Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Blekk, blod, stearin eller rødvin på teppet?

Du trenger teppeunderlag, en god impregnering og flekkfjerner. Og du må bruke tid.

GNUKKE OG GNI: Visste du at du kan forlenge levetiden på gulvteppet ditt med regelmessig rengjøring? FOTO: Thinkstockphotos
GNUKKE OG GNI: Visste du at du kan forlenge levetiden på gulvteppet ditt med regelmessig rengjøring? FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

Mange tviholder på rutinen med helgevask - enten man nå bretter opp ermene og tar vaskefila fatt selv eller betaler noen andre for å gjøre det. Støv skal tørkes, støvsugeren må frem og er man flink, tar man gjerne en runde over gulvet med våtmoppen også.

Men hvor flink er du egentlig når det kommer til gulvteppene? Tilhører du dem som tar minste motstands vei og støvsuger rundt? For da kan latskapen nemlig komme til å koste deg dyrt i lengden.

Støvsug regelmessig - Å rengjøre teppegulvet eller et gulvteppet regelmessig er alfa og omega for levetiden på teppet ditt, får Bonytt.no forklart hos Teppeland på Alnabru i Oslo.

- Jo mer trafikk i sonen hvor teppet ligger, dess oftere kreves det selvsagt at du holder rent og støvsuger teppet.

Ifølge nettstedet Real Simple kan nemlig støv og skitt som får lov til å trenge ned i teppet, bidra til at fibrene ødelegges.

- En kraftig støvsuger, gjerne en med et børstehode som kan beveges, er best, forklarer nettstedet.

- For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

Bruk god tid når du støvsuger teppet, særlig gulvtepper med dype fibre, hvor støv og skitt sitter ekstra godt fast. Et godt tips kan være å støvsuge over teppet to ganger, i ulike retninger, slik at du er sikker på å få med deg nedtråkkede støvrester.

Det sier seg selv at områder med mye trafikk og bevegelser - særlig der hvor man har på seg sko og fottøy - krever mer og oftere rengjøring enn tepper i andre områder av huset.

Dette bør du gjøre regelmessig: 1. Snu teppet opp ned
Legg et gammelt rent laken på gulvet og snu teppet slik at det blir liggende med fronten ned. Støvsug baksiden nøye, pass på å få med alle støvrester som ligger på baksiden av teppet - da disse kan bli liggende å gni striper i gulvet ditt. Snu så teppet over og støvsug framsiden også.

2. Vask med fuktig svamp
Bruk en ren svamp som du fukter med rent vann. Trykk mot områder som er synlig skitne eller har flekker. Veksl mellom å svampe og tørke med kjøkkenhåndkle, og pass på å holde fukt til et minimum.

3. Bruk en teppebørste
Børst forsiktig over de fuktige områdene med en myk teppebørste for å løfte busten igjen, og sørge for at luft kan trenge ned mellom fibrene i teppet. Børstingen vil hjelpe til med å tørke teppet raskere, og vil også få opp gjenværende støvpartikler.

De aller fleste teppeforhandlere anbefaler at man dyprenser teppet årlig, enten ved å leie utstyr og gjøre dette selv eller få inn eksperter til å rense teppet.

Vær føre var - Det er tre ting du trenger for holde et teppe pent, forklarer Stine Johansen hos møbelkjeden Living til Bonytt.no.

- Disse er teppeunderlag, en god impregnering og en flekkfjerner.

Johansen forklarer:

- Teppeunderlaget sørger for luftsirkulasjon mellom gulv og teppe slik at du også unngår at skitt og støv gnis mot gulvet. Vær også føre var med en impregneringsspray, som gjør at teppefibrene blir motstandsdyktige overfor både vann- og oljesøl. En slik spray vil også forlenge teppets levetid. Og skulle du være så uheldig å få en flekk, er det viktig å ta den med en gang.

Ulike tepper krever ulik rengjøring Tepper og matter i naturfibre som sisal, hamp eller bambusfibre - og også naturfibre - burde være utstyrte med en bakside som forhindrer at støv faller gjennom - noe som gjør at man lettere holder teppet rent ved regelmessig støvsuging. For å rengjøre tepper i naturfibre er det best å bruke en støvsuger uten børst, da denne kan skade fibrene i teppet.

De fleste tepper i naturfiber av noenlunde god kvalitet er innsatt med en flekkavstøter, som beskytter mot støv og skitt og forlenger teppets levedager. Spør hos forhandler hvilke produkter som anbefales til nettopp ditt teppe som rensemiddel for naturfiber.

Tepper som er laget av ull er må også rengjøres regelmessige for å holde seg fine og rene lengst mulig. Støvsugeren er din beste venn også i dette tilfellet, men ikke vær for hardhendt, da ullfibre krever en litt mer forsiktig behandling enn tepper i syntetfibre som akryl eller polypropelen.

Hardere til verks med tepperens Det kommer en dag hvor teppet ditt mest sannsynlig kommer til å trenge en mer grundig rengjøring enn en runde med støvsugeren. Stemmer disse for teppet ditt, er det nok på tide med en dyprens:

1. Teppet ser mattere ut og det føles som om man sitter fast i det når man setter foten ned?

2. Teppet har ikke lenger samme farge over hele overflaten?

3. Det er tydelige merker rundt områdene hvor du har hatt møbler stående?

4. Det lukter vondt av teppet?

Du kan kalle inn proffene for å rense teppet, eller du kan brette om ermene og gjøre det selv. Dyprens av teppet involverer at en sjampoblanding "masseres" inn i teppefibrene, for så å bli renset ut med en maskin - som også trekker med seg nedtråkket støv og skitt som er samlet nede i teppet.

Men vær forsiktig: Skal du rense teppet selv, anbefales det at du fargetester sjampoblandingen på teppet først, slik at du ser at den ikke trekker med seg fargen i teppet når den fjernes igjen. Gjør testen på et hjørne av teppet som er lite synlig.

Støvsug alltid grundig før du renser, og før-behandle eventuelle flekker.

La teppet tørke grundig før du flytter møbler tilbake igjen.

Fjern søl så raskt som mulig De aller fleste vil oppleve at noen ved en eller annen anledning søler noe på teppet. Men før du får panikk, få med deg disse rådene:

- Nye flekker er lettere å ta bort enn gamle, forklarer Johansen.

- Så det aller viktigste du kan gjøre for å forhindre at flekken setter seg, er å være så rask som mulig når du skal tørke opp skitt og søl.

Siv Elizabeth Egger hos Ikea er enig:

NÅR ULYKKEN ER UTE: Slapp av; flekker og søl trenger ikke bety slutten for gulvteppet ditt. FOTO: Thinkstockphotos
NÅR ULYKKEN ER UTE: Slapp av; flekker og søl trenger ikke bety slutten for gulvteppet ditt. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

- Tørk opp mest mulig søl så raskt som mulig når noen har sølt, forklarer Egger.

- På den måten unngår du at flekken får mulighet til å trekke dypere ned i teppet.

Egger forklarer:

- Tørre flekker fjernes øyeblikkelig ved å skrape forsiktig mot midten av flekken, mens om man har fått en våt flekk bør man unngå å gni, og heller la væsken trekke inn i litt tørkerull, før man fukter med en klut og mildt såpevann.

Man tager hva man haver Kjøkkenpapir fungerer fint for å få tørket opp søl så raskt som mulig, og har du litt eddik for hånden, kan du forhindre mang en katastrofe.

Har du søl på gulvteppet, kan du prøve følende:

1. Fjern så mye væske som mulig ved hjelp av en svamp. Spray deretter på en blanding av vann og eddik. La blandingen sitte på flekken i 2-3 minutter. Tørk så opp ved hjelp av en ren svamp eller klut. Gjenta ved behov.

2. Har gulvteppet blitt litt misfargede og støvete, kan fargen bli fin igjen om du børster over det med en blanding vann med en dråpe eddik. Test alltid dette på en flik av teppet som ikke synes så godt før du går i gang.

Et annet husholdtips er å benytte seg av maismel mot skittflekker. Strø maismel på flekken, la trekke ned og støvsug så over flekken. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

Slik fjerner du disse flekkene Johansen hos Living, som har ekspertene hos den norske teppeleverandøren Lone Tepper i ryggen, foreslår man hva som mest effektivt fjerner følgende flekker:

1. Blekk
Begynn med kaldt vann og såpe. Deretter kan du bruke eddiksyre og ammoniakk vekselvis. Kulepennlakk fjernes med sprit.

2. Blod
Skyll med kaldt vann, eventuelt tilsett litt salmiakk eller bruk enzymholdig vaskemiddel.

3. Frukt
Skyll med varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

4. Kaffe
Skyll med så varmt vann som stoffet tåler. Gni forsiktig med en ren og lofri klut som er dyppet i oppvarmet sprit, eventuelt tilsatt litt såpe. Skyll godt til slutt og fjern all fuktighet.

5. Rødvin
Bruk varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

6. Stearin
Stivnet stearin kan pilles av. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren og lofri klut eller tørkepapir. Gjenta behandlingen om nødvendig.

7. Te
Bruk lunkent vann, eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

8. Tyggegummi
Kjøl ned og skrap vekk. Resten fjernes ved å bløte med terpentin eller whitesprit. Skyll og fjern fuktigheten.

9. Øl
Gni forsiktig med rent, lunkent vann.

Les også: Her finner du de kuleste interiørbildene
Test deg selv: Har du et normalt forhold til rengjøring?
Slik vasker du klærne riktig
Gjør rent med sitron

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DET SMARTESTE DU GJØR: Regelmessig støvsuging er alfa og omega for gulvteppet ditt. FOTO: Thinkstockphotos
DET SMARTESTE DU GJØR: Regelmessig støvsuging er alfa og omega for gulvteppet ditt. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media