I FANGENSKAP: «Dårlige nordmenn føres om bord i britisk krigsskip», sto det i overskriften da dette bildet ble sendt verden rundt etter det britiske kommandoraidet mot Svolvær 4. mars 1941. Egentlig er bildet tatt på Orknøyene når både tyske sivilister fra fabrikkskipet i byen og 12 norske NS-medlemmer fikk bind om øynene og blir ført i land. 11 av NS-folkene måtte tilbringe resten av krigen i fangenskap - noe som ikke var populært blant lokalbefolkningen i Lofoten. Foto: SOE / BRITISK PROPAGANDA
I FANGENSKAP: «Dårlige nordmenn føres om bord i britisk krigsskip», sto det i overskriften da dette bildet ble sendt verden rundt etter det britiske kommandoraidet mot Svolvær 4. mars 1941. Egentlig er bildet tatt på Orknøyene når både tyske sivilister fra fabrikkskipet i byen og 12 norske NS-medlemmer fikk bind om øynene og blir ført i land. 11 av NS-folkene måtte tilbringe resten av krigen i fangenskap - noe som ikke var populært blant lokalbefolkningen i Lofoten. Foto: SOE / BRITISK PROPAGANDAVis mer

Bildet av nordmenn som ble ført om bord i britiske krigsskip gikk verden rundt

Skulle narre tyskerne til å tro at de allierte var på vei.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[bilde, right]BERLIN (Dagbladet): Det sjokkerende bildet av sivile nordmenn som for 70 år siden ble ført som fanger om bord på britiske krigsskip i Svolvær - gikk verden rundt.

Det var en slags personlig hilsen til Adolf Hitler, da Winston Churchill den 4. mars 1941 lot britiske og norske kommandosoldater slå til mot Svolvær og omliggende tettsteder. 

52 norske soldater under ledelse av den legendariske kaptein Martin Linge - fra «Kompani Linge» - ble satt inn under det som fikk kallenavnet «Operation Claymore». På folkemunne har begivenheten gått inn som «Svolvær-raidet» eller «Lofot-raidet».

Tyskerne skulle narres til å tro at de allierte planla en større innmarsj i Nord-Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn