TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. FOTO: Petter Berg, HM Foto
TESTET: DinKost.no har testet næringsinnholdet i kjøttdeig. FOTO: Petter Berg, HM FotoVis mer

Billig-kjøttdeig får terningkast seks

Fettinnholdet i kjøttdeigene varierer fra 10 til 18 prosent.

Kjøttdeig er på en måte universalingrediensen vår når vi skal lage middag. Vet du ikke hva du skal ha, er det lett å gripe til en pakke kjøttdeig, for den kan bli til så mangt. Rimelig er den også.

Men er den et sunt valg? Og er det forskjell på kjøttdeigene?

Best i test Gildes nye 100% storfekjøtt med 30 % mindre fett ble testens vinner, med full pott på alle fronter.

Det ble også en sekser på Coops kjøttdeig uten salt og vann.

Proteinrikt kjøtt Kjøttdeig er laget av muskelvev med en viss mengde fett i. Her finnes det regler - det er ikke fritt frem for produsenten å bruke masse fett og så kalle det for kjøttdeig.

Nei, det er et slags hierarki: Det feteste (og minst proteinrike) er medisterdeig, så følger familiedeig, deretter kjøttdeig, og aller mest proteinrikt og fettfattig: karbonadedeig.

Protein er byggesteinene i musklene våre, men også håret, neglene, hormonene og andre viktige signalstoffer i kroppen er laget av protein. Når vi også vet at proteiner inngår i absolutt alle cellene i kroppen, skjønner vi at det å få i seg nok protein av god kvalitet, betyr mye for helsen vår.

Vi kan faktisk ikke leve uten.

Rent kjøtt inneholder ca 20 % protein, så ideelt sett bør kjøttdeigene nærme seg dette. Er det mye mindre enn 20 % protein, betyr det gjerne at det er tilsatt en del vann eller is til de ferdige produktet.

Det forringer næringskvaliteten, men gjør også produktet billigere.

Ikke ett fett hva du velger Kjøttdeig og familiedeig er et fetere alternativ enn karbonadedeig, men som det fremgår av testen - ikke all kjøttdeig er like fet!

Vær nøye på hva slags kjøttdeig du velger. Fettinnholdet i produktene vi har testet varierer fra 10 til 18 prosent. Og det er jo svært stor forskjell.

Fettet i kjøttdeig er i stor grad mettet, den typen som øker kolesterolet vårt og dermed også øker risikoen for hjertesykdom.

Fett fra storfe inneholder dessuten naturlig transfett, og det er ikke bare uheldig for hjertet, men kan også føre til kreft, blant annet. Små mengder transfett (under 1% av ditt daglige energiinntak) er helt ufarlig, men er du storspiser av farsemat, bør du nok velge karbonadedeig for å unngå transfettet.

Spis mindre rødt kjøtt I de nye kostrådene som kom i januar 2011, anbefales vi å holde oss til maks 500 gram rødt kjøtt i uken.

Dette rådet springer ut fra kunnskapen om at store mengder rødt kjøtt, gjerne av den grillede eller stekte typen, kan medføre økt risiko for kreft.

De fleste av oss spiser nok mer enn dette, spesielt dersom vi også er glade i kjøttpålegg. Dessuten er rødt kjøtt en viktig kilde til jern i kosten, så det er ikke bare, bare å kutte i mengden.

Visste du at svinekjøtt også er kommet med i kategorien «rødt kjøtt»? Det blir dermed ikke noe bedre valg å velge kjøttdeig blandet med svin - det regnes som rødt, alt sammen.

Merking av kjøttdeig Kjøttdeig med Nøkkelhullsmerket inneholder lite fett generelt, og mindre salt og mettet fett enn de som ikke er merket.

Nå er det imidlertid fritt frem for produsenten å velge å merke eller ikke, så det kan godt hende at en av kjøttdeigene uten Nøkkelhull er like bra som de med.

Men sannsynligvis er de det ikke - det ligger nemlig arbeid bak å lage en nøkkelhullsmerket kjøttdeig, og da vil nok produsenten også gjøre deg som kunde oppmerksom på det.

Har du det travelt og ikke kan rekke å lese bakpå alle kjøttdeigpakkene i butikken, er det smart å velge den med nøkkelhullet. Da vet du at produsenten er nødt til å holde seg innenfor visse grenser når det gjelder fett og salt - og det er bra for deg. Les mer om Nøkkelhullet på nokkelhullsmerket.no.

Sjekk ingrediensene Noen av kjøttdeigene er tilsatt vann og salt, andre er det ikke. Ofte kan du merke at de som inneholder vann, også slipper mye av vannet ut når du steker kjøttdeigen.

Du mister volum, og mange syns kjøttdeigen steker dårligere - den blir liksom mer kokt enn stekt.

Vi har ikke testet stekeegenskapene i denne testen, men du kan jo ha det i bakhodet når du skal velge mellom ulike merket og typer. Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hver kjøttdeig. Dette er de råstoffene det er mest av. I tillegg har vi telt opp antall tilsetningsstoffer. Er du opptatt av disse, bør du velge produkter med så få tilsetningsstoffer som mulig.

Produkter uten næringsdeklarasjon Butikkpakket kjøttdeig av typen «husets» er ikke merket med næringsinnhold, så disse ble ikke kjøpt inn i testen. To andre kjøttdeiger var mangelfullt merket og kunne ikke tas med - se mer om disse nederst på siden.

Les også:
10 ting du kan lage med kjøttdeig
Se hvilket skinkepålegg du bør velge
Stor test av salami
Alt om lavkarbo-kosthold

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Gilde 100% Kvernet Storfekjøtt Kjøttdeig Hurra - det er kommet en sunn kjøttdeig i butikken! Karakter: 6/6 Produsent: Nortura SA Pris: 44,90 Coop Kjøttdeig uten Salt og Vann Testens nest beste score, og nok til en sekser. Karakter: 6/6 Produsent: Fatland AS Pris: 38,30 Matmestern Kjøttdeig Uten Vann og Salt Litt mye kalorier trekker ned fra en sekser. Karakter: 5/6 Produsent: ICA Norge AS Pris: 44,90 Gilde Kvernet Kjøttdeig Uten Vann og Salt Første kjøttdeig med karakter fem - mye pga rent kjøtt. Karakter: 5/6 Produsent: Gilde Pris: 47,90 Matmestern Kjøttdeig Flernasjonal kjøttdeig med en del protein. Karakter: 4/6 Produsent: ICA Norge AS Pris: 32,20 Gilde Kjøttdeig Bra med lite kalorier, men ikke bra med lite protein. Karakter: 4/6 Produsent: Nortura SA Pris: 38,90 Coop Kjøttdeig En helt gjennomsnittlig kjøttdeig uten overraskelser. Karakter: 4/6 Produsent: Fatland AS Pris: 26,50 Rema 1000 Kjøttdeig Lite kalorier sender Remas kjøttdeig inn over middels. Karakter: 4/6 Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 46,20 Nordfjord Familiedeig Det dårligste produktet i testen. Karakter: 2/6 Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Pris: 35,00 Slakter'n Kjøttdeig Kan ikke vurderes. Nordfjord Kjøttdeig Kan ikke vurderes.