<strong>LAKS:</strong> Jeanette Roede lover deilig smak, lite kalorier og lite penger brukt om du går for denne woken med eplesaus.Foto: GRETE ROEDE
LAKS: Jeanette Roede lover deilig smak, lite kalorier og lite penger brukt om du går for denne woken med eplesaus.Foto: GRETE ROEDE Vis mer

Blakk: Proffenes gode, sunne og billige middager

Spis godt for under hundrelappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Litt blakk, i beit for matideer på nyåret, eller kanskje begge deler? Tre matproffer deler oppskrifter som varmer både deg og lommeboka.

Ingen av disse ingrediensene er dyre, og vil du spare penger kan du kutte ut garnityr som friske urter.

Deilig suppe Suppe er tingen akkurat nå, mener den profilerte kokken Ole Martin Alfsen.

- Søndag lagde jeg en deilig suppe hjemme. Jeg hadde kraft i fryseren og brukte røde linser, forteller Alfsen som er kjent fra en rekke TV-programmer, kokebøker og middagstjenesten Godt Levert.

Les også: Fem gode og rimelige middager av frossentorsk

Linser gir dybde i smaken og binder suppa sammen, mener Alfsen.

- Linser er dessuten mettende og billig. Rett og slett flott januarmat.

Alfsen er glad i alle slags linser og har både gule, grønne og røde linser hjemme. Han bruker dem i supper, i gryteretter, som tilbehør og i stuinger, som indisk dhal (fellesbetegnelse på indiske retter med belgfrukter, red.anm.).

Hans varmeste anbefaling er en gulrot-og linsesuppe fra kokeboka «Hverdagsmat», som han ga ut i 2014.

I suppa bruker han krydder som koriander spisskummen, ingefær og røde linser.

Kjapt og godt - Røde linser går veldig kjapt å tilberede. De skal bare skylles og på 10 minutter er de ferdig kokt. Veldig praktisk i hverdagen, sier han.

Hvorfor spise dårlig selv om det kniper litt med pengene. Her er tips til hvordan du kan spise sunt på budsjett.

Til fest bruker han dyrere, franske linser som må bløtlegges.

<strong>LINSER:</strong> Kokken Ole Martin Alfsen i Godt Levert anbefaler gulrot-og linsesuppe om du vil spise godt og bruke lite penger. Han bruker linser både i supper, gryteretter, stuinger og som tilbehør. Foto:GODT LEVERT
LINSER: Kokken Ole Martin Alfsen i Godt Levert anbefaler gulrot-og linsesuppe om du vil spise godt og bruke lite penger. Han bruker linser både i supper, gryteretter, stuinger og som tilbehør. Foto:GODT LEVERT Vis mer

Gulrot-og linsesuppa kan lett utvides med fisk, kylling eller svinekjøtt, dersom du er sulten eller har lyst på noe med mer mat i.

- Men hvorfor ikke prøve uten? Vi har alle godt av å spise mindre kjøtt, sier Alfsen, som selv har kjøttfrie dager, av hensyn til egen helse og til miljøet.

Hot i kulda Også Gerd Byermosen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, går for suppe i vinterkulda.

Nå som kuldegradene er kommet for alvor, går hun for en spicy grønnsakssuppe.

- Dette er en suppe som varmer. Du kan godt bruke den som fullverdig middag. Bønnene gjør den deilig mettende, sier hun.

Les også: Smart snacks når du bare er litt sulten før middag

<strong>BILLIG OG SUNT:</strong> Denne suppa er full av gode grønnsaker, spisskummen, linser og ingefær, toppet med koriander. Foto: SIGURD FANDANGO/HVERDAGSMAT
BILLIG OG SUNT: Denne suppa er full av gode grønnsaker, spisskummen, linser og ingefær, toppet med koriander. Foto: SIGURD FANDANGO/HVERDAGSMAT Vis mer

Hennes tips er ikke bare å spise suppe når du vil ha noe enkelt og rimelig, men å innføre suppetorsdag.

- Suppe er et rimelig og godt alternativ, sier hun.

- Hvis du gjør det til en vane, får du rimelig middag samtidig som du får ryddet i kjøleskapet og slipper å kaste mat. Nesten alle grønnsaker og andre rester går i en suppe.

Laksewok Jeanette Roede, spesialist på sunn mat med få kalorier, foreslår laksewok med grønnkål.

- Laks er deilig mat som kan tilberedes på utallige vis. Laks er dessuten blitt billigere de siste årene, sier Roede. Hun foreslår å starte året med en rask og fargeprakende lakserett.

- Laksewoken er både rimelig og sunn. Den gir god smak, masse vitaminer og andre gode næringsstoffer, og har bare 436 kalorier pr porsjon. Det er en rett alle i familien kan like, samtidig som den er perfekt å servere gjester, sier hun.

Roede anbefaler oss å bruke vintergrønnsaker som gulrot, kålrot og grønnkål akkurat nå.  Vintergrønnsakene har blant annet mye c-vitamin og antioksidanter. I tillegg er de rimelige og smaker deilig.

Hun kombinerer dem gjerne med eksotiske smaker.

- Det er morsomt å bruke typisk norske grønnsaker og råvarer som vri på asiatiske retter. I laksewoken får du nettopp dette.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media som eier Dagbladet også eier Grete Roede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer