GRUVESAFARI: Gruvesafari i koboltgruvene ved Blaafarveværket går hele sommeren. Fra venstre Sandra Lorentzen, Mari Bergelien Solberg, Linn Høstvik, direktør Tone Sinding Steinsvik , Øystein Aspenes, Steinar Meen, Helle Mikkelsen, Helge Saastadhagen. Foto: NINA HANSEN
GRUVESAFARI: Gruvesafari i koboltgruvene ved Blaafarveværket går hele sommeren. Fra venstre Sandra Lorentzen, Mari Bergelien Solberg, Linn Høstvik, direktør Tone Sinding Steinsvik , Øystein Aspenes, Steinar Meen, Helle Mikkelsen, Helge Saastadhagen. Foto: NINA HANSENVis mer

Blaafarveværket hadde 80 prosent av verdens koboltproduksjon

Var i sin tid Norges største og viktigste industribedrift.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MODUM (Dagbladet): Se, der er koboltblomsten. Den er rosa. Ikke blå. Turens første overraskelse.

 GRUVEKLATRING:  På vei ned i den store fjellhallen som kalles katedralen. Når gruveturistene kommer ned er det blitt en tradisjon at de må synge Henrik Wergelands dikt Nisser og Dverge. Foto: NINA HANSEN
GRUVEKLATRING: På vei ned i den store fjellhallen som kalles katedralen. Når gruveturistene kommer ned er det blitt en tradisjon at de må synge Henrik Wergelands dikt Nisser og Dverge. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Det er fuktig forsommer inne i fjellet, da kan du se de fargerike feltene.

Vi er på gruvesafari i Koboltgruvene, på vei inn i Claras Stoll.

Gruvesjargong På forhånd har vi lært oss litt av gruvesjargongen. En stoll er en gruvegang som går vannrett inn i fjellet. En strosse er en stor fjellhall hvor berget graves ut.

Blaafarveværket var i sin tid Norges største og viktigste industribedrift.

Herfra kom 80 prosent av verdens koboltproduksjon, på den tida da kobolt var mer verdifullt enn sølv.

 BESØKSGRUVER:  Besøk en gruve i sommer. Grafikk: KJELL ERIK BERG
BESØKSGRUVER: Besøk en gruve i sommer. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Kobolt var vanskelig å utvinne, men var det eneste som tålte den høye temperaturen som datidas statussymbol porselen, ble brent med.

Eventyrbedrift Gruveeventyret i Modum startet i 1772, da Ole Witloch, som hadde fått fyken ved Sølvverket på Kongsberg på grunn av det som ble kalt «oppsetsighed», gikk på egne bein til Modum i Buskerud og fant en stein som så ut som sølv. Det var koboltmalm.

Gruvedriften ved Blaafarveværket kom i gang i 1776.

INN: Gjennom Clara Stoll, denne gruvegangen er tilrettelagt for rullestol og barnevogner. Alle kan bli med. Foto: NINA HANSEN
INN: Gjennom Clara Stoll, denne gruvegangen er tilrettelagt for rullestol og barnevogner. Alle kan bli med. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Det ble oppturer, nedturer, formuer ble skapt og forsvant, helt til gruvene ble nedlagt rundt 1898, utkonkurrert av syntetisk ultramarin.

I begynnelsen var det dagbrudd i hele gruveåsen. På Skuterudåsen ligger flere tusen tonn med gråberg etter 120 års drift.

Unge folk Det var unge folk i gruvene. I 1827 kom tyske Karl Friedrich Böbert, da 23 år gammel, til Blaafarveværket. Han startet underjordisk gruvedrift ved å utnytte tyngdekraften. Boret seg innover i fjellet istedenfor å hogge seg nedover som det ble gjort i dagbruddene.i

 PÅ KOBOLTJAKT:  Dette er industrihistorie, sier Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik og viser fram tidligere tiders slit i Koboltgruvene. Foto: NINA HANSEN
PÅ KOBOLTJAKT: Dette er industrihistorie, sier Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik og viser fram tidligere tiders slit i Koboltgruvene. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Tykke meterlange stokker ble stablet til bål for å varme opp fjellet inne i gruvene, slik arbeidet man seg innover.

— Jeg er glad jeg ikke levde på den tida, når jeg ser hvor mye jobb der er for hver meter man arbeider seg inn i fjellet. Men jeg er glad jeg får oppleve dette. Jeg ser noe nytt hver gang, sier Helge Saastadhagen på sin tredje gruvesafari.

 KOBOLTBLOMST:  Kobolt vises som røde blomster når det er mye fuktighet inne i fjellet. Foto: NINA HANSEN
KOBOLTBLOMST: Kobolt vises som røde blomster når det er mye fuktighet inne i fjellet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vi har gått gjennom smale gruveganger, opp trapper og ned stiger, og gjennom store gruvehaller i snart tre timer. Til slutt når vi katedralen, som en kirke inne i fjellet. Her er det en tradisjon å synge «Nisser og Dverge» på en gruvesafari.

Det er først når vi går ut vi forstår hvilket eventyr vi har vært med på. Det siste vi ser før utgangen er en krystallgrotte hvor mange tusen år gamle krystaller vokser inne i fjellet.

Gruveglede Alt dette har ivrig direktør, ildsjel, primus motor og gruveentusiast Tone Sinding Steinsvik og hennes avdøde ektemann Kjell Steinsvik bygget opp for å vise fram.

 OSTETUNELLEN:  Langt nede i gruvene blir det lagret lokale oster i opptil flere år. Foto: NINA HANSEN
OSTETUNELLEN: Langt nede i gruvene blir det lagret lokale oster i opptil flere år. Foto: NINA HANSEN Vis mer

— Er det ikke vakkert her inne i fjellet. Det vi vil vise med Blaafarveværket er industrihistorien, sier hun. Et velfungerende gruvesamfunn og avanserte foredlingsprosesser.

— Hvor ser dere så vakkert kulturlandskap i noen gruve. Vi skal utvikle dette til Nord-Europas fineste visningsgruver, sier Tone Sinding Steinsvik.

For alle Hele sommeren har Blaafarveværket også en gruvetur for barn fra fire år, en familietur med innlagt gruvequiz. Det går også en historisk tur til den underjordiske verden, tilrettelagt for barnevogner og rullestoler.

 UT:  Tre timer seinere går gruveturistene ut gjennom denne gruvegangen, Ludvig Eugen Stollen. Foto: NINA HANSEN
UT: Tre timer seinere går gruveturistene ut gjennom denne gruvegangen, Ludvig Eugen Stollen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Varme klær og gode tursko er nødvendig på den ultimate gruveturen, gruvesafarien.

— Denne turen passer også for gravide, sier Sandra Lorentzen, museumskurator og som sju måneder på vei har hun gjennomført hele gruvesafarien.

For den som ikke får nok av gruver, har Drammen turistforening en nesten nyåpnet hytte, Koboltkoia for overnatting.

Det er flere kulturstier i området. Nasjonal sykkelvei nummer fire fra Flå til Hokksund går på den gamle malmveien. Aktiv turisme er tingen i sommer.