Bilene kvinner liker best

Lav svenske topper lista.

FORETREKKES: Amerikanske kvinner kjøper helst kompakt-SUV, men øverst på listen over biler med høyest andel kvinnelige kjøpere, troner denne svensken. FOTO: Volvo
FORETREKKES: Amerikanske kvinner kjøper helst kompakt-SUV, men øverst på listen over biler med høyest andel kvinnelige kjøpere, troner denne svensken. FOTO: VolvoVis mer

Den amerikanske bilnettsiden Inside Line har utarbeidet en liste over hvilke biler som har høyest andel kvinnelige kjøpere - basert på bilsalget i 2011.

Preferansene stemmer godt overens med en undersøkelse som konsulentfirmaet TrueCar Inc tidligere har gjennomført. Den viste at menn primært går etter utseendet, og liker store, tørste biler. Kvinner derimot foretrekker praktiske biler og er mer kostnadsbesvisste enn menn.

Øverst på listen over amerikanske kvinners mest kjøpte bil, troner Volvo S40 - en bil som ikke kan beskyldes for å være prangende.
For øvrig domineres listen av kompakt-SUV-er.

- I Norge har SUV-kundene tradisjonelt vært menn. Men i dag ser vi at det er nesten like mange kvinner i dette segmentet som i bilmarkedet generelt, sier Anders G. Hovde, seniorrådgiver hos TNS Gallup.

Vil ha firehjulstrekk En norsk undersøkelse som Norstat tidligere har gjennomført for Nissan avslørte at SUV og firehjulstrekk scoret høyt hos damene. Fire av ti kvinner oppga SUV som drømmebilen. Så mange som åtte av ti kvinner oppga at de la mest vekt på praktiske løsninger. Menn derimot vektla utseendet.

Men det er flere momenter enn utseendet og funksjonalitet som skiller den kvinnelige og mannlige bilkunden.

- Kvinner oppgir at de kjøper bil til seg selv, mens mannen oppgir at han kjøper bil til familien. I tillegg mener menn at de kan mye om bil, og kjøper bil basert på egen erfaringer. Kvinner derimot oppgir at de spør andre til råds om hvilken bil de bør kjøpe, sier Hovde til NTB.

1. Volvo S40

Andel kvinnelige kjøpere: 57,9 prosent

Det ble solgt 123 Volvo S40 i Norge i fjor mot 192 året før. Med en 115 hester dieselmotor koster den fra rundt 300 000 kroner.

2. Nissan Rouge

Andel kvinnelige kjøpere: 56,9 prosent

Rouge ser ut som en mindre utgave av nye Murano. I Norge kjenner vi den som Qashqai, dog med et annet utseende enn Rouge. Qashqai har solgt godt i Norge siden lanseringen for fem år siden, og koster fra 321 000 kroner. Det ble solgt 3557 Qashqai i fjor mot 3870 året før.

3. Volkswagen Eos

Andel kvinnelige kjøpere: 56,4 prosent

Det ble solgt 1 (en) VW Eos i Norge i fjor mot 52 året før. I Norge satser man etter alt å dømme i steden på kabriolet-versjonen av Golf.

4. Volkswagen Beetle

Andel kvinnelige kjøpere: 54,6 prosent

New Beetle ble lansert i 1998 og fikk en facelift i 2005. Begge ble bygget på samme plattform som storselgeren Golf. Ingen av Boblene ble noen salgssuksesser i Norge. Sent i fjor kom nok en ny Boble, med etternavnet Coupé, som er vesentlig bedre enn forgjengeren.

5. Toyota Matrix

BOBLE: Volkswagen New Beetle. FOTO: Volkswagen
NY KOMMER SNART: Honda CR-V FOTO: Honda
AMERICAN WAY: Jeep Compass. FOTO: AJ Mueller
CAB: Volkswagen Eos. FOTO: Volkswagen
FORETREKKES: Amerikanske kvinner kjøper helst kompakt-SUV, men øverst på listen over biler med høyest andel kvinnelige kjøpere, troner denne svensken. FOTO: Volvo

Andel kvinnelige kjøpere: 54,1 prosent

En fremmed fugl i Norge som best kan sammenlignes med Toyota Auris. Matrix er dog noe større.

6. Hyundai Tucson

Andel kvinnelige kjøpere: 54 prosent

Hyundai Tucson selges ikke lenger i Norge under dette navnet, men er erstattet av Hyundai ix35 - en bil som nesten 1500 nordmenn kjøpte i fjor. Det gjorde kompakt-SUV-en til Hyundais mest solgte i Norge i 2011 . Koster rundt 300 000 kroner med trekk på kun to hjul. Til høsten kommer den noe større Santa Fe.

7. Honda CR-V

Andel kvinnelige kjøpere: 53,4 prosent

SUV-en Honda CR-V har vært Hondas bestselger i Norge i mange år. Et foreløpig høydepunkt kom med lanseringen av dagens versjon i 2007. Da ble det solgt hele 3175 CR-V. En ny CR-V er på trappene, og en prototype ble vist frem på bilutstillingen i Genève i mars. Den er ventet til Norge neste år.

8. Toyota RAV4

Andel kvinnelige kjøpere: 53 prosent

Enda en amerikanske kvinnefavoritt som er svært populær også i Norge. Toyota RAV4 har vært Norges mest solgte kompakt-SUV i flere år, men har etterhvert fått tøff konkurranse av andre SUV-er og firehjulstrekkere. Koster fra rundt 400 000 kroner i Norge med firehjulstrekk

9. Nissan Juke

Andel kvinnelige kjøpere: 52,7

Vi noterer enda en SUV på 10 på topp-listen. Nissan Juke kan til forveksling se ut som en dypvannsfisk skylt på land, og skiller seg definitivt ut i mengden av kompakte SUV-er. Det ble solgt 662 Nissan Juke i Norge i fjor. Med forhjulstrekk og 117 hk diesel starter prisen på cirka 200 000 kroner. Nissan har også laget en ekstrem versjon som finnes i kun to eksemplarer, Nissan Juke-R.

10. Jeep Compass

Andel kvinnelige kjøpere: 52,7 prosent

Jeep har en relativt beskjeden tilstedeværelse i Norge. Det ble solgt fem Jeep Compass i fjor. En ny Compass er lansert, men fikk hard medfart i EuroNCAPs kollisjonstest. Nye Compass koster fra 400 000 kroner med firehjulstrekk

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.