GRATIS: Regnet i Bergen er gratis, skal du ha beskyttelse fra noe mer enn en parply. Her er det flom på Bryggen i Bergen. Vann flommer opp langs husveggene til Sjøboden. Her er tidligere ordfører Herman Friele med vrengt paraply.
Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
GRATIS: Regnet i Bergen er gratis, skal du ha beskyttelse fra noe mer enn en parply. Her er det flom på Bryggen i Bergen. Vann flommer opp langs husveggene til Sjøboden. Her er tidligere ordfører Herman Friele med vrengt paraply. Foto: Oddmund Lunde / DagbladetVis mer

Bergen - verdens sjuende dyreste hotellby

Byen har fått noe nytt å skryte av - slår Oslo.

|||Bergenserne kan - dersom de ønsker det - skryte av at deres hoteller holder noen av verdens høyeste rompriser.

Markedsorganisasjonen Hotels.com rangerer på sin Hotel Price Index (HPI) Bergen som ikke bare dyrest i Norge og Skandinavia i annet kvartal 2010, men også som den sjuende dyreste hotellbyen - mellom Washington og Roma - blant 55 reisemål og typiske turistbyer over hele verden.

Gjennomsnittlig rompris var i perioden kr 1.223, som er 4 prosent høyere enn i annet kvartal 2009. I hele 2009 var snittprisen per rom i Bergen kr 1.122.

Oslo har de nest høyeste hotellprisene i Norge med kr 1.104 i gjennomsnitt, og troner øverst i forhold til de øvrige nordiske hovedstedene i annet kvartal. Her er København nummer to med rompris per natt på kroner 1.004. Hotellprisene i den danske hovedstad er for øvrig redusert med hele 10 prosent siden annet kvartal i 2009.

Funnet balanse Direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv sier at han alltid tar slike statistikker med en klype salt, men vedgår at Bergen gjennom mange år har hatt en høyere rompris enn andre norske byer.

- Byens hoteller har over tid hatt en høy prisprofil, og har funnet en optimal balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Bjerke til NTB.

Han vil ikke uttale seg om prisnivået er et resultat av at Bergen har skaffet seg et positivt rykte som inngangsport til Norge og til de norske fjorder, men sier han ikke ser prisnivået som noe markedsføringsproblem for resten av Norge.

Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i HSH - Hovedorganisasjonen for handel og tjenester - mener at Bergens hoteller nyter godt av stor etterspørsel på grunn av at byen er startpunkt for Hurtigruten og naturlig utfartsby til fjorder og fjell. Dette bidrar til å holde prisnivået oppe, sier han.

Økning Oslo, Stavanger og Tromsø har alle økt gjennomsnittlige hotellpriser fra annet kvartal i fjor til samme periode i år med 2 til 3 prosent, mens Trondheim har redusert sine hotellpriser med 2 prosent. Den trønderske hovedstaden tok i gjennomsnitt kr 998 per rom i annet kvartal, og ligger som 20. dyreste hotellby internasjonalt - mellom København og Los Angeles.

Helsingfors har de rimeligste hotellrommene av de nordiske hovedstedene, med en gjennomsnittspris på kr 801 - en nedgang på 4 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Dyreste hotellby internasjonalt i annet kvartal i år er Monte Carlo, hvor man må ut med gjennomsnittlig kr 1.489 kroner for én overnatting. Dette er 2 prosent høyere enn i fjor. Nest dyrest er Genéve med kr 1.480 - en reduksjon på 5 prosent fra i fjor.

Nederst på den internasjonale rangeringen finner vi Mexico City og Riga med henholdsvis kr 530 og kr 524 i snittpris per rom i annet kvartal i år. For Rigas vedkommende er romprisen 18 prosent lavere enn i 2009.

(NTB)

DYRT: Skal du bo i Bergen må du punge ut mer enn i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
DYRT: Skal du bo i Bergen må du punge ut mer enn i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer