Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Billig og selvlaget: fruktkuler og julepesto

Tørk, kok, mos, pynt og gaven er i boks.

SITRUS:  Sitroner, appelsiner og klementiner er for mange av oss duften av jul. Hvorfor ikke bruke frukten som julegave? Lemon curd og marmelade er lett å lage - og blir satt pris på. Foto: FRUKT.NO
SITRUS: Sitroner, appelsiner og klementiner er for mange av oss duften av jul. Hvorfor ikke bruke frukten som julegave? Lemon curd og marmelade er lett å lage - og blir satt pris på. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Lyst til å lage julegaven selv, men ser at dagene går og du ennå ikke har bestemt deg? Er du som mange andre, ønsker du at gaven skal være enkel å få til, personlig og ikke for dyr.

La duften av sitrus være utgangspunktet. Sitrus og jul henger sammen for oss nordmenn.

Har du smakt lemon curd? En fantastisk sitronkrem som britene elsker og som kan brukes både på desserter og på brødskiva. Prøv selv. Faren er at den aldri bli gitt bort.

Tørket frukt En enda enklere gave lager du ved å tørke appelsin, klementin eller annen frukt.

Tørket frukt og bær er hyggelig å få. Når januar kommer og julekiloene skal av, vil mottakeren av gaven føle seg enda mer takknemlig, dersom den spiselige gaven ikke er stappfull av kalorier.
 
Lag for eksempel tørkede epleskiver.Tørket frukt er ikke bare godt. Det er også en sunn erstatning for snacks og godteri når kvelden kommer og kroppen krever julekos.

Legg gjerne skivene i kremmerhus av gråpapir og avispapir når de skal gis bort. Pynt med hyssing, kongler og granbar.

NYDELIGE SMAKSBOMBER: Sjokoladekuler med tørket frukt er garantert en suksess i adventstida. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
NYDELIGE SMAKSBOMBER: Sjokoladekuler med tørket frukt er garantert en suksess i adventstida. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT Vis mer

Hyggelig som julegave og hyggelig å ha med til vertskapet i juleselskap.

Sjokoladekuler Skulle du ha lyst til å gi noe litt mer syndig, går for sjokoladekuler med tørket frukt. En konfektslager med mange tilhengere.

Kulene lager du ved å bake en sjokoladekakebunn, som du smuldrer opp når den er kald.

Kakesmulene blander du med finhakket frukt, bær og valnøtter. Oppskriften finner du nedenfor.

Det lille ekstra: Julekaker for voksne

Eplemos Eplemos er en gammel klassiker som kan brukes både som pålegg og i desserter.

EPLEMOS: Så enkelt å lage at du ikke kan feile. Og veldig godt. Foto: FRUKT.NO
EPLEMOS: Så enkelt å lage at du ikke kan feile. Og veldig godt. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Hjemmelaget eplemos er veldig godt - og enkelt å lage. Med etikett og sløyfe på glasset løfter du eplemosen fra det trauste til det eksklusive.

Eplemos lager du nesten uten oppskrift. Du bare deler og koker epler med litt vann og gir dem en omgang i kjøkkenmaskinen når de er kokt møre.

Det eneste du bør tenke på er om skallet er tynt eller tykt. Er det tykt, skrell eplene først.

Når eplene er most tar du dem tilbake i kjelen, tilsetter sukker etter egen smak og varmer opp. Sukkeret løser seg opp etter noen minutters koking, og simsalabim, du har eplemos, klar til å fylles på glass.

En liten ting: Eplemos har ikke så veldig lang holdbarhet. Lag gjerne eplemosen noen får dager før julaften. Den lager seg nesten sjøl, mens du pakker gaver eller gjør andre ting.

Sylte eller legge mat på glass? Pass på at glasset er skikkelig rent.

Rød og grønn pesto Rødt og grønt er julefarger. Hvorfor ikke julepesto? Lag en rød og en grønn variant, fyll opp små glass, og regn med takknemlige smil.

Den grønne lager du med basilikum, den røde med soltørket tomat og paprika.

Pesto passer like godt sammen med juletapas som på brødskivene til frokost.

Pestovariantene du lager av det du finner i grøftekanten

GRØNN GLEDE: Grønn er julefarge. Bruk basilikumen for det den er verdt. Denne gaven kan settes rett på bordet på julefrokosten.  Foto: LARS MYHREN HOLAND
GRØNN GLEDE: Grønn er julefarge. Bruk basilikumen for det den er verdt. Denne gaven kan settes rett på bordet på julefrokosten. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media