London Heathrow som skal delta i den planlagte streiken, noe som kan skape forsinkelser i passkontrollen, melder SAS på sin hjemmeside.

Ifølge BBC vil opp mot to millioner offentlig ansatte gå til streik for sine pensjonsrettigheter.

Streiken vil i tillegg til flytrafikken, ramme både skoler og en rekke offentlige tjenester.

Store forsinkelser Reisende kan vente seg opptil 12 timers forsinkelse for å komme seg gjennom passkontrollen, og flyplassen har bedt flyselskapene å halvere antall reisende ombord på sine fly, ifølge BBC.

«Vi anbefaler passasjerer med bestillinger til London 30. november å vurdere endring grunnet de forventede køene og lange ventetidene ved ankomst», skriver SAS.

Selv om SAS flyr som planlagt, tilbys passasjerer med en bestilling 30. november å endre sin billett innenfor billettens gyldighetsområde.

Ombooking gjøres gratis til samme eller laveste tilgjengelige bookingklasse, og i samme serviceklasse som den opprinnelige bestillingen.

Bare onsdag Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til Dagbladet at de har klart å redusere antall passasjerer om bord i sine fly onsdag, til et belegg på 50 prosent.

Siden før helgen har de kontaktet passasjerer, og de fleste har fått et alternativ til reisen. Noen har også justert reisetidspunktet på egenhånd.

Så langt Johansen vet gjelder streiken bare på onsdag. Dermed trenger ikke nordmenn med planlagt julegaveshopping til helgen bekymre seg.

- Det er ingen grunn til å tro noe annet. Streiken er forhåndsvarslet til å gjelde onsdag. Vi har bare beskjed om at aksjonen vil vare i én dag, sier informasjonssjefen.

Hold deg oppdatert Heathrow diskuterer nå ifølge flyplassens hjemmeside beredskapsplaner sammen med Storbritannias grensemyndigheter og flyselskapene, for å begrense streikens virkning på passasjerene så mye som mulig.

De anbefaler at alle reisende holder seg oppdatert og sjekker statusen for sine avganger hos flyselskapet.

Oppdatert informasjon vil publiseres på hjemmesiden så snart den er tilgjengelig.

Gratis ombooking Norwegian vil fly til Gatwick som normalt på onsdag, men også her er det ventet lange køer, forteller presse- og informasjonsansvarlig Åsa Larsson til Dagbladet.

- Passasjerene må regne med forsinkelser når de skal inn i landet, men ut vil trafikken gå som normalt. Streiken vil ikke påvirke flyvningene, sier hun.

Også Norwegian tilbyr gratis ombooking for dem som ønsker å utsette sin planlagte reise til London på onsdag.