Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Billigere camping, snøskuter og bruktbil

Men foreløpig taust rundt hybrid-bilene.

ENIGE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ble enige, men hybridbilistene ser ingen endringer nå.   Foto: ANITA ARNTZEN / DAGBLADET
ENIGE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen ble enige, men hybridbilistene ser ingen endringer nå. Foto: ANITA ARNTZEN / DAGBLADET Vis mer

Dinside Statbudsjettet for det kommende året er nå lagt frem, og for området bil har spenningen vært stor med tanke på eventuelle endringer for avgiftene og reglene knyttet til plug-in hybrider.

Samlet foreslår Regjeringen en avgiftslettelse på 1,35 milliarder kroner. Dette skal blant annet gjøres ved å redusere omregistreringsavgiften. I gjennomsnitt skal denne reduseres med rundt 35 prosent.

I 2013 havnet miljøbiler på taperlisten

Vektårsavgiften ned Vektårsavgiften skal også halveres i løpet av 2015. Dette er først og fremst gjeldende for lastebilnæringen, og endres først og fremst fordi dagens avgiftsløsning ikke differensierer godt nok i forhold til forskjeller i bruken av lastebilene. Denne endringen er ventet å gi et inntektstap på rundt 200 millioner kroner.

Kjør avgiftsfritt i 25 dager

Billigere småkjøretøy Dersom forslaget fra Regjeringen for 2015 går igjennom, så vil det også bli omtrentlig 30 prosent lavere engangsavgift for motorsykler og snøscootere.

Nye utslippstall kan gi ekstreme prishopp

I tillegg foreslår regjeringen at årsavgiften på Campingvogner fjernes. En av grunnene til dette er at campingvogner ikke er pålagt trafikkforsikring.

Samtidig foreslås det at veibruksavgiftene på drivstoff ikke skal prisjusteres.

Komplisert med elbil Så hva med merverdiavgiften for leasing av elbiler og omsetning av elbilbatterier? Her har Regjeringen EØS-rettslige hensyn å ta, og det er sendt en notifikasjon til EFTAs overvåkingsorgan, ESA.

Dette arbeidet er mer kompleks enn først antatt ifølge Regjeringen, som sier de har en klar målsetning om å innføre merverdiavgiftsfritak for leasing av elbiler, og omsetning av batterier til elbiler.

Den store spenningen rundt ladbare hybrider ble med andre ord uforløst denne gangen, men Kari Aasheim fra miljøorganisasjonen Zero er overbevist om at dette vil komme i revidert nasjonalbudsjett.

BILLIGERE: Regjeringen foreslår avgiftskutt for snøscootere. ARKIVFOTO: INGUN A. MÆHLUM / DAGBLADET
BILLIGERE: Regjeringen foreslår avgiftskutt for snøscootere. ARKIVFOTO: INGUN A. MÆHLUM / DAGBLADET Vis mer

Om emnet sier sier Regjeringen i en pressemelding at det i Sundvollen-erklæringen er varslet at de vil vurdere kjøretøy- og drivstoffavgiftene i sin helhet med sikte på å stimulere til bruk av ny teknologi, en sikrere bilpark, og mer miljøvennlige valg.

Dette arbeidet er med andre ord ikke ferdig, og vil bli lagt frem i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2015.

Sjekk også Dinsides oppdaterte firmabilkalkulator.

Vil du vite mer om Statsbudsjettet, kan du sjekke Dagbladets omfattende oversikt her.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling