Biodrivstoff kan være helsefarlig

Større mengder giftstoffer enn i diesel.

BIOSTOFFER: Prosessoperatør Tor Svanes hos det nå nedlagte selskapet BV Energi viser fram en biodieselvariant basert på raps. Arkivfoto: SCANPIX
BIOSTOFFER: Prosessoperatør Tor Svanes hos det nå nedlagte selskapet BV Energi viser fram en biodieselvariant basert på raps. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske forskere advarer mot at bruk av biodrivstoff kan utgjøre økt helsefare. Mengden giftstoffer som dannes, er større enn når man bruker vanlig diesel.

Det er forskere fra Vestlandsforskning som mener å ha funnet indikasjoner på nye og hittil ukjente giftstoffer når man kjører på en blanding av fossil diesel og biodiesel på tanken, skriver Teknisk Ukeblad.

- Vi har funnet at det dannes nye typer helseskadelige eksosutslipp. Det gir grunn til bekymring. Nå er det nødvendig at helsemyndighetene går inn og undersøker dette nærmere og får bekreftet resultatene med andre typer studier, sier forsker Otto Andersen.

Det er dannelsen av nanopartikler som kan trenge inn i kroppens celler og forårsake skader på menneskets arvemateriale, som bekymrer forskerne, siden biodiesel genererer betydelig mer av disse partiklene enn vanlig diesel.

- Lavinnblandingen av biodiesel i drivstoffet gir økt leveranse av gift til fører. I verste fall kan bruken av biodiesel øke risikoen for kreft, sier Andersen.

Han advarer mot å trekke for bastante konklusjoner på bakgrunn av funnene og understreker at det trenges mye mer forskning på området for å kunne bekrefte effekten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer