Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ble inspirert til å male av det han fikk se da han sto akkurat her

Resultatet er verdt millioner, men her får du utsikten gratis.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RONDANE (Dagbladet): Har du kjørt bil mellom Oslo og Trondheim, har du sikkert kjørt både E6 og riksvei 3.

Velger du Gudbrandsdalen på vei nordover og er passe lei, da vrenger du av ved Ringebu og kjører Rondanevegen over Venabygdsfjellet.

Det er da Rondemassivet åpenbarer seg mot nord.

Landskapet er åpent og forstyrres bare av en samling hvite campingvogner og noen «traktoregg» her og der. Dessuten er Enden er nær. Den ligger like nede i dalen.

Matstopp Her kan du stoppe og spise rømmegrøt på Rondane gjestegård før du kjører videre fra Enden til Folldal.

NASJONALMALERIET: Sohlbergplassen, en av Veivesenets utsiktsplasser mot Rondane, har behørig informasjon om maleren og bildet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ARKITEKTUR: Strømbuplassen er den ene av Veivesenets to utsiktsplasser mot Rondane. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
INFORMASJON: Utsiktsplassene er utstyrt med kart og informasjon. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NASJONALMALERIET: Sohlbergplassen, en av Veivesenets utsiktsplasser mot Rondane, har behørig informasjon om maleren og bildet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
VENABYGD: Nasjonal turistveg Rondane oppleves best med en tur over Venabygdfjellet, for seinere å ende opp i Folldal. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NUMMER TO: Nest etter Jotunheimen er Rondane det mest kjente og besøkte fjellområdet i Norge. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ATNASJØEN: Rondemassivet med Atnasjøen i forgrunnen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HØST: Rondanemassivet sett fra Venabygdfjellet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FOLLDAL: Nasjonal turistveg Rondane ender i Folldal med den gamle gruva som et verdig punktum, eller en begynnelse , om du vil. Foto: OLE C.H THOMASSEN
FOLLDAL: Nasjonal turistveg Rondane ender i Folldal med den gamle gruva som et verdig punktum, eller en begynnelse, om du vil. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FLUEFISKE: Ellen Engh, som er prosjektleder for de blå fjella, er en ivrig fluefisker og naturelsker. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Da er det godt å vite at veien er 17,7 kilometer kortere enn om du velger å kjøre over Dovre og Dombås til Hjerkinn.

Dessuten går store deler av E6, veien på den andre siden av Rondane, langs stupbratte fjellsider. Rondanevegen går på østsida av Rondane nasjonalpark, vår første, som i år runder 50 år.

Derfor skal vi ut i det åpne landskap med utsikt til nasjonalparken, tror vi.

Gror igjen Vi innser fort at motorsag, geiter, villsau og telemarkskyr har store ugjorte oppgaver i Norge.

Det er lov å forvente at veier som har status som Nasjonal turistveg har bedre utsikt enn resten av Norges gjengrodde landskap.

NASJONALMALERIET: Sohlbergplassen, en av Veivesenets utsiktsplasser mot Rondane, har behørig informasjon om maleren og bildet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NASJONALMALERIET: Sohlbergplassen, en av Veivesenets utsiktsplasser mot Rondane, har behørig informasjon om maleren og bildet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Heldigvis åpenbarer utsikten seg etter «Atnasjø kafe». Det er mektige fjell i det fjerne, og her har Veivesenet vært med arkitekt, betong og motorsag.

«Vinternatt i Rondane» Det er fra dette stedet maleren Harald Sohlberg har sittet og fanget lyset over vinterkledde Rondane-fjell.

Resultatet henger i Nasjonalgalleriet.

«Vinternatt i fjellene», oftest kalt «Vinternatt i Rondane», er intet mindre enn vårt nasjonalmaleri, selve det norskeste norske i penslet utførelse.

Og utsikten herfra er flott, men smalt innrammet med furuer på begge sider. Atnasjøen ligger lang og blå, omkranset av grønne furumoer og de kjente fjellene som kulisse mot klar himmel.

På utsiktsplassen er det god informasjon om Sohlberg og maleriet han skapte.

Verdens flotteste Litt lengre nordover dukker nok et utsiktspunkt opp, Strømbuplassen. Her er forgrunnen fylt av elva som snor seg mellom sandbanker i Atndalen.

Her er en av verdens flotteste fluefiskestrekninger, ifølge National Geographic.

De store nakne sandbankene gjør det nok lett å holde snøret i gang, men elva er krystallklar og ørreten av den aller skyeste sorten.

Hit vil vi tilbake en sommernatt med tørrfluer.

Avstikkere Videre er det fortsatt en del trær å ergre seg over. Litt før Folldal kommer avstikkeren som du må ta.

Grimsdalen mellom Dovre og Rondanevegen er en av de vakreste bilturene i Norge. Her er åpent seterlandskap og utsyn mot Rondane.

Grimsdalen er en glimrende måte å oppleve nasjonalparken og fjellet, også for dem som ikke er spreke og raske til beins.

Folldal gruver er en annen av Rondanevegens mange attraksjoner. Disse gruvene regnes blant de ti mest verdifulle teknisk- industrielle kulturminner i Norge.

Her kan du kan kjøre gruvetog langt inn i berget det blå. Steinmuseet, Gruvekafeen og tablåene som forteller om nasjonalparkens historie og dyreliv er med på å gjøre dette til et naturlig stopp.

Sykkel og kano Det er det mange gode grunner til å bli på Rondanevegen, som ble Nasjonal turistveg i 2008, en stund.

MOTIVET: Ved utkikkspunktet ser du både motivet in natura og et foto Harald Sohlbergs penslede variant. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MOTIVET: Ved utkikkspunktet ser du både motivet in natura og et foto Harald Sohlbergs penslede variant. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

I området rundt kan du ri på hest og kjøre med hest og vogn, eller du kan finne gode sykkelveier med lite trafikk og padle i kano og kajakk.

Fiske er nevnt, og jaktmuligheter finnes også. De aller fleste som kommer til Rondane, de kommer for å gå.

I vårt snilleste fjellandskap.