Beste spisested langs veien

Fra lavvo til historisk hoteller og veikroer i Ganefart 2010

GANEFART:  Regjerende Ganefartvinner er Ingers Kro som vant i 2008 med Småmat som en av mange gode lokale retter.   FOTO: Ole C. H. Thomassen
GANEFART: Regjerende Ganefartvinner er Ingers Kro som vant i 2008 med Småmat som en av mange gode lokale retter. FOTO: Ole C. H. ThomassenVis mer

|||(Dagbladet): God mat basert på lokale råstoffer er fellesnevneren for Ganefartkonkurransene.

I år var det 207 påmeldte fordelt over det ganske land. Regionvinnerne utgjør åtte finalister. Blant dem skal vinneren av Ganefart 2010 kåres.

Spisestedene i finalen representerer et stort mangfold fra Birk Husky til staselige Gloppen Hotel.

Hvem som er best på å lage lokal mat basert på lokale råstoffer, skal juryen avgjøre i løpet av en måned.

Prisutedelinge skjer på 27. oktober på Voss under første dag av Mat og Reiseliv 2010.

Birk Husky, finalisten fra Finnmark og Troms, er nemlig av det eksotiske slaget som serverer lokal mat i lavvo eller langhus.

Her er det Pasvikørret, kongekrabbe og rein som står på menyen, - og multer selvfølgelig. Hva med tørket reinsdyrhjerte på pestosalat eller brunbjørn til forrett?

Storjord Hotel øverst i Saltdalen representerer Nordland. Stedet er sesongåpent fra mai til oktober.

Kongsvold Fjellstue representerer Trønderlagsfylkene, Møre og Romsdal. Stedet på Dovre har røtter tilbake til pilegrimsvandringene. Mest eksotisk er moskuscarpaccio, men her serveres alt som kan høstes av fjellets vilt og vekster.

Gloppen Hotell ble regionvinneren fra Hordaland og Sogn. Det hvite hotellet, med historie tilbake til 1829, byr på lokalprodusert mat. Tanken på å spise hjort som har levd i terrenget rundt Sandane i Nordfjord er nok til å ønske seg dit.

Sogndalstrand Kulturhotell representerer Agderfylkene og Rogaland i finalen. Her er alt fredet, det meste er gammelt, bortsett fra maten som er fersk, lokal og svært god. En av de gode avstikkerne langs kysten. Her får en breiflabb av aller bestes sort og annet godt fra havet.

Kjøkken Kroken i Hemsedal representerer Buskerud, Vestfold og Telemark. Lokale råvarer og lokale produsenter setter sitt preg på menyen.

Oldemors Karjol ble regionvinneren fra Hedemark og Oppland. Stedet midt i et veikryss, i en sving på Jevnaker, kan trolig stå som eksempel for utrykket «skinnet bedrar». Stedets ytre er nok ikke det som får veifarende til å stoppe, her er det et godt rykte og maten som teller.

Marchè Restaurants avdeling på Kløfta er unntaket som bekrefter regelen, om at de små er best - eller at Akershus og Østfold skiller seg ut. At kjeden har vært et friskt og sunt pust blant norske veikroer, men det er overraskende å finne en representant for en større kjede i finalen.