Reisetipset

Billige flybilletter? Dette er dagene du bør krysse av på kalenderen

Trodde du at det er tilfeldig hvilke dag billettsalget starter?

Den store billettjakten: Nå setter flyselskapene snart ned prisen på flybilletter - igjen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Den store billettjakten: Nå setter flyselskapene snart ned prisen på flybilletter - igjen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Du har nettopp bestilt flybilletter for familiens neste feriereise. Og så skjer det, igjen: Flyselskapene setter i gang store lavpriskampanjer hvor du kunne ha spart tusenvis av kroner.

Da er det greit å vite når disse salgskampanjene starter. Her er tipset du bør kjenne til. For det er nemlig langt fra tilfeldig hvilke dager på året at slike kampanjer starter.

God planlegging: Dersom du kjenner til flyselskapenes kampanjerutiner kan du spare mange penger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
God planlegging: Dersom du kjenner til flyselskapenes kampanjerutiner kan du spare mange penger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Planlegger i ferien

— Vi vet at veldig mange reisende bruker feriedagene til å prate om reiser og å planlegge sin neste ferie. Og med hard konkurranse mellom flyselskapene er slike salgskampanjer blitt viktige. Og det er vanlig at mange flyselskap starter sine kampanjer like etter at skoleferiene er over, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS.

— I juleferien begynner vi planlegging av vinterferie og påskeferie. Og noen planlegger til og med neste sommerferie. Mens noen venter til vinterferie og påskeferie før de bestemmer seg for hva de vil gjøre i sommerferien, sier Johansen.

Og rett etter sommerferien merker vi en økning i bestillinger for høstferier og juleferier, fortsetter han.

Først ute

Allerede i romjula var Norwegian på banen med sitt nyttårssalg. Mens SAS ventet til like over nyttår før de hadde årets første kampanje med 1 million billetter til lavpris. To dager senere var Widerøe på plass med sin kampanje. En gjennomgang av fjorårets flybillettsalgskampanjer viser samme tendens:
Selskapene følger hverandre tett, og lanseringene skjer rett etter skoleferier.

Kampanjene blir først presentert for de som har bonuskort/lojalitetsprogram. Og disse får ofte fra en til tre dagers forsprang i forhold til øvrige kunder.

— Flyselskapenes markedsavdelinger har sin egen årsplan som avgjør når kampanjer skal starte og avsluttes. Men disse planene påvirkes også av konkurrentenes aktiviteter, forteller Knut Morten Johansen.

— Det betyr at et selskap kan endre sine planer og forskyve kampanjene sine dersom de ser at konkurrentene starter en ny kampanje.

Gjør deg klar

Når de fleste skolene i Norge har vinterferie i uke 8 og 9 betyr det at du kan vente nye kampanjestarter i uke 9 og 10. En gjennomgang av kampanjene i 2017 viser at Norwegian ofte er noen dager tidligere ute enn konkurrentene.
Norwegian har også oftere kortvarige kampanjer, som er knyttet til dager som Valentines day, Halloween, St. hans og liknende. Noen av disse varer bare i 24 timer.

— Vi starter som regel salgene våre på tirsdager, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
— Mange ønsker å bestille reiser like etter at de har kommet hjem fra ferier. Så dette er en god til å følge ekstra godt med, sier Sandaker-Nielsen.

I flere kanaler

— Vi kjører kampanjer hele året. Salgskampanjene handler oftest om reiser 3-4 måneder frem i tid. Denne uken hadde vi Valentines-kampanje på utvalgte ruter, sist uke hadde vi riksdekkende kampanje. I tillegg kommer det vinterkampanjer og sommerkampanjer. Vi kjører målrettede kampanjer segmentert på geografi, sesonger, grupper (student/ungdom), på enkeltdestinasjoner og utvalgte ruter via våre nyhetsbrev i tillegg til sosiale medier. Så det er nok den beste måten og den kanalen der de får de beste tilbudene, sier Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe.

Viktige uker å merke seg

Uke 14 - uka etter påske
Uke 21 - uka etter pinse
Uke 25 - St. hansuka
Uke 34 - uka etter sommerferie
Uke 44 - halloweenuka
Uke 52 - romjulsuka
Uke 1 - uka etter nyttår 2018

SAS har på sin side ukentlige kampanjer der de hver torsdag kveld selger utvalgte reiser.

Og et ekstra tips: Selv om selskapene sier at det er kun 24 eller 48 timer igjen til kampanjeslutt så viser det seg svært ofte at salget varer to til fire dager utover denne fristen.

Når bør du reise?

— Datoene for salgsstart er dessverre ingen eksakt vitenskap og selskapene holder som regel datoer for salgsstart tett til brystet, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør reise i Finn.no
— Det kommer alltid et salg i januar. SAS og Norwegian starter over nyttår. Og så kommer de forskjellige interkontinentale selskapene på løpende bånd.
Historisk sett er det også gode muligheter uken etter påske. Langdistansebilletter er ofte rimelig rett etter sommerferien. Våre data tyder også på at det som regel er lurt å bestille flybilletter 6-8 uker før avreise. Og faktisk så kan det lønne seg å bestille på en tirsdag. Utreise mandag- onsdag er rimeligere enn utreise torsdag- fredag, sier Eivind W. Christiansen.

Når bør du bestille?

Reisebyrået Expedia og Airlines Reporting Corporation (ARC) analysert flere millioner reiser for å kunne peke ut trender som skal hjelpe reisende med å booke smartere

Søndag er også en god dag for å bestille både fly og hotell. Spesielt hvis du skal reise til USA, kan flyprisene være opptil 50 prosent lavere enn om du hadde gjort den samme bookingen på en fredag. Dette er fordi de fleste forretningsreisende bestiller sine flyreiser mot slutten av uken, som normalt sett gjør at de gjennomsnittlige billettprisene er høyest på fredager. Den beste dagen å booke rimelige hotell er også søndag.

Sjekk flere selskap: Før du bestiller flyreisen bør du sjekke flere ulike selskaper. Google Flight er en nettside som gir deg god oversikt. Men selve bestillingen bør du gjøre direkte med flyselskapet.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sjekk flere selskap: Før du bestiller flyreisen bør du sjekke flere ulike selskaper. Google Flight er en nettside som gir deg god oversikt. Men selve bestillingen bør du gjøre direkte med flyselskapet.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Venter du for lenge?

For å få de beste tilbudene på fly og hotell bør du booke mer enn tre uker i forkant. Selv om det å vente til siste liten kan gi deg noen gode tilbud på hotell, så risikerer du å gå glipp av et bredt utvalg. For et godt utvalgt og tilbud, er det mest gunstig å booke 3-4 uker i forkant.

Ifølge ARC, er det også best å booke flybilletter 21 dager eller mer i forkant av avreisedatoen. Dette gjelder spesielt for reiser innad i Europa og USA. Noen av disse rutene har vært opptil 30 prosent billigere når bookingen ble gjort tre uker før avreisedato, sammenlignet med de som ble booket nærmere avreisedato.

Les mer: Ikke gjør disse tabbene når du bestiller flybilletter
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer