STØRSTE LOOP: Full Throttle har rekorden for verdens største loop. Berg- og dalbanen går både på over- og undersiden av loopen. Men det er ikke nødvendigvis rekordholderne som gir de beste opplevelsene, ifølge entusiastene.
STØRSTE LOOP: Full Throttle har rekorden for verdens største loop. Berg- og dalbanen går både på over- og undersiden av loopen. Men det er ikke nødvendigvis rekordholderne som gir de beste opplevelsene, ifølge entusiastene.Vis mer

Blant de over tusen han har testet, er dette favoritten

Sjekk berg- og dalbaneentusiastenes beste opplevelser.

Den nye attraksjonen «Full Throttle» i Six Flags Magic Mountain utenfor Los Angeles kan friste med verdens høyeste loop.

Heten er trykkende, men heldigvis er det tak over køområdet foran berg-og-dal-banen, som bare kjører med halv kapasitet i begynnelsen.

En lang time seinere står vi klare til å prøve. Det føles ikke som en god gammeldags loop - bakken fortsetter og fortsetter før du henger opp ned - og er på vei tilbake igjen.

En snurr til og vognene bråsnur, og til slutt farer vogna ned på oversida av loopen.

- Awesome. Dette er annerledes og unikt, og veldig spennende, sier Jessica McReynolds (20), som feirer bursdagen sin i fornøyelsesparken sammen med Brandon Holt (19).

De kommer fra området utenfor Los Angeles, og er her om lag en gang i året.

- Klarer ikke velge
Vi er i den amerikanske parken der det er flere berg- og dalbaner enn noe annet sted. Det er utenom skolens sommerferie, likevel er det ganske fullt av folk når vi besøker parken.

Sveriges VM-lag i bowling har også tatt seg en tur til fornøyelsesparken

- Det er så stort her. Jeg har bare vært i Liseberg, her ser man jo hvor stort det kan være, sier Victoria Johansson (24), som mener berg-og-dal-banen X2 var verst av alle.

OFTE I PARKEN: Jessica McReynolds (20) og Brandon Holt (19) feirer Jessicas bursdag med prioritetspass som gjør at de slipper foran den lange køen ved berg- og dalbanene.
OFTE I PARKEN: Jessica McReynolds (20) og Brandon Holt (19) feirer Jessicas bursdag med prioritetspass som gjør at de slipper foran den lange køen ved berg- og dalbanene. Vis mer

- Jeg klarer ikke velge hvor jeg skal gå, sier Joline Persson (22).

Mange av attraksjonene reklamerer med ulike rekorder. «X2», en av parkens mest populære nye attraksjoner, har seter som roterer 360 grader og ekstreme, kvalmeframkallende snurrer og vrier.

Det 77 meter høye fallet på berg-og-dal-banen «Goliath» frister, men det som kanskje lokker aller mest i varmen er at det er jevn spray av kaldt vann over området der du står i kø.

Testet over tusen
- Six Flags Magic Mountain har den største samlingen av berg- og dalbaner av noen park. Men på tross av det store antallet, er det ingen av dem som havner på topp ti-lista i verden. Ofte er det ikke rekordholderne som utgjør de beste berg-og-dal-banene. Hovedgrunnen til det er at parker og tilvirkere er så opptatte av å få en rekord at de glemmer det viktigste med en berg-og-dal-bane, som er moro, sier berg- og dal-bane-entusiasten Marcus Gaines i European Coaster Club.

Gruppa med entusiaster har over 1500 medlemmer i Europa. Briten Gaines har selv prøvd ut over 1100 forskjellige berg- og dalbaner i nitten ulike land og 250 temaparker.

ENTUSIAST: Marcus Gaines i European Coaster Club prøver ut sin tusende berg- og dalbane, Manta i Sea World San Diego. Foto: Privat
ENTUSIAST: Marcus Gaines i European Coaster Club prøver ut sin tusende berg- og dalbane, Manta i Sea World San Diego. Foto: Privat Vis mer

Rekordene som er regnet som prestisjefulle i bransjen, er den raskeste, høyeste, lengste og flest runder opp ned.

Rekordene regnes separat innenfor kategoriene stål og tre - entusiastene er ofte delt hardt ettersom de er en «woodie» eller «steelie», forteller Gaines.

- Siden prisene på stål har økt, er parkene mindre villige til å prøve å slå rekorder.

Siden tre er billigere, og teknologien har utviklet seg, vil vi trolig se flere ekstreme og spektakulære berg- og dalbaner i tre de kommende åra, sier Gaines.

Nyheter i tre
I 2013 åpnet to nye berg- og dalbaner i tre der du snurrer opp ned. En av de mest spennende nyhetene i 2014 er trebanen «Flying Turns» i Knoebel's Amusement Resort i Pennsylvania i USA, mener Tim Baldwin, redaktør for Rollercoaster! Magazine, som gis ut av American Coaster Enthusiasts.

NYHET I SKANDINAVIA: Helix er Lisebergs store satsning i r, og skal etter planen åpne i april. Banen har en toppfart på 100 km/t og er 1,38 km lang. Foto: Liseberg
NYHET I SKANDINAVIA: Helix er Lisebergs store satsning i r, og skal etter planen åpne i april. Banen har en toppfart på 100 km/t og er 1,38 km lang. Foto: Liseberg Vis mer

I stedet for å gå på et fast spor, kjører du i vogner gjennom noe som likner en bobbane, og trekkes langt opp i svingene. Tidligere fantes det flere, nå er dette den eneste av sitt slag i verden.

- Det er spennende at noen har tatt tilbake og redesignet denne klassiske attraksjonen. Det er en «don't miss» i år, sier Baldwin.

Han nevner også at Liseberg åpner en ny berg-og-dal-bane i år kalt «Helix» som skal utnytte terrenget i området for å få svært høy fart.

New Jersey er også et godt sted å dra i sommer for nye opplevelser. «Dommedagsfallet» i Six Flags Great Adventure blir verdens høyeste fall-karusell, og slipper deg ned 128 meters fall i 145 km/t.

MANGE I USA: Ekspertene har flere store parker i USA som sine berg- og dalbanefavoritter. Her er Tim Baldwin i parken Six Flags Fiesta Texas. Foto: Privat
MANGE I USA: Ekspertene har flere store parker i USA som sine berg- og dalbanefavoritter. Her er Tim Baldwin i parken Six Flags Fiesta Texas. Foto: Privat Vis mer

Det er ikke rekorder som generelt er viktigst, mener Gaines.

- Hvis du spør en entusiast hva han mener en god berg-og-dal-bane er, vil du få alle mulige svar. Vanlige beskrivelser vil være morsom, spennende, annerledes, og du må ønske å gå rett tilbake for å ta en tur til.

Parkene du må besøke

USA er landet hvis du vil innom flest av ekspertenes favoritter. Marcus Gaines' tips: Cedar Point, Ohio, USA: En av de største samlingene av berg- og dalbaner som finnes, og omtrent alle er spektakulære og ekstreme attraksjoner som må prøves ut. Parken er generelt regnet som den beste i verden.

Europa Park, Tyskland: Hver av de elleve berg-og-dal-banene i parken har noe unikt og spesielt ved seg, om det er ravemusikk på «Euro Mir» eller en heis i stedet for en vanlig oppoverbakke på «Matterhorn Blitz». Den ubestridt beste parken i Europa og bare rett bak Cedar Point som den beste i verden.

Knoebels, Pennsylvania, USA: En liten, familieeid og tradisjonell amerikansk fornøyelsespark. Ingen ekstreme berg- og dalbaner, bare god underholdning for familien av høy kvalitet, men de har også et par mer moderne «rides».

GAINES' FAVORITT: Berg- og dalbanen Millennium Force i fornøyelsesparken Cedar Point er en favoritt blant mange, og har vunnet Amusement Today's kåring av verdens beste berg- og dalbane åtte gange siden den åpnet i 2000. Foto: Marcus Gaines
GAINES' FAVORITT: Berg- og dalbanen Millennium Force i fornøyelsesparken Cedar Point er en favoritt blant mange, og har vunnet Amusement Today's kåring av verdens beste berg- og dalbane åtte gange siden den åpnet i 2000. Foto: Marcus Gaines Vis mer

Tokyo DisneySea, Japan: Den mest spektakulære av alle Disney-parker, med unike temaer og berg- og dal-baner som du ikke finner i noen annen park i verden. Den innendørs «Journey to the Centre of the Earth» er utrolig.

Tim Baldwins tips: Har også Cedar Point og Europa Park blant sine favoritter, i tillegg til disse:

Disneyland, California: Temaparkenes bestefar, som alle andre måles opp mot. Virkelig «The happiest place on Earth».

Silver Dollar City, Missouri: Uansett hvor gammel du er, vil du finne noe spennende i blandingen av gode attraksjoner, underholdende show og en unik beliggenhet i Ozark-fjellene.

Universal's Islands of Adventure, Florida: Gode temaer og attraksjoner i verdensklasse, en fantastisk park som er blitt enda bedre med The Wizarding World of Harry Potter.

Six Flags Fiesta Texas, Texas: Bygget i et steinbrudd og tilbyr prisvinnende show, gode berg- og dalbaner og badeland.

Dollywood, Tennessee: Ledet av legenden Dolly Parton. Parkens feelgood-atmosfære understrekes av unike attraksjoner.