MATGLAD: Det er fint å reise. Men maten skal være kortreist, sier Islands blideste kokk, chef Stefan Úlfarson på  tradisjonsrike restauranten 3 Frakkar i Reykjavik. Her har han laget den tradisonsrike retten plukkfisk (til venstre) og fritert sitronkrydret uer med kald wasabisaus. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MATGLAD: Det er fint å reise. Men maten skal være kortreist, sier Islands blideste kokk, chef Stefan Úlfarson på tradisjonsrike restauranten 3 Frakkar i Reykjavik. Her har han laget den tradisonsrike retten plukkfisk (til venstre) og fritert sitronkrydret uer med kald wasabisaus. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Blåste støvet av denne oppskriften da økonomikrisa kom i 2008

Billigste du får på et av byens mest populære spisesteder.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ISLAND (Dagbladet Endelig fredag): - Vi holder de islandske mattradisjonene i hevd. Med en liten skandinavisk og fransk vri. Det sier kokk Stefan Úlfarsson, sønn av kokken Úlfar Eysteinsson.

3 Frakkar, eller Thrir Frakkar Hjá Úlfari, har holdt det gående i mange år, og er et av byens mest populære spisesteder.

Her gjelder det å få bestilt bord i tide.

Familierestaurant Stefan Úlfarsson møter oss i velkommen i døra på den tradisjonelle familierestauranten.

 DESSERT:   Anna Kristin Sveinsdottir serverer den islandske desserten Skyr Bruleé. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DESSERT: Anna Kristin Sveinsdottir serverer den islandske desserten Skyr Bruleé. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Vi var de første som spesialiserte oss på fisk, for over 20 år siden, forteller han.

På 1970- og 80-tallet  fikk du ikke fisk på restaurantene i Reykjavík. Islendingene gikk ut for å spise kjøtt. Fisk fikk de nok av hjemme.

I dag er fisk eksklusivt og det dyreste på menyen. Mye av fisken går til eksport.

Kortreist mat Úlfarsson har også en filosofi bak maten han lager.

Den skal være kortreist:

Grafikk: KJELL ERIK BERG
Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

- Det er bra at folk reiser. Ikke maten. Italiensk mat får du best i Italia.

På menyen har han tatt fram en tradisjonell islandsk rett, Plokkfiskur, eller plukkfisk.

Før kunne alle husmødre på Island lage denne retten. Plukkfisk er islendingenes svar på italienernes pizza. Man tok ukas rester og laget en rett på lørdagen, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under økonomikrisa i 2008 måtte mange på Island ta opp igjen gamle tradisjoner.

Populært Far Úlfar Eysteinsson og sønn Stefan Úlfarsson, laget ei kokebok med tradisjonelle hjemmelagede retter som hadde gått i glemmeboka.

Enkle, gode retter som ikke kostet mye.

 TRADISJONSMAT:  Stekte, gratinerte torskekjaker. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TRADISJONSMAT: Stekte, gratinerte torskekjaker. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

I dag er plukkfisken populær. Mange islendinger har gjort det til en tradisjon å spise plukkfisk til lunsj på 3 Frakkar en gang i måneden.

Tre franskmenn Det spesielle restaurantnavnet har dobbel betydning, forteller servitør Anna Kristin Sveinsdottir.

Det var nemlig 3 frakker eller 3 franskmenn, som drev restauranten tidligere.

Anna som er fra Stadarfjell - Vesturlandi har jobbet på 3 Frakkar siden 1989. Hun kan ikke tenke seg noe annet.

- Det er en trivelig familiefølelse her. Før kom det kanskje 10- 15 gjester, nå er det fullt hver eneste kveld.

Kokkens anbefaling Vi følger sjefens anbefalinger. Til forrett bestiller vi hvalsashimi på japansk vis og gratinerte torskekjaker.

 3 FRAKKAR: En av Reykjaviks hyggeligste restauranter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
3 FRAKKAR: En av Reykjaviks hyggeligste restauranter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

I tillegg til plukkfisken, tar vi helstekt sitronkrydret uer med kald wasabisaus til hovedrett.

Til dessert frister Skyr bruleé, den islandske varianten av crème brûlée. Den islandske skyr er noe av det sunneste du kan spise. Masse protein, ikke noe fett.

- Men vi islendinger bruker både fløte og sukker på. Da er det kanskje ikke så sunt lenger, ler Islands blideste kokk.