Bilene nordmenn elsker

Vi har testet tre av de viktigste kompakt-SUV-ene på markedet.

TO KJENTE: Selv om Peugeot 4008 er en ny bil, er det ikke til å komme unna at det i praksis er samme modell som Mitsubishi ASX. Derfor anser vi kun CX-5 som en helt ny modell. FOTO: Terje Bjørnsen
TO KJENTE: Selv om Peugeot 4008 er en ny bil, er det ikke til å komme unna at det i praksis er samme modell som Mitsubishi ASX. Derfor anser vi kun CX-5 som en helt ny modell. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske bilkjøpere vil ha SUV. Salgsstatistikken per mai 2012 etterlater ingen tvil: SUV-klassen utgjør en fjerdedel av bilsalget så langt i år med 24,7 prosent. Bare kompaktklassen er mer populær med 26,5 prosent.

Det er egentlig ganske utrolig når vi tenker på at SUV-modellene sjelden er spesielt prisgunstige, plasseffektive eller på langt nær de beste å kjøre. Personlig er jeg slett ikke noen SUV-fan, jeg har sågar bedt mine gode kolleger om å få meg mentalundersøkt om jeg en gang skulle fable om å kjøpe en utgave av arten.

Samtidig behøver du ikke være bilorakel, lett bedøvet på NOx og duften av 98 oktan, for å skjønne at om SUV-rasen har sin berettigelse noe sted på kloden, så må det være her i Norge. Vi har alt som skal til: Lave fartsgrenser, dårlige veier og et klima som gir oss sommer i mars og vinter i juni. Bilmessig kan du neppe finne et bedre multiverktøy for norske forhold enn en firehjulstrekker med ekstra bakkeklaring.

Derfor skal vi være svært glade for at evolusjonen ikke stoppet med Landrover Defender og Toyota Landcruiser. Rå, uhøvlede ekspedisjonsbiler med enorm offroadkapasitet og en teknikk som enhver landsbysmed kunne fikse med et sleggeslag. På 1990-tallet kom de første forsøkene på SUV-modeller med større kapasitet i byen og på landeveien enn i terrenget. I dag har de utviklet seg til polerte, urbane SUV-modeller; tilsynelatende mer redde for å få litt gjørme på skjermutbyggingene enn en skvett latte på skinnsetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer