BITT I THAILAND: Over et par dager i Thailand fikk Berit flere bitt som ga kløende, væskende utslett på bein og armer. Foto: PRIVAT
BITT I THAILAND: Over et par dager i Thailand fikk Berit flere bitt som ga kløende, væskende utslett på bein og armer. Foto: PRIVATVis mer

Bittene ga kløende, væskende utslett, og kom i løpet av noen dager

Klødde seg tullete på ferietur.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Fått merkelige stikk på ferie noen gang?

Berit skriver i en e-post til Dagbladets reiseeksperter at hun har vært i Hua Hin i Thailand.

Over et par dager fikk hun flere bitt som ga kløende, væskende utslett på bein og armer. Hun har sendt bilder av bittene, som hun forteller begynte som små og røde, men som ble større etter hvert.

Ifølge Berit klødde det mindre hvis hun vasket med Antibac-servietter når hun klødde hull på bittene.

Bitt eller stikk Hun bodde på et bedre hotell, som var rent, og sengetøyet ble skiftet på. Hun følte seg i fin form, men klødde seg tullete, skriver hun.

- Hva kan det være tro, har dere noe godt råd? spør hun i e-posten.

MYGG ELLER MIDD: Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle tror dette kan være mygg- eller knottstikk, men kan heller ikke utelukke lopper eller veggedyr. Foto: PRIVAT
MYGG ELLER MIDD: Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle tror dette kan være mygg- eller knottstikk, men kan heller ikke utelukke lopper eller veggedyr. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg er enig i at dette sannsynligvis er bitt eller stikk av insekter eller midd. Det kan være mygg- eller knottstikk, men jeg kan ikke utelukke lopper eller veggedyr, sier Dagbladets reiseekspert, lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle.

Ikke klø I slike tilfeller kan kløestillende tabletter hjelpe, og du bør smøre deg med insektrepellent så du ikke får flere stikk, anbefaler han.

- Vær forsiktig med å klø på stikkene, da det lett kan oppstå infeksjoner. Det vil vise seg ved at det blir rødt, hovent og smertefullt. Det kan også bli væskende, og det kan bli pussdannelse, sier han.

Om det blir infeksjon i slike stikk når du er på ferie, trenger du ifølge Dagbladets reiseekspert sannsynligvis en antibiotikakur.

Hodevondt i flyet Neste leser er Jørgen. Han skriver i en e-post at han har lest mye på nettet om bihuleproblemer under oppstigning og nedstigning med fly, og at han selv hadde problemer med dette i 20 år.

Etter at han for to år siden ble operert for kronisk bihulebetennelse og renset for polypper, har han ikke hatt problemer under oppstigning eller landing:

- Det som nå har skjedd er at en liten stund etter at vi har kommet opp i marsjhøyde, så begynner presset i bihulene og hodet, og nå varer dette hele flyturen, skriver han.

- Helt forferdelig Først når flyet begynner å gå ned, letter trykket så smertene forsvinner, forklarer Jørgen.

- Så nå er det helt forferdelig å fly. Jeg holdt ut med smerter tidligere i 20-30 minutter, men nå varer det i flere timer, fortsetter han.

Jørgen skal til Gran Canaria og har lest om noen ørepropper du kan bruke under takeoff og landing.

- Vil de kunne hjelpe meg? Jeg bruker daglig kortisonnesespray, og jeg skal ta en Rinexin-kur før jeg reiser og vanlig nesespray i noen dager før turen, avslutter han.

Omvendt reaksjon - Vanligvis går det lettere å få luft ut av mellomøret og bihulene enn å få luft inn. Derfor får de fleste slike problemer først når man går inn for landing, og kabintrykket øker, sier Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle.

I slike tilfeller Jørgen beskriver, er det tydeligvis omvendt.

Du klarer ikke å utligne det relative overtrykket som er i bihulene, slik at smertene forsvinner først når kabintrykket øker  igjen, forklarer han.

Behandlingen er også som Jørgen nevner, forteller Hasle:

- Rinexin og nesespray, og kanskje også ta paracetamol mot smertene. Om ikke dette hjelper, bør du kontakte din øre-nese-hals-lege. Jeg tror ikke det hjelper å tette til ytre øregang med propper.

Thailand med barn Til slutt er det Anne som har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vi skal ut og reise til Thailand i begynnelsen av januar, og har med en liten en som kommer til å være litt over åtte måneder da, skriver hun.

Reisefølget kommer til å oppholde seg cirka en times tid fra Pattaya, og kanskje litt Jomtien på dagtid, forteller Anne.

- Det jeg lurer på er hvilke forholdsregler jeg burde ta, og om det er noen vaksiner utenom det vanlige vaksinasjonsprogrammet her i Norge jeg burde ordne til ham før vi drar, skriver hun.

Reisen varer i 18 dager, forteller Anne, og de kommer til å bo i en fiskerlandsby, så det blir en mellomting mellom jungel og landbruksområde.

Lønner seg å amme - Gutten kommer jo til å legge seg tidlig hver dag, men denguemygg er jo aktiv på dagtid, så dette er noe som bekymrer meg. Jeg er også redd for hakeorm. Kan den smitte fra menneske til menneske direkte? spør Anne.

Å amme reduserer risikoen for mat- og vannbårne sykdommer, forteller reiselege Gunnar Hasle.

- Jeg ville ikke mast med å forsere barnevaksinasjonsprogrammet for en reise til Thailand. Hakeorm er ikke så farlig, men jeg ville uansett ikke latt babyen ligge eller krabbe på barmark, særlig ikke i skyggen, råder han.

Her er det spesielt stor risiko for å få larver av hundens hakeorm, som kan gi en kraftig allergisk reaksjon der marken kryper under huden, forteller Dagbladets reiseekspert.

Myggnett om kvelden Når det gjelder myggstikk, er ifølge Hasle babyen i dette tilfellet så liten at han kan være under myggnett mye av tida når myggen er mest aktiv, det vil si etter klokka 17.00.

Etter de norske forskriftene skal DEET eller andre myggrepellenter ikke brukes til barn under tre år, men ifølge det amerikanske Centers for Disease Control and Preventions' (CDC) anbefalinger kan DEET brukes ned til to måneders alder, forteller han.

- Jeg antar at når du er i Thailand, kan du velge om du vil følge norske eller amerikanske anbefalinger, og hadde det vært min baby, ville jeg brukt for eksempel 20 prosent DEET, avslutter Dagbladets reiseekspert.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.