Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reisepenger:

Ble du syk i ferien? Da kan du ha mange tusenlapper til gode

Det lønnsomme ferietipset som mange ikke kjenner til.

FERIEFORANDRINGER: Hundrevis av nordmenn blir syke i ferien. Da kan du ha feriedager og mange tusen kroner til gode. Slik går du fram. Foto: Odd Roar Lange /The Travel Inspector
FERIEFORANDRINGER: Hundrevis av nordmenn blir syke i ferien. Da kan du ha feriedager og mange tusen kroner til gode. Slik går du fram. Foto: Odd Roar Lange /The Travel Inspector Vis mer

Du har gledet deg til sommerferien i lang tid. Og alt så så bra ut - helt til du ble syk og alt gikk i vasken.

Slik ender nemlig drømmeferien for veldig mange nordmenn. Og da er dette godt nytt:

For visste du at du kan ha mange tusenlapper tilgode etter den mislykkede ferien. Og: Du kan bruke disse tusenlappene til en ny ferie som du har krav på når ferieturene er mye billigere seinere i høst.

Reiseforsikringen gjelder

Ved uventet akutt sykdom på reise dekkes også utgifter til legebehandling, inkludert medisiner og transport, av reiseforsikringen din.

- Blir du syk eller skadet, og dette medfører sengeleie eller sykehusinnleggelse, beregnes det også kompensasjon for tapte feriedager, beregnet av reisens pris. Dette må ikke forveksles med tapte feriedager hos arbeidsgiver, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

Et smart forsikringstips

Erstatningen beregnes for den som er syk, og ett medforsikret og medreisende familiemedlem.


Dersom venner skal reise på ferie med hver sine reiseforsikringer, så lønner det seg at den ene av dere betaler alles reise med sitt kredittkort. Da kan dere bruke denne reiseforsikringen siden dere nå er medforsikret.

- Hvor mye kan man få erstattet?

- Kort forklart kan vi si at vi beregner slik: Du får erstattet halvparten av reisens pris hvis halvparten av reisens varighet tilbringes på sykehus, sier Clementz.

Hvis man reiser ut med et kjent sykdomstilfelle, med eller uten medisiner, og det blir en forverring på reisen, er dette i utgangspunktet ikke omfattet av forsikringen.

Rekorduke

- Hvis du ikke får den nødvendige medisinske behandlingen på reisemålet, dekker vi transportutgifter til nærmeste by eller land, eller i noen tilfeller hjemreise for legebehandling. Dette avgjøres av behandlende lege på stedet eller vår alarmsentral, sier Clementz.

Og både alarmsentralen og forsikringsselskapene har travle dager denne uka.


- Skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring har i øyeblikket rundt 600 telefoner daglig fra nordmenn som trenger hjelp på reise. På toppen av dette kommer skademeldinger meldt via nettet. Grunnen til den økte pågangen er at veldig mange er på reise samtidig akkurat nå. Med en gang skolen slutter, øker trykket på skadesenteret vårt, og vi bemanner deretter, forteller Sigmund Clementz.

Forsikringen dekker også merutgifter til utsatt hjemreise, når behandlende lege bekrefter den medisinske situasjonen eller behovet.

Feriedager til gode

Det er ikke bare penger fra reiseforsikringen som er gode nyheter. Du har også krav på å få ta ut de tapte feriedagene seinere.


- Hvis man blir syk og sengeliggende midt i ferien, har man rett til å få igjen det samme antallet feriedager som antallet dager man er syk. Dette gjelder enten du er på reise, eller om du er hjemme. Men det er viktig å få en sykemelding fra legen som sier at du ikke er i stand til å jobbe. De samme reglene gjelder her som når man er syk ellers, sier LO-advokat Alexander Cascio.

Så mye har du krav på

- Du har krav på én ny feriedag per virkedag du er syk. Lørdager regnes også som virkedager. De utsatte feriedagene har du rett til å ta ut samme ferieår, eller du kan overføre dem til neste år dersom du heller ønsker det.


For å ha krav på ferieutsettelse må du anses som helt arbeidsufør. Dette må du kunne dokumenter med en legeerklæring som skal til arbeidsgiver så fort du er tilbake på jobb.


Blir du syk mens du er på ferie i utlandet, bør du oppsøke en lege på stedet for å få legeerklæring mens du fremdeles er syk.


Dersom barnet ditt blir sykt i ferien, har du ikke ikke krav på å få utsette ferien og få feriedagene tilbake seinere.

NB! Blir du syk før ferien i det hele tatt har startet, har du også krav på utsatt ferie. For å få innvilget dette feriekravet må du huske å levere legeerklæring til arbeidsgiveren din seinest siste arbeidsdag før ferien din skulle ha startet.