SJEKK PRISENE: Det kan fort bli dyrt dersom du ikke ber om et kostnadsoverslag fra tannlegen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SJEKK PRISENE: Det kan fort bli dyrt dersom du ikke ber om et kostnadsoverslag fra tannlegen. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Billige tannleger er like gode som dyre

Du har krav på spesifisert prisoverslag før behandlingen.

Det skal være like trygt med en billig tannlege som med en dyrere.

- Pris trenger ikke å ha noen innvirkning på kvalitet eller utførelse av tannbehandlingen, sier Inge Meisal, gründer, daglig leder og eier av Opalia, og ekspert på drift av tannklinikker i Norge.

- Nyetablerte tannleger er ofte hardtarbeidende og interessert i å få gode referanser hos sine pasienter, sier han.

Tannlegen styrer kostnadene selv Hver tannlege fastsetter egne priser og velger selv hva slags prissystem de vil ha.

Slik priser tannleger seg:
Stykkpriser på tannbehandling; Hver enkelttjeneste har fast pris. Timespriser, hvor enkelte kostnader kommer i tillegg, som for eksempel tanntekniker kostnad til porselenskroner. I tillegg har noen tre ulike versjoner av hver pris: Lav, Medium og Høy takst.
Stykkpris kan være enklest For dem som orienterer seg i markedet er det enklest å forholde seg til stykkpriser.

- En porselenskrone vil for eksempel koste 5000 kroner inkludert arbeidet for tannlegen, og kostnad med tanntekniker. I tillegg kommer da for eksempel hygienetillegg og bedøvelse, sier Meisal.

Samme eksempel vil med timepris koste for eksempel 3000 kr i honorar til tannlegen. Og deretter får du en faktura på den faktiske tannteknikk-kostnaden oppå der.

Komplisert er lik dyrt Tannlegepriser med ulike takster kommer an på om situasjonen er å betrakte som en enkel jobb tidsmessig, eller om den er mer komplisert og krever mer tid.

- En komplisert komposittfylling på en jeksel koster mer enn en tilsvarende komposittfylling på en hjørnetann. Da kan tannlegen bruke lav eller høy takst, sier han.

Tannlegepriser kan variere ut fra flere forhold: • Markedsituasjon for tannklinikker • Leiepriser på næringsbygg • Eksponering fra andre mer konkurransefokuserte tannklinikker og nyetableringer • Lønnsnivå til assistenter og hjelpepersonell • Tilgang på kvalifisert arbeidskraft Derfor må du sjekke pris på behandlingene hos hver enkelt tannlege. Helsedirektoratet utarbeider en generell oversikt på dette, men den er ikke ute ennå.

- Forbrukerrådet utvikler en nettside som nettopp skal gi forbrukerne denne oversikten, sier Ann Hege Skogly, kommunikasjonssjef for Forbrukerrådet.

Kamp om kundene Prisen på et vakkert smil avhenger av hvor i landet du bor. I Oslo er det for eksempel stor konkurranse om pasientene.

- For å tiltrekke seg nye pasienter må tannlegene i Oslo bruke mye penger på markedsføring, sier Meisal.

Da må tannlegebedriftene kjempe om kundene, noe som også går ut over pris.

PRISEKSEMPLER I denne tabellen ser du eksempler på hva det koster å gå til tannlegen:

Billigst

Gjennomsnitt

Dyrest

Undersøkelse med 2 stk røntgenbilder og puss/rens

420

658

880

Bedøvelse

105

145

160

Røntgenbilde stk

90

113

150

Fylling, kompositt, 1 flate

490

773

955

Fylling, kompositt, 2 flate

820

1192

1505

Fylling, kompositt, 3 flate

950

1563

2400

Rotfylling, 1 kanal

660

2999

5000

Rotfylling, 2 kanaler

1040

3678

5300

Rotfylling, 3 kanaler

1280

4404

5600

Hel porselenskrone, uten stift, gull

4700

5326

5905

Helprotese en kjeve

6150

9730

14000

Tabellen baserer seg på priser innhentet 13.02.2013, fra nettsidene til åtte tannleger og/eller tannlegekjeder. Tabellen viser minste pris, gjennomsnittspris og høyeste pris blant disse åtte. Flertallet av prisene vi hentet inn er fra Østlandsområdet, så hvis du bor i en annen landsdel og prisene hos din tannlege avviker veldig fra denne oversikten, kan det skyldes markedssituasjonen der du bor.

Unngå ekstra kostnader Det er alltid lurt å be om et spesifisert kostnadsoverslag.

- Du har nemlig krav på dette før behandlingen starter, sier Meisal.

Det er mange forskjellige typer tannleger, og mange har sine egne måter å drive sin tannklinikk.

- Ikke alle lager spesifisert kostnadsoverslag slik de skal gjøre, sier Meisal.

Du skal altså vite hvilken behandling som skal utføres på hver enkelt tann, til hvilken pris.

- Ved å ta en fullstendig undersøkelse og status på dine tenner, og snakke med deg som kunde, burde det være lett for en tannlege å skrive ut et spesifisert kostnadsoverslag til deg, sier Meisal.

Prisen vurderes fortløpende Det er ikke alltid tannlegen kan gi totalt kostnadsoverslag før tannbehandling starter opp. Det kan gjelde for dem som har en spesielle problemer i munnen, som tap av kjevebein, tannkjøttsykdom eller andre sykdommer.

- Da kan tannlegen starte med innledende behandling og se an hvordan det går, før videre behandling blir bestemt.

I slike tilfeller vil du som oftest ikke motta kostnadsoverslag før dere starter opp, men motta kostnadsoverslag underveis.

De vanligste tannbehandlingene En vanlig tannhelsesjekk inkluderer:
• Undersøkelse • Røntgen ved behov • Fjerning av tannstein (det som kalles puss og rens) - Dersom du har mer tannstein enn andre, må du regne med å betale mer for ekstra tidsbruk, sier Inge Meisal.

Noen får lettere tannstein og hull enn andre. Dette kan være på grunn av sykdom, genetikk og mineraler i spyttet.

- Det anbefales jevnlig kontroll og puss, og røntgen hvis det trengs, sier han.

Slik oppdager tannlegen mulige problemer før de blir større og mer kostbare. Det er også vanlig å oppsøke tannlege for å reparere noe dersom du vet at noe er feil.

- Som regel gjelder det kroner, rotfylling og implantatbehandling, sier Meisal.

God investering - Å bruke tanntråd og gå til tannlegen er en av de beste investeringene du kan gjøre i livet ditt.

FOREBYGG: Bruker du fluor for å forebygge, sparer du deg for ekstra hull i tennene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FOREBYGG: Bruker du fluor for å forebygge, sparer du deg for ekstra hull i tennene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Det sier tannlege Thor Fredrik Hoff ved Bergstien Tannlegesenter i Drammen til Klikk Helse.

- Forrentningen av de pengene du bruker i denne investeringen, kan gi deg tusenvis av prosenter i fortjeneste hvert eneste år, sier han.

- I løpet av hele livet ditt kan du spare hundretusenvis av kroner og samtidig får du beholde et ekte, vakkert smil. Synd for oss tannleger, riktignok, sier Hoff.

Kan bli dyrt Dersom du utsetter og utsetter tannlegebesøket ditt, blir kostnadene enda høyere.

- Forebygging er stikkordet for hvorfor det er smart med jevnlig sjekk. Ved jevnlig sjekk kan du fjerne tannstein som er grobunn for bakterier, sier Meisal.

- Du kan oppdage et hull før det blir større.

Dersom et hull ikke ordnes, kan det utvikle seg og du får tannpine. Plutselig må rotfylling til.

- Tannproblemer går aldri over av seg selv. Og det blir aldri billigere av å vente og se, sier han.

14 helsetilstander som gir stønad Hvis du har en tannsykdom, må tannhelsebehandlingen gjøres mer omfattende. Da får du også trygdestønad.

HELFO gir stønad til tannbehandling etter bestemte satser. I noen tilfeller må du betale egenandeler selv, mens i andre tilfeller dekker stønaden også dine egenandeler.

- Tannlegens og tannpleierens pris er ofte høyere enn folketrygdens takster, og det blir da et mellomlegg som du alltid må betale selv, informerer Marius Gunneng, seniorrådgiver i HELFO.

Tannlegen eller tannpleieren skal vurdere om du har rett til stønad. Enten trekkes stønaden fra beløpet på regningen din, eller så må du fylle ut et skjema som du skal sende til HELFO for å få penger tilbake.

- Forskjellen på tannlege og tannpleier, er at en tannpleier har utdannelse for å pusse og rense renner for tannstein og misfarging, ikke noe mer. En tannlege gjør alt annet, sier tannlegesekretær Oda C. Weber ved Torggata Bad Tannlegesenter i Oslo.

Disse 14 sykdomstilstandene kan gi deg rett til å få dekket noen av tannlegeutgiftene dine fra HELFO. Be tannlegen din om en vurdering av rettighetene dine:

• Sjelden medisinsk tilstand (egen diagnose-liste under "Relatert informasjon" på HELFO) • Leppe-kjeve-ganespalte • Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller i hoderegionen for øvrig • Infeksjonsforebyggende behandling ved særlige medisinske tilstander (organtransplantasjon, ulike krefttilstander, hiv/aids) • Sykdommer og anomalier i munn og kjeve (tann- og kjevekirurgisk behandling) • Periodontitt (tannkjøttsykdom) • Tannutviklingsforstyrrelser (medfødte tilstander) • Bittanomalier (tannregulering/kjeveortopedi) • Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon (alvorlig tannslitasje) • Hyposalivasjon (munntørrhet) • Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer (i munnhule eller på hud) • Tannskade ved godkjent yrkesskade • Tannskade ved ulykke, som ikke er yrkesskade (fritidsulykker) • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg ved varig sykdom eller ved varig nedsatt funksjonsevne (tilstand som har vart i mer enn ett år og forårsaket redusert tannhelse) Kilde: HELFO

Når NAV gir støtte NAVs lov om sosiale tjenester sier: «De som ikke kan sørge for sitt livsopphold gjennom arbeid eller ved å gjøre gjeldende økonomiske rettigheter, har krav på økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven.»

- Utgifter til tannbehandling står i en særstilling, da behandlingen sjelden dekkes av folketrygden eller andre offentlige ordninger eller utføres av det offentlige, sier Anne Lieungh, stabsdirektør i tjenesteavdelingen til NAV.

- Nødvendig behandling med skriftlig anbefaling fra tannlege kan dekkes fra NAV, sier Lieungh.

Prisforskjellen mellom ulike tannleger kan være store, og stønaden kan dekke et rimelig tannlegebesøk.

NAV vurderer om du kan få støtte til tannbehandling slik:
Har personen egen inntekt? Dekkes tannbehandlingen av andre ordninger? Er dette nødvendig eller kurativ behandling? Hvor mye vil behandlingen koste hos en rimelig tannlege? Bør behandlingen dekkes selv om personen har nok inntekt, at det ikke er nødvendig behandling eller at tannlegebesøket ikke er rimelig nok? - Det er opp til hver enkelt kommune hvordan alt rundt tannbehandling skal gjøres i praksis, som bruk av kostnadsoverslag, eller å ha egne tannleger som gjøre den tannfaglige vurderingen og eventuelt behandlingen, sier Lieungh.

Les også:
Så mye tannkrem skal du bruke
Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene
Tungen avslører helsen din
Så ofte bør du bytte tannbørste

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FØR BEHANDLING: Be om en oversikt over tannlegens pris, så slipper du en uventet høy regning. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FØR BEHANDLING: Be om en oversikt over tannlegens pris, så slipper du en uventet høy regning. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer