BLÅSKJELLSALAT: Dette er en frisk og delikat salat, og en fin måte å servere blåskjell på. Her er det brukt hjertesalat, men du kan også bruke annet grønn salat du liker. Foto: METTE MØLLER
BLÅSKJELLSALAT: Dette er en frisk og delikat salat, og en fin måte å servere blåskjell på. Her er det brukt hjertesalat, men du kan også bruke annet grønn salat du liker. Foto: METTE MØLLERVis mer

Blåskjell tåler mye krydder og smak og er aller best om vinteren

Varme blåskjell smaker best om vinteren.

Vi forbinder gjerne blåskjell med svaberg, sommer og sol, men det er i de kjølige vintermånedene blåskjellene er aller best.

Da er de delikate skjellene på sitt mest fyldige og sødmerike.

Oppveksten i kalde og klare fjorder gjør at norske blåskjell er blant verdens beste, og det er enkelt å lage deilige måltider av de fine skjellene.

MOULES FRITES: Denne belgisk/franske klassikeren er både svært velsmakende og lett å lage, og med litt godt drikke til er moules frites super festmat. Foto: METTE MØLLER
MOULES FRITES: Denne belgisk/franske klassikeren er både svært velsmakende og lett å lage, og med litt godt drikke til er moules frites super festmat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Les også: Ser du forskjell på levende og døde blåskjell?

Blåskjell tåler mye krydder og smak, og er en takknemlig råvare å jobbe med.

Sjalottløk og hvitvin - Vi burde spise mer blåskjell om vinteren. Norske blåskjell er gode året rundt, men som mye annen sjømat smaker de aller best i de kalde månedene, mener Arne Brimi.

- Blåskjell er en spennende råvare som du kan tilberede med mange ulike smaker og leke med krydder og urter. Jeg er glad i den enkle varianten der blåskjellene dampes med sjalottløk, hvitvin, urter og litt fløte, fortsetter Brimi, som er på Oslo-besøk og lager mat på restauranten Vaaghals i Bjørvika.

BLÅSKJELLSUPPE:  En delikat og enkel suppe som egner seg perfekt som forrett. Server gjerne godt brød og pisket Røros-smør til. Foto: METTE MØLLER
BLÅSKJELLSUPPE: En delikat og enkel suppe som egner seg perfekt som forrett. Server gjerne godt brød og pisket Røros-smør til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Har du lyst til å tilberede sjømaten på en annen måte? Prøv vintergrilling.

Han nyter gjerne blåskjellene sammen med friterte eller stekte poteter.

Moules frites er en belgisk/fransk klassiker som både er velsmakende og lett å lage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da serveres de nydampede blåskjellene med friterte potetstaver og en god majones.

Les også: Se hva hun serverer istedet for ventepølser.

- Behold gjerne skallet på når du friterer potetene, det synes jeg gir best smak. Er du uvant med å fritere poteter, kan du bare skjære dem i tynne skiver og steke dem sprø i litt olje. Stekte poteter og blåskjell er rett og slett godt, sier Arne Brimi.

Sunt og godt Det er mange gode grunner til å kose seg med blåskjell i helga.

En ting er den gode smaken, men blåskjell er også svært rimelig mat - og det er sunt.

Lyst på blåskjell? Prøv blåskjell med sprøstekte poteter.

Skjellene inneholder blant annet masse protein, jern, vitamin B12 og selen.

- Bland en raus og god salat med ting du liker, og vend inn nydampete blåskjell. Dette er en fin måte å spise blåskjell på. Det er også godt med en god saus eller suppe av blåskjellkraft, sier han.

Han minner om at det er viktig å ikke dampe blåskjellene for lenge, da blir de seige.

- Trekk kjelen til side straks de har åpnet seg, da er de ferdige. Sett en stor bolle med blåskjell på bordet, og hell litt godt drikke i glasset, da har du en skikkelig festkveld, sier Arne Brimi.