DELER SIN PRIVATE HISTORIE: Gro og Anja Hammerseng-Edin med sønnen Mio. Foto: Mats Grimsæth
DELER SIN PRIVATE HISTORIE: Gro og Anja Hammerseng-Edin med sønnen Mio. Foto: Mats GrimsæthVis mer

- Ble gratulert som pappa

Anja og Gro Hammerseng-Edin møter fortsatt gammeldagse holdninger.

Mammanett.no: I sin nye bok forteller Anja og Gro Hammerseng-Edin sin nære historie om å få barn og hvordan det er å fortsatt bli møtt av gammeldagse holdninger.

Anja og Gro Hammerseng-Edin er blant landets mest kjente idrettsutøvere og to av svært få offentlige homofile i Idretts-Norge.

For ett og et halvt år siden fikk de sønnen Mio, og i boka «Anja + Gro = Mio. Kunsten å få barn» forteller de om sin vei til foreldrelivet.

Ønsker å spre kunnskap De to har alltid vært opptatt å verne om privatlivet sitt, men har likevel valgt å dele sin svært personlige historie med offentligheten.

- Jeg tror det er viktig med åpenhet rundt temaet for å skape mer kunnskap i samfunnet vårt. Mange er ikke kjent med vår familieform og måten vi får barn på. Det som er fremmed er ofte litt skummelt, sier Anja.

- Ved å avmystifisere det hele er sjansen stor for at holdninger sakte men sikkert kan endres, og at noen klarer å se kjærlighet, i istedenfor legning når to jenter har blitt mammaer.

Takknemlighetsbok Gro er enig i at det er behov for å spre mer kunnskap om deres familieform, både i Norge og utenfor landegrensene. Men hun legger til at boken først og fremst er en takknemlig bok.

- Vi vil uttrykke takknemlighet overfor dem som har gått veien for oss slik at foreldredrømmen er blitt mulig, sier hun.

- Vi ønsker å gi et innblikk i at vi nok ikke skiller oss fra familier flest når det kommer til stykket. I tillegg håper vi å vekke noen tanker som kanskje kan bidra til at homo ikke lenger blir brukt som skjellsord på skolen i framtida.

MEST POSITIVITET: Negative tilbakemeldinger er ofte basert på uvitenhet, mener Gro. Foto: Mats Grimsæth
MEST POSITIVITET: Negative tilbakemeldinger er ofte basert på uvitenhet, mener Gro. Foto: Mats Grimsæth Vis mer

Gro legger til at det har vært avgjørende for henne å kunne føre pennen selv, slik at historien blir fortalt med hennes egne ord og slik at hun selv kunne styre hva hun var komfortabel med å dele.

Valgte befruktning i Danmark I boka forteller Anja hvordan hun alltid har ønsket seg barn, helt fra hun var et barn selv. Mann og giftermål var derimot ikke en del av denne framtidsfantasien hennes, heller ikke det å være gravid.

Da hun og partner Gro tok valget om å få barn, falt det seg derfor helt naturlig at det var Gro som skulle bære fram barnet. Sammen bestemte de seg for assistert befruktning hos Stork Klinik i København.

Valget falt på åpen donor, da det i henhold til norsk lov er et krav for at Anja skulle få de samme rettighetene som Gro og bli medmor.

- I tillegg ønsket vi ikke å velge vekk Mios mulighet til å få mer informasjon om han ønsker det når han blir 18 år. Med lukket donor finnes ikke den muligheten. Dette valget får han ta selv, forteller Gro.

Det offentlige henger etter Selv om Anja og Gro har de samme rettighetene som mødre til Mio, har de underveis i prosessen flere ganger fått oppleve at dagens samfunn ennå ikke er helt tilpasset moderne familieformer.

To eksempler som nevnes i boken, er da Anja blir bedt om å sitte i «pappastolen» hos gynekologen, og da hun må signere som «far» på sykehuset.

Anja opplevde også å bli gratulert som pappa av vilt fremmede mennesker.

Lite negative tilbakemeldinger Til tross for slike hendelser, opplever både Anja og Gro at de får lite negative tilbakemeldinger fra folk flest. Anja mener at de negative tilbakemeldingene i enkelte tilfeller kan bli litt blåst opp av mediene. Som et eksempel fikk de gjennom forsiden av et ukeblad vite at de hadde blitt hetset for graviditeten på nettet.

- Det fikk meg til å tenke litt. Ukebladet la det fram som om de hadde sympati med oss. Det ironiske oppi det hele var at dette var et nettforum med rundt 16 ihuga mennesker som var sterke motstandere av at vi skulle få barn. Hva er egentlig sympati da? Legge det ut på en forside så hele landet får lese det, eller la de 16 sinte menneskene få være aleine om disse tankene? spør hun.

- At vi er en utradisjonell familie er spennende for mange. Og fryktelig for andre. Mange mennesker har store følelser rundt temaet. Det har vi og. Og våre er utrolig takknemlige, legger hun til.

- Vi får veldig lite negative tilbakemeldinger. Det lille jeg møter, får jeg indirekte, og det varierer litt hvordan jeg reagerer på det. Det er vel en blanding av at jeg noen ganger blir litt provosert og samtidig prøver å tenke at en del er basert på uvitenhet, og at det generelt i livet er en del emner det er delte meninger om, sier Gro.

Enkelte krysser intimgrensa Gro forteller videre at de får mye positiv input fra fremmede, men at i enkelte tilfeller kan folk bli for nærgående med sine spørsmål og kommentarer.

- Vi ble observert i København på vår første tur til Stork Klinik, hvilket også ble omtalt på sladresider på nett samme dag. Da ble vi litt paranoide og usikre på om vi fikk ha denne private prosessen i fred, forteller hun.

Da hun bare var seks uker på vei, ble hun oppringt av en stor norsk avis som ville ha kommentarer på graviditeten.

- Vi fant aldri ut hvordan de hadde fått nyss i nyheten siden vi knapt nok hadde delt det med noen på det tidspunktet, men jeg husker at jeg opplevde det som noe svært negativt. Jeg var ikke komfortabel med at journalister skulle vite om graviditeten på et så tidlig tidspunkt, aller minst at de skulle konfrontere meg med nyheten. Det var en sårbar periode hvor jeg fortsatt var engstelig for at noe kunne gå galt, sier Gro.

Ønsker seg flere barn Selv om det på mange måter har vært en krevende prosess, er de to ikke i tvil om at de en gang ønsker at Mio skal få søsken.

- Vi er omringet av mennesker som gir oss kjærlighet og som elsker Mio, og det vinner alltid. Måten våre nærmeste tar han til seg og er hengivne mot oss, rører meg hver dag, avslutter Anja.

LES OGSÅ: - Mange menn har meldt seg «frivillig»
- Slik booster du fruktbarheten
- Eggløsningskalkulator
- Bli gravid

MEDIAPRESS: Gro og Anja opplevde pågang fra media tidlig i graviditeten. Foto: Mats Grimsæth
MEDIAPRESS: Gro og Anja opplevde pågang fra media tidlig i graviditeten. Foto: Mats Grimsæth Vis mer
PERSONLIG FORTELLING: Anja og Gro ønsker å spre kunnskap. Foto: Cappelen Damm
PERSONLIG FORTELLING: Anja og Gro ønsker å spre kunnskap. Foto: Cappelen Damm Vis mer