Ble Klondyke-stemning i byen da han snublet over verdens største hvite trøffel

Får 40 000 for kiloen, og du kan gå ut i skogen og lete selv.

GULLBARREN: Selveste  Giancarlos Zigante med en replika av den verdensberømte hvite trøffelen han snublet over i 1999 - 1,3 kilo trøffel som ga ham og byen en plass i Guinness rekordbok. Foto: NICOLAY BUTENSCHØN
GULLBARREN: Selveste Giancarlos Zigante med en replika av den verdensberømte hvite trøffelen han snublet over i 1999 - 1,3 kilo trøffel som ga ham og byen en plass i Guinness rekordbok. Foto: NICOLAY BUTENSCHØNVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Den er hvit eller brun, finnes bare i noen få land, har en umiskjennelig aroma og er verdens kanskje dyreste matvare. I de kroatiske skoger kan du jakte på den selv.

UT PÅ JAKT: Med to hunder og en «jaktleder» er det å finne trøfler nesten som å gå på jakt. Foto: NICOLAY BUTENSCHØN
UT PÅ JAKT: Med to hunder og en «jaktleder» er det å finne trøfler nesten som å gå på jakt. Foto: NICOLAY BUTENSCHØN Vis mer

Jakten på den eksklusive godbiten starter i Livade, Kroatia.

Byen har vært landets ubestridte trøffelmekka siden Giancarlos Zigante snublet over verdens største hvite trøffel her i 1999.

GULLKANTET FANGST: Slik se de ut, soppknoklene som er verdt sin vekt i gull - bokstavelig talt. Foto: NICOLAY BUTENSCHØN
GULLKANTET FANGST: Slik se de ut, soppknoklene som er verdt sin vekt i gull - bokstavelig talt. Foto: NICOLAY BUTENSCHØN Vis mer

Den veide 1,3 kilo, skaffet byen en plass i Guinness rekordbok - og førte til reneste Klondyke-stemning.

Svart-hvitt Vi treffer trøffelkongen selv i egen person, en dresskledd og fyldig mann i 50-åra. Kontoret hans er trøffelbutikk og trøffelrestaurant, med skrytebilder av guinessrekorden og snapshots fra dagen da Kroatias president kom for å smake på de berømte varene.

Zigante har vært i trøffelgamet hele livet. Nå selger han trøffelprodukter og ferske trøfler, innkjøpt fra de 1000 sertifiserte graverne i området.

HOTELL OG RESTAURANT: Restaurant Zigante ligger i et trivelig mursteinhus i den lille byen Livade, og kan tilby både overnatting og trøffelbaserte matretter av alle slag. Foto: MARTE VEIMO
HOTELL OG RESTAURANT: Restaurant Zigante ligger i et trivelig mursteinhus i den lille byen Livade, og kan tilby både overnatting og trøffelbaserte matretter av alle slag. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

I perioden fra mai til november finner man den svarte trøffelen, mens den mer eksklusive hvite trøffelen - med en kilopris på rundt 40 000 koner, har sesong fra oktober til slutten av desember.

Den smaker kraftig, men bløtt, med en litt nøttete og søtlig eim. Bare et par gram er nok til å omgjøre en ordinær pastarett til et gourmetmåltid.

Ut i skogen Zigante tar oss med ut til skogen der graveren Ivica Kalcic venter med to lekne hunder. De er allerede på sporet. Umiddelbart markerer de mot roten av et tre og begynner febrilsk å rive opp jorda med potene.

Ivica komme hakk i hæl og hjelper til med trøffelspaden sin. Et par hogg seinere plukker vi ut en sort, hjerneformet klump med deilig trøffel. Hundene får sukkerbiter i belønning.

Det er da vår nordiske skepsis slår inn. Dette gikk altfor fort.

Det kan umulig være så lett å finne trøffel, denne verdifulle soppen vi først stiftet bekjentskap med gjennom Donald-blader fra barndommen.

Denne fantastiske klumpen som Onkel Skrue ville solgt nevøene sine for - og som vi selv bare har fått smake i små doser, svært sjeldent, i uforskammet godt selskap.

Er det er skuespill vi er vitne til, satt i scene for å støtte opp under Giancarlos Zigantes eventyrlige trøffelhistorie?

Uberørt av menneskehånd Vi spør om vi ikke kan fortsette litt til, og holder oss tett innpå hundene som få minutter senere markerer mot enda en trerot. Før de rekker å rive opp den røde jorda registrerer vi at stedet er uberørt av menneskehånd.
 
Ivica borer spaden ned i jordskorpa. Snart har han og hundepotene gravet seg helt inn under trestammen, men fortsatt er det intet tegn til trøffel. Før den dukker opp. Selvsagt. En sort liten knoll stikker ut av jorda.

Et stikk langs siden med spaden og vips, så har vi landet vår andre trøffel på under et kvarter. Vi takker pent for jakten og bykser ut av skogen med to store trøfler i neven.

KROATIAS TOSCANA: Istriahalvøya er grønn og frodig, med vinranker og fristende grønnsaksåkre. Av den grunn kalles den gjerne Kroatias Toscana. Foto: MARTE VEIMO
KROATIAS TOSCANA: Istriahalvøya er grønn og frodig, med vinranker og fristende grønnsaksåkre. Av den grunn kalles den gjerne Kroatias Toscana. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

På vei tilbake til hovedkvarteret utveksler vi trøffelhistorier som hadde vi aldri gjort annet. Det er nesten som å være på fisketur.

Dagen rundes av med trøffelkongen i restauranten hans, som selvfølgelig serverer elegante trøffelretter i alle tenkelige varianter.