Billig og superbra nettbrett

Vi har testet Android-nettbrettet til under 1900 kroner.

Nexus er Googles flaggskipmodeller på mobil og nettbrett og skal vise hva Android er og kan være når man gjør en ordentlig jobb med både maskinvare og programvare. Google har valgt Asus til å produsere Nexus 7. Vi snakker om et 7 tommers nettbrett med splitter nye Android 4.2.

Den viktigste, og lenge etterlyste, funksjonen i Android 4.2 er nok muligheten for å ha flere brukerkontoer på samme nettbrett. Det betyr at du kan opprette en profil til deg selv, en til barna og en til andre brukere eller gjester. Denne funksjonen er kun tilgjengelig på nettbrett. Det er raskt å bytte bruker og hver bruker kan beholde sine innstillinger, resultater på spill og app-innstillinger. Sony har hatt en tilsvarende funksjon på nettbrettet Sony Tablet S, som vi testet tidligere i år.

Android 4.2 har også fått andre små nyheter, som støtte for «trådløse skjermer». Om du kobler et trådløst adapter («wireless display»-standarden) til en HDMI-inngang på TV-en, så kan du sende innhold fra nettbrettet direkte til TV-skjermen. I tillegg kan vi nevne at Android 4.2 fått et tastatur som støtter «gesture»-skriving, der du bare drar fingeren mellom bokstavene i et ord. Dette skal være en raskere måte å skrive på, men vår erfaring er at det ikke alltid er like bra.

I tillegg har Android 4.2 fått en funksjon som automatisk kan vise elementer som bilder, klokke eller farger på skjermen når den går i dvale. Denne funksjonen heter Daydream.

Byggekvalitet Byggekvaliteten på Nexus 7 er god. Den gummierte baksiden gjør den god å holde og den blanke metallrammen rundt kanten og skjermen gir et solid inntrykk. Vi må likevel si at finishen på Nexus 7 ikke er helt på høyde med iPad mini. For eksempel så har Nexus 7 en ørliten forhøyning mellom skjermen og metallrammen, der iPad mini har en helt glatt overgang. Nexus 7 klarer vi også å vri og bøye litt på, mens iPad mini så å si ikke gir etter for vår maktbruk.

Likevel synes vi helhetsinntrykket av Nexus 7 er bra.

God ytelse Nexus 7 imponerer ikke på noen av ytelsestestene våre, men ligger der den skal være basert på innmaten, som er en firekjerners prosessor (1,3 GHz) fra Nvidia. Den skårer jevnt over godt i alle testene og i praktisk bruk opplever vi Nexus 7 som et kjapt og responsivt nettbrett.

Skjermen er god med en godkjent oppløsning (1280 x 800), gode kontraster, et godt svartnivå og gode farger. Side om side med iPad mini er det små forskjeller å se. Det som er lettest å se er at iPad mini har en anelse mer varme i hudtonene.

For øvrig er de to skjermene ganske like, selv om Nexus 7 har en høyere pikseltetthet. Den største forskjellen er størrelsen.

Man skulle ikke tro at 0,9 tommer utgjør store forskjellen, men det gjør det. Skjermbredden på de to skjermene er ganske lik, men iPad er en del høyere (i landkapsmodus). Vi gjorde et lite eksperiment og målte den synlige delen av nettleseren (inkludert menylinje/adressefelt) på iPad mini og Nexus 7. Forskjell på bredden er relativt liten (0,9 centimeter), mens høydeforskjellen er hele 3,5 centimeter i iPadens favør. Denne forskjellen gjør at iPad mini har et synlig areal som er drøyt 50 prosent større. Og det uten at selve iPad minien oppleves som så veldig mye større enn Nexus 7.

Når det er sagt er Nexus 7 smalere og mer kompakt og går letter inn i innerlommen på en dressjakke eller i lommen på en ytterjakke.

Batterilevetiden er godkjent. I vår test klarte Nexus 7 å holde det gående i 7 timer og 14 minutter. Det er noen minutter dårligere enn iPad mini, men likevel godkjent med god margin. I praktisk bruk opplevde vi aldri batterikapasiteten som noe problem.

Småproblemer En utfordring for Android-nettbrettene er at de ofte ikke gjenkjennes som nettbrett av nettsider, men at det av nettsiden tolkes som at det er en mobil som kommer på besøk. Vi blir derfor ofte sendt til den noe enklere mobilsiden, mens iPad som regel sendes til en nettbrett-tilpasset side eller rett til den vanlige nettsiden. Dette har ikke noe med Nexus 7 å gjøre, men er en utfordring Android/nettsideeiere må ta tak i.

Av andre småproblemer vi opplevde var for eksempel at vi ikke fikk spilt av video fra VG i fullskjerm. Nexus 7 har også bare et frontkamera (ansiktskamera) og ikke et vanlig kamera på baksiden slik de fleste mobiler og nettbrett etter hvert har fått. Hva som ligger bak denne avgjørelsen vet vi ikke, men det kan være at Google/Android har funnet ut at kameraet på nettbrett ikke blir brukt eller at de har gjort det for å spare penger.

Den gummierte baksiden er røff å se på og god å holde i, men tiltrekker seg også lett støv og smårusk. Det er heldigvis enkelt å få den pen igjen om du tørker av den med en fuktig klut.

Konklusjon Google Nexus 7 fra Asus er et svært potent og vellykket nettbrett i 7-tommersklassen. Det har kraft og hurtighet nok til at man får en god brukeropplevelse.

Android 4.2 med brukerpålogging er et stort pluss. Android er blitt et godt og stabilt operativsystem og virker på mange områder langt mer moderne enn iOS.

Kameramangelen har vi ikke trukket så mye for, siden vi tror det er ansiktskameraet som blir mest brukt på denne typen nettbrett.

Vår testenhet var uten 3G/4G, men en 3G-versjon skal være på vei og forventes i salg på nyåret.

For pendlere og andre som trenger et nettbrett utenfor sine faste WiFi-soner (hjem/jobb/skole etc.) så er 3G/4G å foretrekke. Den store styrken til Nexus 7 er prisen.

I denne kategorien er det Nexus 7 som gir mest nettbrett for pengene. Du får 16 GB versjonen for 1.849 kroner, men vi anbefaler at du velger 32 GB versjonen siden den kun koster 150 kroner mer. En litt annen prismodell enn Apple, som for tilsvarende økning av lagringskapasiteten krever deg for 700 kroner. En iPad mini med 32 GB og WiFi koster til sammenligning 3.290 kroner. Du sparer altså 1.300 kroner om du går for Nexus 7.

Synes du både Nexus 7 og Apple iPad mini blir for små, finnes det et litt større alternativ i Samsung Galaxy Tab 8.9.

Nexus 7 snuser på 6-eren men ender i vår konklusjon til en slutt på en svært god 5-er.

Les også:
Hurtigtastene som gjør Windows 8 enklere å bruke
Test: Logitech Harmony Touch - universalfjernkontroll
40 smarte julegaver
Dette kameraet skremmer tyvene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GOD: Google Nexus 7 kommer med Android 4.2, som blant annet gjør det lettere å dele nettbrettet med flere fordi den nye Android-versjonen har fått støtte for brukerkontoer. Illustrasjon, HjemmePC/Produsent
KONKURRENTER: Google Nexus 7 blir trolig en av hovedkonkurrentene til iPad mini. Hallvard Lunde, HjemmePC
TYKKERE: Nexus 7 er noe tykkere enn iPad mini. Hallvard Lunde, HjemmePC
BRA OG BILLIG: Google Nexus 7 er laget av Asus og totalinntrykket av nettbrettet er bra. Prisen gjør dette også til et attraktivt nettbrett. Produsent
RØFF: Baksiden av Nexus 7 er laget i et røft og gummiert materiale. Det er stilig, men tiltrekker seg lett støv og rusk. Hallvard Lunde, HjemmePC