Ble gravid rett etter fødselen

Emilian (8 måneder) får en lillebror i ettårsgave.

TO TETTE: Iselin (22) ble gravid rett etter at hun fødte sønnen Emilian (8 måneder) Foto: privat
TO TETTE: Iselin (22) ble gravid rett etter at hun fødte sønnen Emilian (8 måneder) Foto: privatVis mer

Iselin Olsson (22) er gravid i uke 21. Ikke lenge etter at hun fødte sønnen Emilian (8 måneder) 26. september i fjor, ble hun gravid. Nå har hun fått termindato på sønnens fødselsdag, så han kan risikere å bli storebror på ettårsdagen sin.

Pseudotvillinger Med ett års aldersforskjell vil søsken paret gå under definisjonen pseudo-tvillinger.

Det går i ett hjemme hos familien på Leknes Lofoten. Samboer Daniel (29) jobber på havet - 22 dager på og 22 dager av - og når han er hjemme har paret også delt omsorg for hans to sønner fra et tidligere forhold. Jonathan på 7 år og Sebastian på 5 1/2.

Den nybakte familien var på ferie på Gran Canaria da Iselin tok graviditetstesten. Det var januar og hun var da allerede noen uker på vei med nummer to.

- Jeg hadde følelsen av at noe var annerledes og jeg hadde allerede hatt en blødning som kunne være mensen. Men det er klart det var rart!

Testen tok hun samme dag som de var hos legen med da tre måneder gamle Emilian og fikk konstatert at han hadde bronkiolitt. Da de kom hjem til Norge, ble de sendt rett på intensiven. Iselin hadde ikke hatt tid til å ta den nye graviditeten innover seg.

- Men da Emilian ble frisk skjønte jeg at noe var på gang! Jeg ønsket to tette barn og tenkte det ville være den perfekte timingen for søsken, men at jeg skulle få de tett hadde jeg ikke drømt om, forteller den nybakte moren.

Mot normalen Iselins jordmor har sagt det er uvanlig å få mensen så fort og bli gravid så kort tid etter en fødsel. Iselin har hatt en brystreduksjon og fikk derfor ikke til ammingen. At hun ikke ammet kan være årsaken til at hun ble gravid så kjapt, men det er behøver ikke være det. Venninnen ble nemlig gravid tre måneder etter fødsel - selv om hun ammet.

STOREBROR: Foreldrene har allerede begynt å forberede Emilian (8 måneder) på at han til høsten blir storebror.  Foto: privat
STOREBROR: Foreldrene har allerede begynt å forberede Emilian (8 måneder) på at han til høsten blir storebror. Foto: privat Vis mer

Det er nokså uvanlig å bli gravid så fort. Men heller ikke usannsynlig. Her kommer ammingen inn.

- Fullamming gir like god beskyttelse mot graviditet som spiral eller minipille fordi kroppen da produserer hormoner som hindrer eggløsning. Men dette gjelder kun det første halvåret etter fødselen og det gjelder kun om du også nattammer. Om du og babyen sover 8-9 timer i strekk gjelder ikke denne regelen, forteller Hildegunnn Stoum, overlege og gynekolog ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital.

Det hører med til sjeldenhetene at nybakte mødre som ammer blir gravide.

Men dersom du ikke ammer kan du faktisk få eggløsning etter en måned.

- En annen ting er at de fleste ikke er så ivrig på samleie like etter fødselen, så derfor er det ikke så vanlig at kvinner blir så fort gravide igjen etter en fødsel, sier gynekologen.

Hun understreker at det ikke er noe farlig å bli gravid igjen så kjapt, men at det kan være tungt for kroppen som ikke har kommet helt på plass enda og man kan bli mer plaget av bekkenløsning.

GYNEKOLOG: Hildegunnn Stoum er overlege ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital. FOTO: Privat
GYNEKOLOG: Hildegunnn Stoum er overlege ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital. FOTO: Privat Vis mer

- Det kan være tøft, men en ung og sterk kropp vil nok tåle det. Samtidig har man jo ikke bare seg selv å ta seg av, det er også en liten baby som krever sitt. Forskning viser at det ideelle tidspunktet mellom to fødsler er 18-23 måneder, sier Hildegunnn Stoum til Foreldre.no

Bekkensmerter Formen var bra da Iselin var gravid med Emilian, selv om det var tungt på slutten. Dette svangerskapet er mer slitsomt, da Iselin er plaget med bekkensmerter.

- Jeg nyter graviditeten og føler jeg er mer tålmodig denne gangen. Men det er også travelt, det er jo en som hele tiden krever meg.

På tross av at hun nylig har vært gjennom en 40 timer lang fødsel, gleder hun seg til neste. For alt gikk bra tilslutt.

Emilian lå med hodet feil vei, det var derfor det tok tid. Hun måtte kjøres med ambulansefly til Bodø da det lokale sykehuset ikke kan tilby epidural.

- Jordmor var med hele veien og babyens hjerterytme var stabil. Jeg gleder meg masse til å føde igjen. Det er jo det beste med graviditeten. Ungen skal ut, koste hva det koste vil, sier den spreke moren.

Topp med to tette Iselin kunne ikke tenkt seg stor aldersforskjell mellom barna. Hun mener det er topp med to dette.

- Det var det jeg drømte om. Det er en gave.

GRAVID 1: Dette bildet er tatt 18.mai 2012. Da var det med Emilian som lå i magen. Foto: privat
GRAVID 1: Dette bildet er tatt 18.mai 2012. Da var det med Emilian som lå i magen. Foto: privat Vis mer

Og hun snakker av erfaring. Mellom henne selv og storebroren er det kun ett år og åtte dager.

- Jeg tror det er bra for søskenforholdet. Ett år i mellom er helt perfekt. Da går barna gjennom de vanskelige periodene omtrent samtidig og man er hele tiden forberedt. Broren min og jeg hadde de samme vennene og lekte sammen hele dagen. Jeg var alltid forberedt på hva som kom på skolen, siden han alltid gikk året over meg.

Også samboer Daniel har et spesielt forhold til broren. Han og lillebroren er begge født 9. september, med tre års mellomrom.

Snakker om lillebror i magen Noen vil jo hevde at det blir mer sjalusi når aldersforskjellen er liten, men Iselin tror heller ikke det vil bli noe særlig problem. I hvert fall ikke i starten, siden Emilian er så liten. De snakker med ham om lillebror i magen, så det skal bli en naturlig forberedelse.

- Babyer forstår jo mer enn man tror, sier den vordende moren.

Hun elsker graviditet- og babyperioden, men etter disse to barna er Iselin ferdig. Det blir jo nesten som å ha tvillinger. 

Siden samboerens sønner av og til bor hos dem, blir det mer enn nok for foreldrene.

GRAVID 2: Årets gravidbilde med lillebror i magen. Foto: privat
GRAVID 2: Årets gravidbilde med lillebror i magen. Foto: privat Vis mer

- Vi skal jo ta vare på de ungene de har også. Dessuten har jo snart et helt fotballag, ler moren.

Les mer:
Derfor er det lurt å få barna tett
Slik takler du søskensjalusi
Mødre favoriserer førstefødte
Rosen du ikke skal gi til barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

NYFØDT: Lite ante nyfødte Emilian om at mamma snart skulle bli gravid på ny.  Foto: privat
NYFØDT: Lite ante nyfødte Emilian om at mamma snart skulle bli gravid på ny. Foto: privat Vis mer