<strong>TEST:</strong> Villmarksliv og Klikk.no har testet 12 lykter som lyser opp teltturen - noen bedre enn andre. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TEST: Villmarksliv og Klikk.no har testet 12 lykter som lyser opp teltturen - noen bedre enn andre. Foto: Tungen/Aktivt testteam Vis mer

Black Diamond suveren testvinner

Ingen andre LED-teltlykter holder samme nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En god lykt gir god stemning og gjør arbeidet i og ved teltet eller lavvoen enklere og triveligere. Mange vil nok si at en god hodelykt gjør den samme jobben, men vi mener at en god teltlykt er et glimrende supplement, da den sprer lyset på en helt annen måte.

Best i test Det er mest treere og firere i denne testen, hele 9 av 12 produkter havner «midt på treet». To produkter skiller seg positivt ut, begge fra Black Diamond.

Black Diamond Apollo Lantern får toppkarakteren seks, en forseggjort og stilig lykt med behagelig lys, praktisk og enkel i bruk.

Black Diamond Orbit Lantern er «Beste lettvekter» og dessuten den eneste som får en femmer. Liten, lett og praktisk lykt, som egner seg godt til allsidig bruk i teltet og på hytta.

Kvalitet koster imidlertid - du må betale ti ganger så mye for lyktene fra BD, som for enkelte av treerne og firerne i testen. Pris er ikke vektlagt i karaktergivingen.

LED-lykter på batteri Det finnes mange ulike typer av slike teltlykter, som også ofte kalles lanterner. Noen går på gass, mens andre går på flytende brennstoff.

Denne gangen har vi testet LED-lykter som går på batterier. Batterilykter er ikke brannfarlige og er trygge i bruk selv om man har med hunder eller barn i teltet. LED (diodene) varer veldig lenge og tåler mye juling uten at de går i stykker. I praksis trenger de ikke å skiftes ut i lyktas levetid.

Vi har sett for oss at lyktene skal kunne brukes både i mindre fjelltelt, større familietelt og i lavvo.

Med tanke på bruk i fjelltelt satte vi en øvre vektgrense på 400 gram. Dette både med tanke på at lyktene skal kunne bæres med på fjelltur, men også at det skal gå greit å henge opp lyktene inne i teltet.

Når du kjøper teltlykt Vekt er et viktig moment om utstyret skal bæres. Om du bruker kano eller kjører helt fram til leiren, kan du gjerne gå for en større og tyngre lykt enn dem vi har testet her. Husk at et lite fjelltelt ikke trenger all verdens med belysning. I en lavvo eller et større familietelt kan det være bedre med et par mindre lykter enn én stor.

Frostet glass gir et dusere og mer behagelig lys enn en lykt med helt blankt glass.

Slik ble testen gjennomført Vi har tatt inn LED batterilykter som skal kunne fungere til generell belysning i telt og i forbindelse med leir. Vi satte en øvre vektgrense på 400 gram uten batterier. Vekt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsent/leverandør opererer med. Der vi oppgir diameter (Ø), har vi målt største diameter på lykta. Vi har ikke tatt med lommelykter og hodelykter som ved hjelp av ekstrautstyr kan bygges om til teltlykt/lanterne.

Vi har testet to eksemplar av de fleste lyktene, og de har rotert innad i teamet i tre - fire måneder. Lyktene er brukt på ulike turer i inn- og utland, ute i forbindelse med etablering av teltleir, til lese-/ arbeidslys på ulike hytter og generell belysning inne i telt og lavvo.

Delkarakterer Vi har vurdert praktisk bruk, lysegenskaper og soliditet. Klikk deg inn på enkeltproduktene nedenfor for å se hvilke delkarakterer de forskjellige lyktene får.

LES OGSÅ: Test: Arc'teryx har det beste undertøyet
Her er julegaven alle friluftsfolk vil ha
Dette ullundertøyet er best i test
Test av kokesystemer

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Black Diamond Apollo Lantern En forseggjort og stilig lykt med behagelig lys, praktisk og enkel i bruk. Karakter: 6/6 Produsent: Black Diamond Pris: 699 Black Diamond Orbit Lantern Liten, lett og praktisk lykt, som egner seg godt til allsidig bruk i teltet, på hytta osv. Karakter: 5/6 Produsent: Black Diamond Pris: 399 Primus Polaris Lantern Solid lykt med god batterilevetid, men enkelte momenter trekker helhetsinntrykket litt ned. Karakter: 4/6 Produsent: Primus Pris: 349 Coghlans´s Micro Lantern Smart minilykt som er kjekk å ha i fjellteltet eller som markeringslys bakpå sekken når du sykler. Karakter: 4/6 Produsent: Coghlan's Pris: 138 Camping Lantern Rimelig lykt som passer til teltcamping hvor en kjører helt fram, eller på hytta. Karakter: 4/6 Produsent: Jula Pris: 169 24 LED light Godt valg til større familietelt, lavvo og mindre rom på hytter uten strøm. Karakter: 3/6 Produsent: Jula Pris: 49 LED Camping Lamp Egner seg best til større familietelt og mindre rom på hytter uten innlagt strøm. Karakter: 3/6 Produsent: Biltema Pris: 69,90 Biltema Camping Light Fungerer best når en ønsker en rettet lyskjegle, og egner seg ikke så godt til generell belysning. Karakter: 3/6 Produsent: Biltema Pris: 89,90 Primus Camping Lantern Mini Hendig og lett, men flere momenter trekker ned helhetsinntrykket. Karakter: 3/6 Produsent: Primus Pris: 199 Work Light Fritidslykt LED Ikke vårt førstevalg med tanke på telt- eller campingbruk. Karakter: 3/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 39 OSRAM Dot-it Classic Et greit valg til små rom (wc) på hytter uten strøm. Karakter: 3/6 Produsent: Osram Pris: 79 North Light Smart Touch Passer best i større familietelt hvor det er fint å ha flere små lyskilder. Et greit valg til små rom (wc) på hytter uten strøm. Karakter: 2/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 49

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer