Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flysikkerhet

Beslagla 3391 håndvåpen i sikkerhetskontrollen

Dyster 2016-rekord i USA.

STYGGE TALL: Bildet viser noe av det som ble beslaglagt på flyplassen i Fort Lauderdale i 2015. i fjor var tallene enda styggere. Foto: AP / NTB Scanpix
STYGGE TALL: Bildet viser noe av det som ble beslaglagt på flyplassen i Fort Lauderdale i 2015. i fjor var tallene enda styggere. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I fjor beslagla sikkerhets-kontrollørene ved amerikanske flyplasser i gjennomsnitt ni håndvåpen hver eneste dag - 3392 til sammen.

Det er en økning på nesten 30 prosent fra de 2612 våpnene som ble beslaglagt i 2015, skriver USA Today.

Transportation Security Administration (TSA), som håndterer sikkerhetskontrollene ved amerikanske flyplasser, har på sine hjemmesider lagt ut egen statistikk som viser utviklingen av våpenbeslag i håndbagasje, og hvor våpnene ble beslaglagt.

Av de 3391 våpnene som ble beslaglagt i 2016, var hele 83 prosent ladd.

For eksempel ble en mann som forsøkte å ta med seg en ni millimeter pistol ladet med seks kuler i håndbagasjen, stoppet på Washington Dulles internasjonale flyplass 28. desember. Våpenet ble beslaglagt, og mannen er innkalt til rettslig høring om forholdet.

TSA har fullmakt til å ilegge bøter på opptil 12 000 dollar (drøyt 100 000 kroner) for forsøk på å ta med seg våpen gjennom sikkerhetskontrollen, men ofte blir det reist straffesak i tillegg. Det er ulike lover på dette fra delstat til delstat.

«Visste ikke»

- Mange som blir tatt sier de ikke visste at våpenet lå i den veska eller bagen, de sier de hadde glemt det. Så, før du skal ut og reise så sjekk både vesker og jakker ekstra nøye om du ikke har brukt dem på en stund, sier TSA-talsmann Bob Burns.

Som i Norge er det lov å sende våpen i innsjekket bagasje i USA. Det kan gjøres om våpenet er pakket i en koffert av hardt materiale og er uladd. I tillegg må våpenet rapporteres til flyselskapet.

Det var dette som var tilfellet da fem personer ble skutt og drept på flyplassen i Fort Lauderdale i Florida 6. januar i år. Skytteren pakket opp våpenet fra bagasjen sin, ladet det på toalettet og begynte å skyte.

Atlanta verst

Flest våpen ble det i fjor beslaglagt på flyplassen i Atlanta. Der ble hele 198 håndvåpen beslaglagt i fjor. Men også i Texas, på Dallas/Fort Worth internasjonale flyplass ble det avslørt 192 tilfeller av våpen i håndbagasjen.

I tillegg til alle skytevåpnene ble det beslaglagt utrolig mange kniver og andre forbudte gjenstander, for eksempel krutt.

TSA skriver i sin årsrapport at 738 millioner passasjerer ble scannet i sikkerhetskontrollene på flyplassene i fjor. Det er 43 millioner mer enn året før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling