DEN STORE STJERNEN: Samsungs nye mobil og smartklokke var noe av det som fikk mest oppmerksomhet på årets Mobile World Congress, men det var andre selskaper som gjorde seg bemerket også. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
DEN STORE STJERNEN: Samsungs nye mobil og smartklokke var noe av det som fikk mest oppmerksomhet på årets Mobile World Congress, men det var andre selskaper som gjorde seg bemerket også. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NOVis mer

Billigere, større og mer kroppsnære

Slik er årets nye mobiler, og her er vår favoritt.

DinSide: Mobile World Congress 2014, verdens største messe for mobilteknologi, har kommet og gått, og vi har fått en rekke nye mobiler, nettbrett og andre produkter å se fram til det kommende året.

Det ble ikke lansert like mange nye toppmodeller som det på forhånd gikk rykter om. Verken HTC eller LG viste fram nye flaggskip, og Apple var fraværende som vanlig.

Samsung var imidlertid på banen med sin nye Galaxy S5, og Sony lanserte Xperia Z2. Vi har allerede sett på hvordan Galaxy S5 står seg mot Xperia Z2. Sony lanserte også nettbrettet Xperia Z2 Tablet.

Se alle nyhetene fra mobilmessa i Barcelona
Billigere mobiler blir viktigere Men glem nå toppmodellene for en stund, for produsentene satser stadig mer på smarttelefoner rettet mot de såkalte utviklingsmarkedene, som blant annet India, Kina og Afrika.

Her kan det nemlig være gode penger å hente framover.

IDC spådde nylig at det europeiske og amerikanske mobilmarkedet er så metta at den enorme salgsveksten vi har sett i seinere tid umulig kan fortsette, skriver SlashGear.

FLERE LANSERER MINI: De store mobilprodusentene har en etter en lansert miniutgaver av toppmodellene sine det siste året. Og her er LGs variant. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
FLERE LANSERER MINI: De store mobilprodusentene har en etter en lansert miniutgaver av toppmodellene sine det siste året. Og her er LGs variant. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

Med økt etterspørsel i andre deler av verden er prisene imidlertid nødt til å gå ned.

Nokias lansering av Android-mobiler var et av de tydeligste bevisene på det. Nokia X er familie på tre modeller som koster mellom 700 og 900 kroner, som ifølge selskapet selv er myntet på «førstegangskjøpere av smarttelefoner».

Les også: Vi prøvde Nokia X

Enda billigere kan vi vente oss fra Mozilla, som i løpet av MWC kunngjorde et samarbeid med en kinesisk brikkeprodusent kalt Spreadtrum om å lage en smarttelefon som kjører Firefox OS og som vil koste bare 25 dollar, rundt 150 kroner.

Lite tyder på at noe av dette vil dukke opp her til lands med det første, men flere mobilprodusenter lanserte også nye produkter i mellomklasse-segmentet, noe som er langt mer aktuelt.

SJOKKERTE MANGE: At Microsoft-eide Nokia lanserte en Android-mobil på årets MWC, sjokkerte mange. Men det er lite som minner om Googles operativsystem i Nokia X. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
SJOKKERTE MANGE: At Microsoft-eide Nokia lanserte en Android-mobil på årets MWC, sjokkerte mange. Men det er lite som minner om Googles operativsystem i Nokia X. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

Vårt inntrykk etter MWC er at disse smarttelefonene endelig begynner å bli brukbare, selv om de ikke er på nivå med toppmodellene på spesifikasjoner.

LG G2 Mini: En miniutgave av toppmodellen G2, med mindre 4,7-tommers skjerm, noe svakere ytelse, men med nyeste versjon av Android med flere kjekke funksjoner. Prisen vil ligge på rundt 2500 kroner.
HTC Desire 816: HTC omtaler dette selv som en toppmodell i mellomsegmentet. Skjermen er hele 5,5 tommer, men det mest interessante her er på fotosiden. Hovedkameraet er 13 megapiksler, mens frontkameraet er 5 megapiksler, noe som er sjelden selv i de dyreste modellene. Prisen er ikke kjent, men ryktene sier rundt 2000 kroner.
Huawei Ascend G6: En billigere versjon av fjorårets flaggskip, Ascend P6. Kommer med 4,5 tommers skjerm, støtter 4G og har kamera på 8Mp og 5 MP piksler. Selvportretter virker å være det store salgsargumentet også her. Forventet pris er rundt 2000 kroner.
Les også: LG G2 Mini - mini både innvendig og utvendig

Skjermene fortsetter å vokse Det er kanskje ingen stor overraskelse, men større skjermer så vi også mye av på årets mobilmesse. Både Samsungs og Sonys toppmodell økte noe på denne fronten, om enn bare med 0,1 tommer.

I forkant av messa gikk det rykter om at noen av toppmodellene ville få såkalt 2K-skjermer, med oppløsning på 2.560 x 1.440 piksler, men det skjedde ikke. Fremdeles er 1080p standard.

Men de billigere mobilene har også fått relativt store skjermer, selv om prisen er lav.

LG G2 Mini skal være en mindre utgave av toppmodellen, men 4,7 tommer er fremdeles større enn Apples Iphone.

Den største i Nokia X-serien, Nokia XL, har en 5,5 tommer skjerm, og HTC Desire 816 har som nevnt 5,5 tommers skjerm. I denne kategorien er også oppløsningen en del lavere, så ting vil ikke se like bra ut som på de aller dyreste telefonene.

Enda flere ha-på-dingser En av årets viktigste teknotrender, wearables, var selvsagt godt synlig på Mobile World Congress, selv om vi fortsatt venter på det helt store kommersielle gjennombruddet.

LITEN OG LEKKER: Samsung Galaxy Fit ser ut som en smartklokke, men er egentlig et treningsarmbånd. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
LITEN OG LEKKER: Samsung Galaxy Fit ser ut som en smartklokke, men er egentlig et treningsarmbånd. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

Samsung trakk det lengste strået i så måte med sine to smartklokker, Gear 2 og Gear 2 Neo, og treningsarmbåndet Gear Fit. Sistnevnte fikk spesielt mye skryt av pressen. Gear Fit har en 1,8 tommer skjerm, kan måle skritt og puls samt vise varslinger fra mobilen.

Huawei kastet seg også på trenden, og lanserte TalkBand B1, et treningsarmbånd som også kan fungere som Bluetooth-handsfree.

Susanne Persson, nordisk produktspesialist for mobiler i LG, lovet overfor DinSide at også de kommer med en ha-på-dings i år, uten å ville utdype noe utover det. Ryktebørsen sier de har noe på gang med Google, så det er bare å spekulere.

Les også: Verdens første smarte trådløse ørepropper

Vår favoritt: YotaPhone 2 Selv om mobilgigantene skapte de største overskriftene på årets Mobile World Congress, er vår favoritt en av de litt særere produktene, nemlig den russiskproduserte smarttelefonen YotaPhone 2.

Med sine to skjermer ser den ut til å delvis løse en av våre største irritasjoner med dagens smartmobiler, nemlig dårlig batteritid.

DIN PRIVATE SPION: Sony viste fram sitt SmartBand. Det vil fange opp alt du gjør i løpet av en dag, ikke bare hvor mye du går eller sover, men hvilke låter du hører på og hvem du sender meldinger til. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
DIN PRIVATE SPION: Sony viste fram sitt SmartBand. Det vil fange opp alt du gjør i løpet av en dag, ikke bare hvor mye du går eller sover, men hvilke låter du hører på og hvem du sender meldinger til. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

Skjermen på baksiden er av samme typen som brukes i lesebrett, og som er langt mindre strømkrevende. Ved å bruke denne til oppgaver som å lese bøker, bruke kart og få Facebook-oppdateringer, vil man i teorien bruke mindre strøm enn vanlig.

Video: Se hvordan YotaPhone 2 fungerer

Ifølge Yota Devices skal batteritida være på cirka 50 timer om du bare bruker e-blekkskjermen.

Les flere mobilsaker på DinSide
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

TØFT: Russiske YotaDevices går veier ikke mange andre tør. Om det vil slå an? Hvem vet, men vi liker at noen prøver noe annet. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
TØFT: Russiske YotaDevices går veier ikke mange andre tør. Om det vil slå an? Hvem vet, men vi liker at noen prøver noe annet. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer