Bilene nordmenn elsker

Vi har testet 20 SUV-er.

SNART VINTER: Snø og is er rett rundt hjørnet, noe som neppe legger en demper på nordmenns hang til å kjøpe seg firehjulstrekkere. Nesten hver fjerde nye bil så langt i år er en SUV med drift på alle fire hjul. Her representert ved en Mitsubishi Outlander. Alle foto: EGIL NORDLIEN / HM FOTO / VI MENN BIL-REDAKSJONEN
SNART VINTER: Snø og is er rett rundt hjørnet, noe som neppe legger en demper på nordmenns hang til å kjøpe seg firehjulstrekkere. Nesten hver fjerde nye bil så langt i år er en SUV med drift på alle fire hjul. Her representert ved en Mitsubishi Outlander. Alle foto: EGIL NORDLIEN / HM FOTO / VI MENN BIL-REDAKSJONENVis mer

Nordmenn får ikke nok av SUV-er, og helst skal de ha firehjulsdrift.

Nesten hver fjerde nybil registrert så langt i år er en SUV med drift på alle fire hjul, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). I vintermånedene er andelen enda høyere.

- Økningen er kraftig, men hvis vi ser på de nye SUV-ene som er kommet på markedet de siste par årene, er den likevel ikke overraskende.

Lavere forbruk - Den siste generasjonen SUV-er har tatt et langt steg framover. Stikkord er bedre plass og kjøreegenskaper, samtidig som forbruket er blitt lavere.

- En SUV trenger ikke lenger bruke mye mer drivstoff i norske hastigheter enn en sammenlignbar stasjonsvogn, sier Terje Bjørnsen, fagredaktør i Vi Menn Bil Top Gear.

Mye å velge i I tillegg er tilbudet av SUV-er større enn noen gang. Nærmest ethvert bilmerke med respekt for seg selv har én eller flere SUV-modeller i sitt sortiment.

Sist vinter var det for eksempel det reneste vårslipp av familie-SUV-er, med nye utgaver av blant annet Subaru Forester, Ford Kuga, Toyota RAV4 og Mitsubishi Outlander.

Her ser vi på firehjulsdrevne SUV-er med frapris til og med 450 000 kroner i OFVs kjøretøydata. Det er en grense åtte av de ti mest solgte firehjulsdrevne SUV-ene holder seg under.

Vurderingene er utført på grunnlag av enkelttester og sammenligningstester gjennomført de tre siste årene. Terningkarakterene er satt ut fra pris-/størrelsesklasse og gjelder kun for denne sammenstillingen.
Priser er hentet fra OFV.