Bilsalget: Vinnere og tapere hittil i år

Det er én suveren vinner i bilmarkedet så langt i år. Men bilsalget dreier seg tross alt også om annet enn Volkswagen.

«VINNER» OG «TAPER»: Det har ingenting med disse bilenes egenskaper å gjøre, og BMW X3 (bak) selger fortsatt bedre enn Lexus NX (foran). Men Lexus er blant merkene med størst vekst hittil i år, mens BMW - fjorårets klare vinner - er det merket som har mistet mest salg i anntall biler i forhold til i fjor. Foto: ESPEN STENSRUD
«VINNER» OG «TAPER»: Det har ingenting med disse bilenes egenskaper å gjøre, og BMW X3 (bak) selger fortsatt bedre enn Lexus NX (foran). Men Lexus er blant merkene med størst vekst hittil i år, mens BMW - fjorårets klare vinner - er det merket som har mistet mest salg i anntall biler i forhold til i fjor. Foto: ESPEN STENSRUDVis mer

Dinside Vi kunne forleden dag melde at bilsalget i juli i år var det beste på 17 år, og året så langt ligger an til å bli det tredje beste noensinne hvis tendensen holder seg!

Alle tall i denne saken er for øvrig basert på nye registrerte personbiler i løpet av perioden januar - juli 2015, hvis ikke annet er indikert.

Totalmarkedet så langt ligger 3,2 prosent over fjorårets tall - og 2014 var det beste året siden 1986. La oss presisere at vi har gått over til å se på oppgang / nedgang i absolutte tall. Målt i prosentvis endring blir listen selvsagt annerledes, men ta det med ro - vi byr på disse også. Dette som vanlig takket være tallene vi har mottatt fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Mer om bilsalgets hovedtrender så langt i år kan du lese her.

Smart, Lexus og Renault I ren prosentvis økning er det Smart som er den suverene vinneren - med en økning fra 7 registrerte biler i fjor til 62 i år, noe som blir svimlende 786 prosent i økning. Deretter følger Lexus (+111 %), som øker kraftig takket være SUV-en NX 300h og Renault (+78,4 %), takket være elbilen Zoe og introduksjonen av den nye crossoveren Kadjar nå i sommer. Fjerdeplassen har Jaguar, som også øker med over 50 prosent.

VW, Renault og Subaru Men ser vi på absolutte tall, er det den suverene eneren Volkswagen som fortsetter å dominere bildet med nesten 4.000 flere biler levert så langt i år i forhold til samme periode i fjor - en prosentvis økning på 33,6. Det er fremfor alt Golf i sine mange varianter - og særlig den elektriske, som drar lasset, men nå bidrar også den nye Passat sterkt til det gode resultatet.

Renault scorer også her høyt og er nummer to i absolutte tall, foran Subaru, som har suksess med sin nye Outback. Mercedes-Benz på fjerde plass kan takke modeller som B-klasse - og da i hovedsak B Electric, nye C-klasse og også de mer kompakte CLA og GLA, for fremgangen.

Taperne Prosentvis er den store taperen Chevrolet, som i juli var helt ute av markedet. Så har også importen blitt lagt ned. Også små merker som Fiat og Alfa Romeo har mistet mye salg relativt sett.

Men det er BMW som har størst nedgang i antall biler.

Nå må vi likevel minne om at dette også skyldes et veldig høyt salgsnivå og ditto vinnerposisjon i fjor. Nedgangen kommer altså til tross for godt salg av nye 2-serie Active Tourer, men det klarer likevel ikke å veie opp for nedgangen til modeller som i3, 3-serie og 5-serie.

Også Volvo og Peugeot ligger på 3-på-bunn-listen i endring i absolutte tall, bak Nissan.


Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.