STORE BESLAG: Bare i sommer har sikkerhetskontrollørene på amerikanske flyplasser satt to dystre ukesrekorder i å beslaglegge våpen i passasjerenes håndbagasje. Foto: NTB Scanpix
STORE BESLAG: Bare i sommer har sikkerhetskontrollørene på amerikanske flyplasser satt to dystre ukesrekorder i å beslaglegge våpen i passasjerenes håndbagasje. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sikkerhetskontrollørene på USAs flyplasser har nok å gjøre:

Beslagla 89 håndvåpen på ei uke - samt ei levende and

Ny dyster rekord.

Transportation Security Administration (TSA) har ansvaret for sikkerhetskontrollene på amerikanske flyplasser, og har hatt nok å gjøre i sommer.

Så mye at det i juli ble satt ukerekord i beslaglagte våpen.

I USA kan du relativt greit frakte våpen i innsjekket bagasje om du følger reglene, likevel ble altså 89 våpen oppdaget i passasjerenes håndbagasje mellom 10. og 16. juli, melder TSA på sine hjemmesider.

Der går det også fram at 74 av disse våpnene, hovedsakelig pistoler og revolvere, var ladd. Hele 27 hadde endatil skudd i kammeret.

Den forrige ukerekorden stammer fra mai i år, da det i løpet av ei uke ble beslaglagt 82 våpen.

Reglene for å bære - og frakte - våpen varierer noe fra stat til stat i USA, men uansett er det ulovlig å medbringe ladde våpen i håndbagasjen.

Glemsel

Det er en overtredelse som kan straffes med bøter opp til 11 000 dollar.

VELOKOMMEN OM BORD: Kvinnen ville ha med seg anda på flyturen - og fikk lov. Foto: TSA
VELOKOMMEN OM BORD: Kvinnen ville ha med seg anda på flyturen - og fikk lov. Foto: TSA Vis mer

TSA understreker at de ikke mistenker at alle disse personene som medbrakte våpen inn i sikkerhetskontrollen hadde skumle hensikter.

- Det skyldes ofte forglemmelser, mange har rett og slett glemt at det ligger en pistol eller en kniv i veska. Men hver gang dette oppdages, skapes det unødige køer og forsinkelser, og for den det gjelder medfører det problemer og kan ende i arrestasjon. Så, legg igjen våpnene hjemme når dere skal ut og fly, oppfordrer TSA på sine hjemmesider.

Levende and

Men det er ikke bare våpen sikkerhetskontrollørene finner hos de reisende. Så langt i sommer er det blant annet - i tillegg til håndvåpen - funnet både en håndgranat, en røykgranat, en ekte månestein fra en av Apollo-ferdene (noe som ikke er ulovlig og frakte), og ei levende stokkand!

Passasjeren som ville ha med seg anda inn i flykabinen på en flyging fra Charleston i juli hevdet den fungerte som en slags selskapsand for henne, på linje med de stadig flere hundene og kattene som får lov til å reise sammen med eierne sine på innenriksfly i USA.

Og - kvinnen ble trodd og fikk ta med seg anda inn i flyet, ifølge ABC News.