Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Billig-Porsche perfekt familiebil

Test av nye Cayenne-SUV.

SPORTSLIG SUV: Porsche Cayenne D. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
SPORTSLIG SUV: Porsche Cayenne D. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere gitt deg alle viktige detaljer om den nye Porsche Cayenne, og prøvekjørt Porsche Cayenne Hybrid under lanseringen i Tyskland. Men denne gangen kjører vi test av Porsche Cayenne Diesel med norgesvennlig effekt på norske veier.

«Billig» i denne sammenhengen betyr et avslag på 60.000 kroner, selv om prisen fortsatt er over 900.000 kroner.

Kjøreegenskaper: 5

Om du forventer deg noe helt spesielt når navnet er Porsche, så blir du ikke skuffet. Porsche Cayenne er SUV-klassens kjøremester, og skjuler forbløffende godt sine store yttermål og høye vekt. Vår bil var utstyrt med voldsomme 21-tommers felger og ditto dekk, noe som i følge importøren er et populært valg hos kundene.

Dem om det, den gode kjørefølelsen er neppe avhengig av dampveivalshjul, men mer et resultat av nitidig arbeid for å formidle kjørefølelse, presisjon og respons hele veien opp i føreretasjen.

Det er ingen selvfølge når bilen er 1,7 meter høy, men i Cayenne kan du fort tro du sitter i en litt voluminøs stasjonsvogn.

Det gir overraskende mye kjøreglede ute på landevei, men i vår unnamanøvertest forbløffer Cayenne oss en smule og får en stuss på venstre bakhjul i andre kjeglegaten. Porsche klarte ikke å finne noen årsak til oppførselen, men vi har tidligere opplevd lignende tendenser i biler med veldig lave, brede dekk eller ekstremt stivt hjuloppheng.

Motor: 5

Norske avgifter er ikke snille mot effektsterke motorer, og derfor leveres Porsche Cayenne Diesel også i en 211 hk-versjon i tillegg til 240 hk-versjonen. Den tre-liters V6-dieselen har samme dreiemoment på 550 Nm i begge versjoner, og aller viktigst; de deler den utmerkede 8-trinns automatkassen.

Dermed snakker vi drivlinje på aller ypperste dieselnivå, noe som bidrar til at Porsche Cayenne er kandidat til Årets Bil i Norge 2011.

Ytelser: 4

Tross fin motor og kraftutvikling, skal tross alt 2,1 tonn bil dyttes rundt. Uansett hvor mye det står Porsche på bilen, oppheves ikke de fysiske lover.

Også i "rimelige" Porsche Cayenne Diesel er førermiljø og innvendig design i toppklasse.  Egil Nordlien HM Foto
Også i "rimelige" Porsche Cayenne Diesel er førermiljø og innvendig design i toppklasse. Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Til all normal kjøring holder det mål, men noe ekstra sportslig kick er det aldri tale om. De som ønsker å se andre SUV?er i bakspeilet bør holde seg til Cayenne Turbo.

Men her snakker vi om to ulike typer Porsche-publikum, og velger du diesel er du nok godt inneforstått med at Cayenne ikke er noe raskere enn VW Touareg, BMW X5 og andre dieselkumpaner med tilsvarende tre-liters dieselmotorer.

Eksteriør: 5

Uten å gjøre de store grepene har Porsche klart å forvandle det litt umoderne Cayenne-designet til en forundringsverdig elegant og sportslig utseende SUV. Spesielt fronten er vellykket, og de smale, langtrukne frontlysene bidrar til å gjøre Cayenne litt bredere og lavere enn den i virkeligheten er.

Interiør: 5

Tidligere var innvendig plass et av ankepunktene mot Cayenne. Det er ikke lenger tilfelle, her har du det som kreves av en rommelig familiebil. I baksetene sitter voksne behagelig selv med storvokste personer foran, og du skal være mer enn alminnelig kravstor til lastekapasiteten om ikke 670 liter holder mål.

Også dashbord og betjening fungerer fenomenalt. I startfasen virker det en smule forvirrende, men etter litt bruk finner du ut av logikken og en del smarte triks som kartvisning i instrumentene.

Komfort: 4

21-tommere i stedet for standarddimensjonen på 225/55-18 gjør ikke fjæringskomforten noen tjeneste akkurat. Egentlig blir man mer imponert av at det faktisk ikke er stivere enn det er, noe som gir en indikasjon på at kanskje 19-tommere er et bra kompromiss mellom utseende, veigrep og fjæringskomfort.

Støyopplevelsen blir også noe preget av brede dekk mot grov norsk asfalt. Men Porsche Cayenne tar godt igjen når det gjelder sittestilling og seteutforming, som er helt i toppklasse.

Sikkerhet: 5

Porsche Cayenne har ikke vært testet i EuroNCAP, men forrige utgave av søstermodellen VW Touareg fikk toppscore.

Porsche Cayenne har fått et mer elegant og sportslig ytre. Egil Nordlien HM Foto
Porsche Cayenne har fått et mer elegant og sportslig ytre. Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Sammen med solid dimensjonering, og høyt nivå på aktivt og passivt sikkerhetsutstyr gjør det at vi vurderer sikkerhetsnivået i Porsche Cayenne som meget godt.

Pris/utstyr: 3

Velger du den rimeligere 211 hk-versjonen koster Porsche Cayenne fra 922.000 kroner. Det er snaut 60.000 spart i forhold til 240 hk-versjonen, og vi hadde nok brukt de pengene på å fyre i gang ekstrautstyrslista. Det trengs, ikke minst av hensyn til omsetningsmuligheten for bilen som brukt.

Sett i forhold til typiske sportslige SUV-konkurrentene er det egentlig bare BMW X5 30dLE som er som i utgangspunktet er rimeligere.

Miljø: 4

Selv om store SUV-modeller ikke fremstår som de mest grønnvingede miljøeksemplene, klarer Porsche Cayenne Diesel seg godt i forhold til størrelse, vekt og ytelser.

Et forbruk og C02-utslipp i EU-miks på henholdsvis 0,74 l/mil og 195 g/km holder brukbart mål når vi kjører bilen gjennom vår faste testløype. Da ender resultatet på 0,83 l/mil. I tillegg landet vi aldri over 1,0 l/mil tross perioder med testmålinger og bykjøring. Biltypen tatt i betraktning, er det ganske imponerende.

Konklusjon: 5
Ja takk, vi tar gjerne en Porsche Cayenne Diesel med avgiftssnill dieselmotor på 211 hk.

Mest fordi Porsche klarer den nær sagt umulige oppgaven av å gi en stor, tung SUV sportslig kjøreglede. Her skal også en fin sitteposisjon og personbilaktig førermiljø ha sin del av æren.

At ikke Porsche Cayenne Diesel drar fra alt og alle spiller mindre rolle. Den går fort nok for de fleste, og på våre veier handler sportslighet i liten grad om rå motorkraft. Dessuten fungerer motoren utmerket i kombinasjon med 8-trinns automatgir.

Flere tester du vil like:
Overbevisende mini-SUV
Super-SUV til lav pris
Her er tidenes raskeste golf

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

I den nye Porsche Cayenne D er plassforholdene bedre enn tidligere. Egil Nordlien HM Foto
I den nye Porsche Cayenne D er plassforholdene bedre enn tidligere. Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!