Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Billigversjonen du vil ha

BMW X5 gjør susen.

TERNINGKAST 5: En motor med mindre effekt gjør BMW X5 xDrive30d mer avgiftsgunstig. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
TERNINGKAST 5: En motor med mindre effekt gjør BMW X5 xDrive30d mer avgiftsgunstig. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BMW X5 kom på markedet som 2007-modell, men er fortsatt blant de aller mest attraktive bilene i denne klassen. Vi har kjørt flere utgaver av BMW X5 , og blir på ingen måte skuffet over denne "laveffekt"-versjonen. Motoren er den samme konstruksjonen som i versjonen med 245 hk, men norske avgifter gjør at vi også får X5 i en 211 hk-versjon hit til landet.

Sjekk hvordan Vi Menn Bil gjennomfører biltester.

Kjøreegenskaper: 5

BMW X5 går gjennom våre kjøretester uten vesentlige anmerkninger, og ute på veien kan du sette pris på en oversiktelig og lettkjørt bil. Den er fortsatt blant de mest sportslige av de store SUV-modellene, og utfordres kun av Porsche Cayenne på dette området.

NØKTERNT: Dashbordet i BMW X5 xDrive30d er nøkternt for en bil som koster oppunder 900 000,-. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
NØKTERNT: Dashbordet i BMW X5 xDrive30d er nøkternt for en bil som koster oppunder 900 000,-. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Vår bil hadde i tillegg sportsfjæring, men det blir vel mye i en stor SUV som allerede er i sportslig sone. Du trenger ikke knallhard fjæring for å sette pris på X5?s beste sider med kontante reaksjoner og en nesten personbilpresis styring.

Motor: 5

En rekkesekser fra BMW blir aldri helt feil, selv med diesel som drivstoff og nedskrudd effekt. Godbrummingen fra motorrommet blir akkompagnert av et passe hissig knurr når du gir full gass.

Samspillet med BMW?s utmerkede 8-trinns automatkasse fungerer perfekt. Dessuten setter vi pris på sjaltemønsteret når du bruker den manuelle funksjonen med girspaken: Fremover når du girer ned og bakover når du girer opp.

TA PLASS: Plassmessig gjør BMW X5 xDrive30d samme nytten som en familiestasjonsvogn. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
TA PLASS: Plassmessig gjør BMW X5 xDrive30d samme nytten som en familiestasjonsvogn. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Ytelser: 5

Selv om BMW X5 veier sine gode 2150 kilo, sørger fortsatt 211 hk og 540 Nm for mer enn tilstrekkelige ytelser. Motoren er sterk når vi låser automatkassen i sine enkelte gir, og mer enn normalt rask når du bruker kickdownfunksjonen. 4,8 sekunder fra 60-100 km/t og 6,4 sekunder fra 80-120 km/t er eksempelvis nesten på nivå med den raske BMW 320d vi nylig har kjørt på test.

Eksteriør: 4

BMW X5 er ikke av de mest oppsiktsvekkende store SUV-modellene, noe som også kan være en fordel for enkelte. Samtidig har de nye BMW-linjene, best representert ved den nye BMW 5-serie, også gjort det klart at X5-designet hører til forrige BMW-generasjon.

KJENNES SPORTSLIG: I våre kjøretester gir BMW X5 xDrive30d et sportslig inntrykk FOTO: Egil Nordlien HM Foto
KJENNES SPORTSLIG: I våre kjøretester gir BMW X5 xDrive30d et sportslig inntrykk FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Interiør: 4

Skal man beskrive instrumentbordet i BMW X5 i ett ord, kommer du ganske langt med "nøkternt". Det betyr at du har alt du trenger, ikke behøver å bry deg om unødvendig fjas og forstyrrelser. Samtidig er det ikke veldig tydelig at du faktisk har brukt rundt 900 000 kroner på en bil. Plassmessig er BMW X5 ganske rommelig med solid baksete- og bagasjeromsplass for en kravstor familie.

Komfort: 3

Vi blir fort uvenner med testbilens sportsfjæring og dekk i dimensjon 285/45-19 som er en del av en sportspakke. "Fjæring" kan i denne sammenheng settes i hermetegn, siden den er omtrent like smidig som en bordtennisball på et parkettgulv. Siden vi vet at BMW X5 er hyggeligere uten sportsfjæring anbefaler vi at du holder fingrene unna den rubrikken i listen over utstyr.

Sittestillingen kommer også inn i bildet. Du sitter litt høyere og litt lenger frem i bilen enn i de mest personbilaktige SUV?ene. Det gjør at det kjennes om du sitter litt mer "oppå" bilen og at sittekomforten dermed ikke er helt i vårt toppsjikt.

Sikkerhet: 5

Den nye BMW X5 er ennå ikke testet i EuroNCAPs kollisjonstest, men er godt sikkerhetsmessig utstyrt. BMW har en god tradisjon for passiv sikkerhet, og både X1 og nye 5-serie har fått toppkarakter i kollisjonstestene i 2010. Sammen med tung og solid konstruksjon gjør det at vi vurderer BMW X5 som et av de sikreste stedene å oppholde seg om uhellet skulle være ute.

Pris/utstyr: 3

866 200 kroner er ikke akkurat gibort-pris, og du bør nom regne med å putte på rundt 100 000 kroner i utstyr for at bilen også skal gi høy trivselsfaktor og god bruktbilpris. Normalt sett har BMW X5 holdt seg godt i pris som brukt, og noe stort ras i bruktbilpris på en relativt fornuftig dieselversjon klarer vi ikke helt å se for oss. Tross alt har en stor SUV mange positive egenskaper som bruktbilkjøperne setter pris på. BMW har to års nybilgaranti og 12 års lakkgaranti.

Miljø: 5

BMW X5 får høy score fordi den med god margin er den mest drivstoffgjerrige store SUV-modellen vi har kjørt gjennom vår testløype. I følge normtallene skal den bruke 0,75 l/mil i EU-miksen med CO2-utslipp på 195 g/km. I vår forbrukstest nøyer den seg imidlertid med 0,69 l/mil. Det er faktisk på nivå med mange modeller i folke-SUV-klassen med to liters dieselmotorer.

Konklusjon
BMW X5 xDrive30d mister lite av attraktiviteten selv om effekten går ned til 211 hk.

Den er mer enn sterk og rask nok, samtidig som veiegenskapene er blant de aller beste blant de store SUV-modellene. Slepen motorkarakter og moderne automatkasse er også et pluss.

TESTET: BMW X5 d. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
TESTET: BMW X5 d. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

Komforten lider unødvendig mye av testbilens sportspakke og vi kunne gjerne tenkt oss en litt mer crossover-aktig sitteposisjon.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!