ÅPENT SKIP: Til og med søndag 12. januar kan alle komme ombord i MS Trollfjord for å se seg om, spise godt eller bare høre om nordlyset. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ÅPENT SKIP: Til og med søndag 12. januar kan alle komme ombord i MS Trollfjord for å se seg om, spise godt eller bare høre om nordlyset. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Betalte for den dyreste lugaren - sov på dekk i tre netter

På Hurtigruten kan du nå sove under åpen himmel.

(Dagbladet): Bjeffende hundespann og lukten av ymse varianter av tørka fisk møter oss på kaia nedenfor Akershus festning.

Lars Monsen kaster lasso mot taggete gevir, som en gang har tilhørt et reinsdyr.

Bakteppet er ei diger skuteside tilhørende Hurtigrutens M/S Trollfjord.

Ombord er det åpent skip.

Nye satsinger Trollfjord fungerer som hotellskip under Reiselivsmessen 2014 på Fornebu, og benytter samtidig anledningen til å fortelle om sine planer framover.

Dagbladet er mediepartner til reiselivsmessen.

En relativ fersk, men opplagt og entusiastisk konsernsjef forteller om Hurtigruten som veien til polare ekspedisjoner.

Daniel Skjeldam tar erfaringene fra cruisefarten til Svalbard og Antarktis og overfører dem til rutetrafikken.

SJEFEN: Daniel Skjeldam forteller om nyheter på Hurtigruten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SJEFEN: Daniel Skjeldam forteller om nyheter på Hurtigruten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Han forteller om den velbeslåtte kvinnen som hadde dryge 40 kvadratmeter rederlugar til disposisjon, men ville prøve en natt under åpen himmel på dekk.

Hun ble på dekk i tre netter.

På Svalbard har cruiseturistene kunnet sove i telt og selv sitte isbjørnvakt. Kanopadling skal bli en del av de lengre stoppene også i vanlig rute.

-Det er veldig eksotisk for de aller fleste å komme nord for polarsirkelen. På samme grad ved Sydpolen er det bare is, det er ikke de fleste klar over, sier  Skjeldam.

Kortreist Eirik Larsen, sjefen over alle kokker på Hurtigruten,  forteller om en økende satsning på gode norske råvarer.  Hele 85 prosent av det som serveres ombord er nå produsert i Norge.

-Vi har laget en meny som følger kysten, forteller Larsen.

Det er årstidenes ferske varer det er snakk om, og hvor på kysten det seiles.

-Når jeg forteller en amerikaner at fisken han i dag har fått på tallerkenen er fisket av en fisker som har vært ute og fisket klokken 0400 om natta, da huskes det måltidet, smiler Larsen.

Vi nøyer oss med å sitere fra menyen for strekningen Bodø -Svolvær:
«Tante Aslaugs Purkenakke», servert med marinert sopp, ertebrød fra Toten og multesirup.
Dampet kveite med syltet rødløk, bressert purreløk og ovnsbakte poteter.
Til dessert er det sjokoladebrownies med vaniljesaus.

OPPDRAG KORTREIST: Eirik Larsen har satt stø kurs for kortreist mat og det beste av råstoffer Norge kan by på. Foto: Ole C.H. THOMASSEN
OPPDRAG KORTREIST: Eirik Larsen har satt stø kurs for kortreist mat og det beste av råstoffer Norge kan by på. Foto: Ole C.H. THOMASSEN Vis mer

Men det er nå.

Før skreien kommer på menyen.

Uten å nevne hvilken strekning, er det bare å gjette hvor du får desserter som tjukkmelkspudding, Kvæfjordkake eller «Marthas knipe».