Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Billig vinterdress best i test

Årets beste vinterdress er fra Coop og blant de billigste i testen.

TEST AV VINTERDRESSER: Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet.  Foto: Petter Berg HM FOTO
TEST AV VINTERDRESSER: Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet. Foto: Petter Berg HM FOTO Vis mer

Foreldre & Barn har testet 14 av sesongens nye vinterdresser til barn. Resultatet viser at høy pris ikke er ensbetydende med høy kvalitet.

Reima og Helly Hansen på delt andreplass Testens vinner, Coop, er blant de billigste vinterdressene - mens to av de dyreste, Reima og Helly Hansen, endte på delt andreplass.

Det er åpenbart at Coop har gjort flere forbedringer av sin Friends-modell, som kom på andreplass (bak Reima) for to år siden.

Blant testens seks dårligste dresser ligger den billigste, fra H&M, og én av testens dyreste, fra Troll. Testens taper - modellen fra Ellos - er også blant testens billigste.

To av vinterdressene lekker vann Samtlige 14 dresser utgir seg for å være vanntette. En vinterdress må kunne tåle et vanntrykk på 1,5 meter for å kunne kalles vanntett, men fire av dressene holder ikke det de lover.

Testens to tapere, Troll og Ellos, lekker tidlig, allerede ved 0,7 og 1,1 meter - og kan ikke anses som vanntette.

De åtte beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter.

Tynne eller ujevne belegg - Hovedårsaken til at to av dressene tidlig lekker vann, er at selve belegget på tekstilene er tynt eller ujevnt. Vi så tidlig i testen at de dressene som har et tykkere belegg, klarer å stå imot et høyere vanntrykk, sier Ann Stare, testleder på laboratoriet Swerea i Sverige.

Reima og Stormberg tåler mest Vinterdressen fra Ellos er heller ikke spesielt slitesterk. Materialet i dressen gikk i stykker allerede etter 500 omdreininger i spesialsentrifugen.

Til sammenligning klarte Reima hele 14 500 omdreininger før det ble hull i materialet.

Dressen fra Ellos har også dårligst rivestyrke. Et vanlig krav er at materialet skal kunne holde mellom 15 og 20 Newton. Her var Stormberg best og tålte hele 236 Newton.

Vinterdressen fra Troll puster best Selv når det er kaldt ute, kan barn bli varme når de leker. Hvis klærne ikke puster, blir barnet klamt og vått. I år som i fjor skiller dressen fra Troll seg klart ut på dette området, og får full pott på pusteevne.

- Noe av grunnen til at Troll skårer så høyt på pusteevne, er at vanndamp lettere trenger gjennom et materiale med et tynnere belegg - som i dressen fra Troll. Foreldre bør velge en dress som både puster godt og holder vannet ute. Årets test viser at det finnes materialer som fint klarer begge deler, sier Ann Stare.

Tre sikre kjøp: Coop, Reima og Helly Hansen Dressene fra Reima og Helly Hansen deler andreplassen i testen. Begge dressene er vanntette og skårer bra på alle de andre parameterne. Reima har testens mest slitesterke vinterdress, tett fulgt av Helly Hansen.

Men: Begge dressene koster mer enn det dobbelte av testens vinner, Coop - som utvilsomt er det beste valget denne vinteren.

Komfortabelt fra Vill, Ellos og Coop Når barn er ute og leker, er det viktig å ha klær som ikke er for stive. Mykest av samtlige vinterdresser var de fra Vill og Ellos.

Testens vinner, Coop, får også høy karakter på mykhet. Stivest var dressen fra H&M.

Se detaljer om de avanserte testmetodene til høyre.

Sikre vinterdresser Alle dressene i testen oppfyller kravene i sikkerhetsstandarden (SS-EN 14682:2007). Det betyr at ingen av dem har snorer eller hetter som kan utgjøre en fare for barnet.

Og ingen av dressene inneholder PVC eller hormonforstyrrende ftalater. Det ble heller ikke funnet farlige nivåer av bly, kadmium eller nikkel i vinterdressene vi har testet.

Verken sikkerhetstesten eller resultatene av den kjemiske analysen er imidlertid tatt med i poengberegningen.

Friskmelding! At ingen av dressene i årets test inneholder ftalater eller mye av andre farlige kjemikalier, kan bety at produsentene har et større miljøfokus enn tidligere.

Men til tross for de gode resultatene er det fortsatt vanskelig for forbrukere å orientere seg i dette markedet, først og fremst på grunn av dårlig merking av plaggene.

PS: I noen av dressene ble det funnet bly og nikkel i trykknapper og glidelåshemper, men vi snakker om svært lave nivåer.

Les også:
Test av vinterstøvler for barn
10 luefavoritter til høst og vinter
Velg riktige votter
Abeko og Lindex best i test av regntøy

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Årets vinterdress kjøper du på Coop Modell: Friends. For 699 kroner får du den beste vinterdressen vi har testet i år. Karakter: 91/100 Produsent: Coop Pris: 699 Helly Hansen på delt andreplass Topp kvalitet fra Helly Hansen og vinterdressen K Rider Skisuit. Karakter: 90/100 Produsent: Helly Hansen Pris: 1499 Reima på delt andreplass Modell: Reimatec Spatial. Du klarer ikke å slite ut denne vinterdressen fra Reima. Karakter: 90/100 Produsent: Reima Pris: 1499 4. plass: Didriksons Modell: Baffin. Vinneren fra 2010 har fortsatt en svært god vinterdress. Karakter: 88/100 Produsent: Didriksons Pris: 999 Delt 5. plass: Lindex Like billig som testvinneren, men vinterdressen Fix fra Lindex er ikke fullt så bra. Karakter: 86/100 Produsent: Lindex Pris: 699 Delt 5. plass: Abeko Vinterdressen Frank fra Abeko byr jevnt over på brukbar kvalitet. Helt vanntett. Karakter: 86/100 Produsent: Abeko Pris: 1249 Midt på treet: Polarn O. Pyret Vanntett vinterdress som scorer greit på det meste, men slites litt for lett. Høy pris. Karakter: 84/100 Produsent: Polarn O. Pyret Pris: 1499 8. plass: Rimelig dress fra Kappahl Modell: Kaxs Proxtec. Vanntett og god å ha på, men denne vinterdressen tåler ikke all verden. Karakter: 82/100 Produsent: Kappahl Pris: 749 9. plass: Stormberg-dressen tåler det meste Modell: Applaus. Denne vinterdressen klarer du ikke å rive i stykker. Ikke to sinna okser heller. Karakter: 78/100 Produsent: Stormberg Pris: 1199 10. plass: Funny fra Skogstad En helt ok vinterdress til en helt ok pris. Karakter: 74/100 Produsent: Skogstad Pris: 899 11. plass: Testens billigste Modell: Cordura. Testens billigste vinterdress koster bare 499 kroner, men den har klare svakheter. Karakter: 70/100 Produsent: H&M Pris: 499 12. plass: Mykt og deilig fra Vill Modell: Kongle. Testens mykeste vinterdress er nok god å ha på, men den kan ikke kalles vanntett. Karakter: 62/100 Produsent: Vill Pris: 999 13. plass: Troll En herlig vinterdress. Så lenge det er oppholdsvær. Karakter: 56/100 Produsent: Troll Pris: 1499 Testens taper: Red Cats fra Ellos Myk og behagelig, men slites for lett og lekker vann. Karakter: 52/100 Produsent: Ellos Pris: 699

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media