- SLÅ TIL: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim råder deg til å binde studielånsrenta - i dag. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- SLÅ TIL: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim råder deg til å binde studielånsrenta - i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Bind studielåns- renta nå!

Er på historisk lavnivå. I dag går fristen ut, sier Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.

(Dagbladet): Fra 1 november kan du binde renta for bare 2,67 prosent for tre år fremover. Satsene for 5 og 10 års binding er henholdsvis 2,87 prosent og 3,36 prosent.

For første gang i historien kan man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år.

Samtidig er tiårsrenten på nivå med den flytende renten, sier fungerende informasjonsdirektør i Lånekassen, Solbjørg Sørensen. Fra 1 november settes den flytende renta ned til 3,26 prosent.

Rentebunn i september Satsene for fast rente over tre år og fem år går ned med nærmere 0,8 prosentpoeng sammenliknet med dagens satser, mens tiårsrenten går ned med nesten 0,9 prosentpoeng.

Disse satsene ble beregnet på grunnlag av rentemarkedet i september måned, noe som var svært gunstig. Årsaken var at markedsuroen var spesielt stor i forrige måned, noe som førte til store fall i statsrentene, som studierenta er beregnet ut fra.

Dette etterslepet i måten renten beregnes på, er vært gunstig når rentemarkedet snur, som nå. Her skiller Lånekassen seg fra andre banker, som gjerne endrer fastrentetilbudet fra uke til uke.

På vei opp Neste måleperiode for neste fastrentetilbud er markedet i november måned. Holder nivået seg fra oktober, tilsier det noen få tideler i økt fastrentesats. Rundt 350 000 kunder får mulighet til å binde renta nå. Sannsynligvis bør et flertall gjøre nettopp det.

Selvsagt kan tilbudet ved neste korsvei være lavere enn dagens fastrente, men jeg tror ikke det er så sannsynlig. Rentemarkedet er på vei opp, ikke lenger nedover.

Bunnen ble nådd i midten av september. Binder du i tre eller fem år, får du også en umiddelbar rentekutt fra dagens flytende rente ut året.

Worst case Med fastrente følger forutsigbarhet og trygghet, normalt et gode som man er villig til å betale litt ekstra for.

Nettopp derfor «skal» det være dyrere å binde enn å la renta flyte, noe også historien viser. Men fallhøyden, eller tapet ved å binde, om du vil, er selvsagt mye mindre når fastrentene er så lave som nå. Renta kan aldri krype under null.

Hvis styringsrentene skulle nærme seg japanske nivåer fra 2001, noe som er mildt sagt lite sannsynlig i Norge, ville den flytende renta likevel holdt seg på 1-2 prosent, siden Lånekassen legger på ett prosentpoeng margin.

Så i et worst case, ikke særlig sannsynlig, scenario ligger kanskje den flytende renta på 2 prosent.

Mens du som har bundet altså betaler 2,87 prosent for fem års binding. Big deal.... Tapet blir svært begrenset. Men hvis den flytende renta i stedet for skulle stige med tre prosentpoeng i perioden, begynner renteforskjellen å svi, vel og merke for dem som valgte å ikke binde.

Usannsynlig, sier du?

Tja, det er bare tre år siden den flytende studierenta var dobbelt så høy som i dag.

Mindre fleksibel Men husk at du ikke er like fleksibel med et fastrentelån. Må du bryte avtalen, eller vil betale inn ekstra, risikerer du å måtte betale en kompensasjon hvis de øvrige fastrentene i mellomtiden har sunket ytterligere.

Har rentene derimot gått motsatt vei, er det du som får pengene. Men har du ledig kapital, er det uansett mer fornuftig å bruke dem på nedbetaling av andre typer lån.

Studielånet skal du vente med helt til slutt. Men skynd deg å binde. Fristen går ut i dag.