Bjørnebær, granitt og svale urter

Test av 13 vinnyheter fra Italia og Frankrike.

ØNOLOG: Laurence Féraud er ønolog og driver vinfirma sammen med sin mann. Familien Féraud er mest kjent for sine Chateauneuf-du-Pape-viner under Domaine du Pegau, men lager også rimeligere viner, som f.eks. Côtes du Rhône Villages Séguret 2008, av druer høstet utenfor appellasjon, spesielt utvalgt av Laurence Féraud.
ØNOLOG: Laurence Féraud er ønolog og driver vinfirma sammen med sin mann. Familien Féraud er mest kjent for sine Chateauneuf-du-Pape-viner under Domaine du Pegau, men lager også rimeligere viner, som f.eks. Côtes du Rhône Villages Séguret 2008, av druer høstet utenfor appellasjon, spesielt utvalgt av Laurence Féraud.Vis mer

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Høsten 2009 var snill mot druene i Rhône-dalen.

Årgangen ser ut til å bli en av de store og med nok tanniner til å tåle mange års lagring og utvikling.

Vi snakker om kjente vinlandsbyer som Crozes-Hermitage og Châteauneuf-du-Pape.

Vår test tar for seg flere Crozes og en landsbyvin fra produsenten Pegau i Châteauneuf-du-Pape som er kjent for sine utmerkede viner.
  Berømt Familien Féraud er mest kjent for sine Châteauneuf-du-Pape-viner under Domaine du Pegau.

NØYE UTVALGT: Bare prisen skiller Crozes Hermitage la Guiraude 2009 fra Alain Graillot fra en sekser i vår vintest. La Guiraude lages av de beste fatene i hver enkelt årgang; hvis årgangen er for dårlig, lages det ingen Guiraude.
NØYE UTVALGT: Bare prisen skiller Crozes Hermitage la Guiraude 2009 fra Alain Graillot fra en sekser i vår vintest. La Guiraude lages av de beste fatene i hver enkelt årgang; hvis årgangen er for dårlig, lages det ingen Guiraude. Vis mer

I vinverdens kanskje mest kjente landsby har familien Féraud dyrket vindruer og laget vin siden 1700-tallet.

Pegau's Cuvée Da Capo 1998 fikk 100 poeng av Robert Parker, og Laurence Féraud fikk anerkjennelse for sitt arbeid.

Hun er utdannet ønolog og driver vinfirmaet sammen med sin mann Mark.

Mange vinmakere knytter sitt gode navn og rykte direkte til sine viner, noen på all produksjon, andre på viner av såkalt personlig seleksjon.

ØKOLOGISK: Alain Graillot pløyer mellom radene med vinstokker for å få rikelig med mikroorganismer rundt røttene. Her blir eksklusive La Guiraude til, dersom årgangen er god nok.
ØKOLOGISK: Alain Graillot pløyer mellom radene med vinstokker for å få rikelig med mikroorganismer rundt røttene. Her blir eksklusive La Guiraude til, dersom årgangen er god nok. Vis mer

Côtes du Rhône Villages Séguret 2008 Selection Laurence Féraud er en slik vin.

Et godt eksempel på at Laurence Féraud kan lage gode og rimelige viner i tillegg til de mer kjente fra sin egen landsby.
  Fra Paris Alain Graillot forlot på 1980-tallet, som førtiåring, en innbringende jobb innen eksport av landbruksprodukter.

Han ville dyrke druer og lage vin.

I den første årgangen, som var 1985, testet han ut den umulige prøven som består i å skulle oppholde seg på to steder samtidig - vinbonde i Nord-Rhône med base i Paris, og seks uker fri for å få avlingen i hus og vinen på fat.

Det endte med at han ble vinbonde på heltid og flyttet fra metropolen.

BLØT ELLER SNERPENDE? Det er tanninene i vinen som gir den beske og tørre smaken i munnhulen.
BLØT ELLER SNERPENDE? Det er tanninene i vinen som gir den beske og tørre smaken i munnhulen. Vis mer

Han dyrker økologisk og pløyer mellom radene med vinstokker for å få rikelig med mikroorganismer rundt røttene.

Pløyingen kutter også de øverste røttene og tvinger vinstokkene til å utvikle dypere rotsystemer.

Dette er noe av det som sammen med 2009-årgangens kvalitet gjør at hans viner får mange poeng i vår test.

Vi har med to av Graillots Crozes-Hermitage - det er bare prisen som forhindrer at de begge får en sekser.

Vinen som blir til La Guiraude, er en seleksjon av det Graillot mener er de beste fatene i hver enkelt årgang.

Er årgangen for dårlig, lages ingen Guiraude.

Det har skjedd fire ganger siden 1993.
  Italiensk på pallen Sekser på terningen er det bare tre italienske viner som får denne gangen, mest fordi de er mye gunstigere priset enn de franske.

Vinene fra Piemonte er i vinden.

Barbera d'Alba Serraboella 2008 Cigliuti får hele 90 poeng.

FLOTT ITALIENER: Vår vinekspert gir Barbera d'Alba Serraboella 2008 Cigliuti fra Piemonte en sekser på terningen.
FLOTT ITALIENER: Vår vinekspert gir Barbera d'Alba Serraboella 2008 Cigliuti fra Piemonte en sekser på terningen. Vis mer

Cigliuti er kjent for å lage noen av de beste vinene i Piemonte, spesielt deres Barbera er regnet for å være en topp vin.

Crozes Hermitage la Guiraude 2009 Alain Graillot får også 90 poeng, men den koster 100 kroner mer.

De andre vinene ligger rundt 85 poeng, både de italienske og de franske.

Det er prisen som avgjør om det da blir en sekser eller femmer på våre terningkast.

FRANSK FEMMER:  Côtes du Rhône Villages Séguret 2008 Selection Laurence Féraud er en herlig vin med masse karakter.
FRANSK FEMMER: Côtes du Rhône Villages Séguret 2008 Selection Laurence Féraud er en herlig vin med masse karakter. Vis mer

På poeng blir det omtrent uavgjort.

Nye røde i mars • Rødvin
Barbera d'Alba Serraboella 2008 Cigliuti, Piemonte, Italia
Varenr.: 4461501 (BU) Poeng: 90 Pris: 242 Tannin: 5
Aroma: Sval kjølig frukt. God modenhet. Rikt preg av krekling, kirsebær, plommer og syrlige bringebær.
Smak: Myk og sammensatt vin. God tannin og mektig rik. Meget god.
Konklusjon: Cigliuti lager noen av de beste vinene i Piemonte, spesielt deres Barbera er strålende.
Passer til: Flott vin til vilt eller okse med smaksrikt tilbehør.

Montepulciano d'Abruzzo 2008 Masciarelli, Abruzzo, Italia
Varenr.: 5014301 (BU) Poeng: 85 Pris: 139,90 Tannin: 6
Aroma: Mørke bær, plommer og mandelmasse. Kirsebær, trøffel, blåbær og krekling.
Smak: Fin fyldig frukt, med godt syrlig preg og god struktur. Harmonisk og med bra tyngde.
Konklusjon: Masciarelli er en sikker vinner på den tradisjonelle stilen. Her er substans og struktur.
Passer til: Stekt oksekjøtt.

Frusinate Rosso 2009, Benedetto Lombardi, Lazio, Italia
Varenr.: 59897 (BU) Poeng: 84 Pris: 99,90 Tannin: 4
Aroma: Kirsebær, moreller, krekling og syrlige plommer. Jord, urter og snev av sjokolade.
Smak: Fruktig, frisk og karakterrik. Lite tanniner, bare mye saftighet og fin, frisk avslutning.
Konklusjon: Betydelig mer rik i frukten enn 08-årgangen. Det gjorde den godt.
Passer til: Strålende å bare drikke alene. Fin til pasta med kylling og olje.

   Crozes Hermitage la Guiraude 2009 Alain Graillot, Nord-Rhône, Frankrike
Varenr.: 5134101 (BU) Poeng: 90 Pris: 340 Tannin: 7
Aroma: Svale urter med preg av mørke bær og tett, rik kjerne, bjørnebær, granitt og rike moreller.
Smak: Fruktig, delikat inngang, men med rik eiket, utrolig bra laget stil.
Konklusjon: Konsentrert og mektig Crozes. Denne er selekterte fat av den vanlige Crozes til Alain Graillot.
Passer til: Vilt med kraftig smak. Prøv den gjerne nå, men den vil lukke seg og vare i ti år.

   Crozes Hermitage 2009 Alain Graillot, Nord-Rhône, Frankrike
Varenr.: 5134201 (BU) Poeng: 86 Pris: 208 Tannin: 6
Aroma: Syrlige plommer med frisk og elegant fruktighet. Fulgt av rå potet og bjørnebær.
Smak: Frisk inngang med frisk og tett fruktighet. Lett og god tannin med en anelse bitterhet.
Konklusjon: Meget bra Crozes, fra en topp årgang med syrlig god frukt. Meget ung og vil falle i dvale innen kort tid, men vil våkne og vare i åtte-ti år. Og den er priset vesentlig lavere enn la Guiraude fra Alain Graillot.
Passer til: Flott til vilt med søtlig karakter.

   Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes 2009 Vincent Girardin, Burgund, Frankrike
Varenr.: 8055901 (B4) Poeng: 85 Pris: 193,50 Tannin: 5
Aroma: Klokkeklar pinotkarakter, med supplement av eik og jord.
Smak: Kraftig og rik med flott syrlig pinot. God, rik frukt som sitter lenge.
Konklusjon: En strålende pris, fordi druene kommer fra Chassagne-Montrachet. Dette er helt topp. En fin inngangsport for dem som vil prøve seg på bra pinot noir.
Passer til: God å bare drikke av mellomstore burgunderglass. Fin til kalv eller svin, med fløtesaus.

   Côtes du Rhône Villages Séguret 2008 Selection Laurence Féraud, Sør-Rhône, Frankrike
Varenr.: 51463 (BU) Poeng: 84 Pris: 159,90 Tannin: 4
Aroma: Mørke bær og pepper med kardemomme. Bringebær, jordbær og floral overtone.
Smak: Mørk, tett og rik med fyldig og myk, men strukturert frukt. Nydelig avslutning.
Konklusjon: En herlig vin med masse karakter. Séguret er en av landsbyene i Sør-Rhône som har rett til å bære sitt eget navn på etiketten.
Passer til: Kjør kalkunen i ovnen og bruk denne.

   Chateau Bibian 2006, Listrac Medoc, Bordeaux, Frankrike
Varenr.: 8061001 (B6) Poeng: 84 Pris: 195,50 Tannin: 6
Aroma: Mørk, fin og rik frukt. Godt preg av plomme og syrlig kjernefrukt.
Smak: Bra stil. Tendens til flott syrlig, men moden frukt i kjernen.
Konklusjon: Listrac ligger i Medoc. I Bordeaux heter det at «de beste vinene lages hvor druene ser elva». Denne gjør ikke det, men er til gjengjeld priset meget bra. Og vinen, den smaker som om noen av druene «har sett elva».
Passer til: Grillet oksekjøtt servert med hjemmelagete pommes frites og hjemmelaget bearnaise.

TIL DESSERTEN: Brachetto Nivasco 2010, Vinchio Vaglio Serra fra Piemonte i Italia, søt med fin friskhet.
TIL DESSERTEN: Brachetto Nivasco 2010, Vinchio Vaglio Serra fra Piemonte i Italia, søt med fin friskhet. Vis mer

   Crozes Hermitage Pierrelles 2008 Belle Père et Fils, Nord-Rhône, Frankrike
Varenr.: 45638 (BU) Poeng: 84 Pris: 182 Tannin: 5
Aroma: Fruktig mørk og rik. Tett kjerne av bjørnebær, solbær, plommer og svale urter.
Smak: Fruktig og flott, med tett syrlig kjerne. Meget god fruktighet og bra struktur.
Konklusjon: Alltid et sikkert og godt kjøp. Alltid med god fruktighet og syrlig frisk karakter.
Passer til: Andebryst, med for eksempel en smaksrik fløtesaus.

  Rosso Piceno 2009 Saladini Pilastri, Marche, Italia
Varenr.: 4446501 (B2) Poeng: 80 Pris: 109,90 Tannin: 5
Aroma: Mørk, fruktig med kjerne av plomme og mørk jord. Fin renhet
Smak: Sitter godt med klassisk morellkjernekarakter. Syrlig tetthet.
Konklusjon: En god og fruktig, men enkel vin fra sentrale Italia. Bra, lett bitterhet og frukt.
Passer til: Kalvemedaljong med sopp og bearnaise.

  Barbera d'Alba 2009 Suoi, Piemonte, Italia
Varenr.: 59891 (B) Poeng: 80 Pris: 134,90 Tannin: 5
Aroma: Frisk, jordaktig stil. Markant fruktig med preg av solbær, kirsebær og solmoden frukt.
Smak: Markert fin start. Gode tanniner og bra stil i hele smakskurven.
Konklusjon: En bra og billig Barbera med fin fruktighet som gir et ønske om enda et glass.
Passer til: Utmerket til okse med rotgrønnsaker og potetmos.

Pluss to søte til desserten
  Brachetto Nivasco 2010, Vinchio Vaglio Serra, Piemonte, Italia
Varenr.: 91243 (BU) Poeng: 82 Pris: 119,90 Sødme: 6
Aroma: Krekling, urter og røyk med søtlig bringebær og snev av solbær.
Smak: Aromatisk frisk og tiltalende, søt og rik med fin friskhet.
Konklusjon: Denne er på bare 6 % alkohol, men sitter som et skudd.
Passer til: Pai med masse friske bær.

Birbét Brachetto 2010 Malvirà, Piemonte, Italia
Varenr.: 4820901 (BU) Poeng: 77 Pris: 122 Sødme: 5
Aroma: Lyserøde bær med fint preg av krekling og urter.
Smak: Søt som en moscato, men med en liten bitterhet.
Konklusjon: Søt, lyserød vin med flott friskhet og bare 4,75 % alkohol, som en Moscato d'Asti.
Passer til: Strålende til desserter av friske bær.

ITALIENSK SEKSER: Montepulciano d'Abruzzo 2008 Masciarelli er en sikker vinner i den tradisjonelle stilen. Foto: INA W. WESENBERG / Kolonihaven Studio AS
ITALIENSK SEKSER: Montepulciano d'Abruzzo 2008 Masciarelli er en sikker vinner i den tradisjonelle stilen. Foto: INA W. WESENBERG / Kolonihaven Studio AS Vis mer