Bilens pris: Ikke betal

Dette grenser til svindel, mener forbrukermyndighetene.

SELGE BIL? Ikke la deg lure til å kjøpe verdiløse verdivurderinger. Foto: COLOURBOX.COM
SELGE BIL? Ikke la deg lure til å kjøpe verdiløse verdivurderinger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: I flere omganger har vi fulgt aktører i markedet som ønsker å fortelle deg hvor mye bilen din er verdt.

Tjenester som langt fra er ren veldedighet. De vil nemlig ha noe igjen for det - penger.

Aktører mener nå at de kan fortelle deg bilens verdi bare ved at du forteller dem hva slags bil du har, årsmodell, og kjørelengde. Dette er selvfølgelig som å tro på julenissen, men du vil bli forundret over hvor mange som gjør nettopp det.

Forbrukermyndighetene har særlig de siste to-tre årene fått mengder med henvendelser fra fortvilte forbrukere som har prøvd noen av de nettbaserte tjenestene som har poppet opp, og felles for veldig mange er at de i ettertid får tilsendt en faktura for tjenesten.

En gjenganger er at de som får denne fakturaen, ikke kan se å ha bestilt en tjeneste som medfører en kostnad.

Nettaktørene mener at bordet fanger, og at du må betale. Nei, mener forbrukermyndighetene, i Norge med Forbrukerrådet i spissen, men nå også Forbruker Europa.

Dansker på ferde Tidligere har vi omtalt en rekke nettsider som tilbyr slike tjenester, deriblant bilpris.net, bilpris.com, og så videre. Etter at disse fikk mye pes, blant annet her av oss, så endret de domenenavn flere ganger.

Dengang var det to dansker som stod bak, og de gjemte seg så godt de kunne. Vi fikk likevel fatt i en av dem per telefon, og han bedyret da å nylig ha trukket seg fra opplegget.

Aktørene måtte også bytte faktureringsselskap hyppig, etter hvert som disse fant ut at metodene rundt tjenesten kunne være lovstridig. Resultatet av dette var at aktørene opprettet et eget faktureringsselskap.

Ved en anledning reiste vi til firmaets adresse, men dette viste seg å bare være en postadresse, men intet firma.

FLERE PRØVER SEG: Tidligere har vi skrevet om aktører som Bilpris.net som tilbyr verdivurdering mot betaling. En faktura mange brukere ikke skjønte ville komme. Nå er lignende aktører i sving igjen. Foto: DINSIDE
FLERE PRØVER SEG: Tidligere har vi skrevet om aktører som Bilpris.net som tilbyr verdivurdering mot betaling. En faktura mange brukere ikke skjønte ville komme. Nå er lignende aktører i sving igjen. Foto: DINSIDE Vis mer

Denne gangen er det to nettsider registrert i Estland som er på ferde. Hvorvidt det er de samme menneskene som står bak, vites ikke, men metodene er identiske. Denne gangen tilbys tjenestene gjennom bilenspris.com og autoscandic.com.

Dinside har gjort forsøk på å komme i kontakt med personene bak nettsiden, uten respons.

Europeiske lover Nå går som sagt ikke bare Forbrukerrådet ut og advarer, men også Forbruker Europa, som i det siste har mottatt en mengde henvendelser fra personer som mener å ikke ha bestilt tjenesten, men likevel fått faktura.

- Det som går igjen i sakene, er at forbrukerne
umiddelbart mottar en beskjed via SMS eller epost om at de har inngått en bindende avtale, og at angreretten ikke gjelder. Så enkelt er det ikke for selger, sier Ragnar Wiik, direktør for Forbruker Europa.

Mer om angreretten

Ettersom selskapene er registrert i Estland, så er det fortsatt EU-lovgivningen som gjelder.

Den sier at tjenesten ikke kan fortsette dersom forbrukeren angrer eller ikke samtykker.

- De som ringer inn og klager, har ikke gitt samtykke. Vi mener derfor at forbrukerne ikke skal betale, sier Wiik.

Gi beskjed via epost - I disse sakene anbefaler vi forbrukerne å sende en angrerettsmelding via epost til selger. Skriv at du ikke har gitt samtykke, at du har angrerett, og at du derfor ikke kommer til å betale fakturaen. Spar på kopi av eposten som bevis på at du har klaget, hvis saken fortsetter. Vi kan hjelpe deg om du har kjøpt en vare eller tjeneste i EU/EØS-området og kommer i en tvist, avslutter Ragnar Wiik direktør for Forbruker Europa.

Rådet er med andre ord krystallklart:

• Får du en faktura, så ikke betal.

• Du bør klage på fakturaen så snart som mulig.

• Skriftlig henvendelse er det beste, slik at du har en kopi.

Har du en sak som stammer fra et annet EU/EØS-land, så er det Forbruker Europa som kan hjelpe deg i ettertid. Dette er et frittstående kontor som deler administrasjon med Forbrukerrådet.

SJEKK HELLER GRATIS PÅ DINSIDE: Hva er bilen din verdt

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer