Automatisk trafikkontroll ATK. Fotoboks langs fylkesveg, Bærumsveien ved Bekkestua i Akershus. Foto: © Morten Løberg / Samfoto Foto: Samfoto
Automatisk trafikkontroll ATK. Fotoboks langs fylkesveg, Bærumsveien ved Bekkestua i Akershus. Foto: © Morten Løberg / Samfoto Foto: SamfotoVis mer

Bilistene i Hordaland blir oftest kontrollert

Mens Oslo-folket slipper oftere unna ...

Dinside Det er ikke alltid fotoboksen blinker selv om du kjører forbi i for høy hastighet. Som regel skyldes det at boksen ikke var aktiv, men visste du at hvor du bor i landet kan være avgjørende når det gjelder risikoen for å bli fotografert av fartsboksen?

Tall fra politiets ATK-senter viser nemlig at hvilket politidistrikt du sogner til, kan ha mye å si for hvor ofte farten din blir kontrollert.

Bare se på tallene fra januar til mai i år:
I Hordaland politidistrikt ble det gjennomført nesten 10 millioner automatiske kontroller, mens det I Oslo politidistrikt kun ble gjennomført rundt 1.2 millioner kontroller av samme sort. Dette utgjør altså en forskjell på hele 8.8 millioner automatiske kontroller mellom de to politidistriktene.

Nå skal det sies at en grunn til at forskjellen er så stor, er at Oslo har 18 fotobokser, mens Hordaland har 40. Østfold og Rogaland troner på toppen av lista under Hordaland.

LES OGSÅ: Politiets superkamera virker

Kostbart å følge opp - Det som avgjør hvor ofte fotoboksene er aktive, er hvor mye ressurser vi har til å ta håndtere alle reaksjonene som kommer i etterkant, forklarer trafikkoordinator Ola Akselberg i Hordaland politidistrikt til Dinside.

Videre forteller han at politidistriktet har tre konsulenter som ene og alene jobber med de automatiske trafikkontrollene.

- Vi har satset på ATK som en del av sikkerhetsarbeidet vårt. Det blir spennende å se om vi får bruke like mye ressurser på dette nå som det blir færre politidistrikt. Den nye politimesteren bestemmer om han vil at det skal satses videre på ATK eller ikke, avslutter Akselberg.

Stortinget vedtok tidligere denne måneden at antall politidistrikt skal kuttes fra 27 til 12. De nye politidistriktene og politimesterne skal være klare fra nyttår.

Til tross for at hordalendingene blir kontrollert mye oftere enn oslofolket, er de likevel ikke i nærheten av å bli tatt like mange ganger.

I Hordaland blir omtrent hver 858. bil som passerer når fotoboksene er på bøtelagt, mens det samme skjer i Oslo med hver 371. bil.

LES OGSÅ: Her er årets beste sommerdekk

Færre blir tatt Formålet med fotobokser er å få ned antall trafikkulykker og antall trafikkdrepte. En ny rapport fra Transportøkonomisk institutt viser en positiv utvikling og effekt av fotoboksene.

VARIERER: Bor du i Hordaland risikerer du å møte på veldig mange flere aktive fotobokser enn hvis du bor i Oslo. Foto: Bjørn Frostad / NTB scanpix
VARIERER: Bor du i Hordaland risikerer du å møte på veldig mange flere aktive fotobokser enn hvis du bor i Oslo. Foto: Bjørn Frostad / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser en klar utvikling mot at færre blir tatt til tross for at flere passerer. Dette er positivt, sier Kjell Arne Hestad ved politets AKT-senter til Dinside.

Totalt sett har det blitt samlet inn over 80 millioner kroner så langt i år, og nesten 80 millioner biler har blitt kontrollert. Klikk her for å se hvilke fotobokser som har tatt flest fartssyndere i år.

LES OGSÅ: Skal du på bilferie? Dette må du passe på!


Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Her er oversikten over politidistriktene: